OMNIA csm husi tenis

1 Decembrie și Eroii Hușilor în Primul Război Mondial

noiembrie 27th, 2015 | de Husi pe surse
1 Decembrie și Eroii Hușilor în Primul Război Mondial
Istorie Huseana

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Ziua de 1 Decembrie 1918 incununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).

Poporul român a stiut atunci sa valorifice admirabil conjunctura internaţională favorabilă creată în urma primului război mondial şi a destrămării imperiilor Ţarist şi Austro-Ungar.

Actul Unirii  a fost votat de Sfatul Ţării la 27 martie St. V. 1918

 În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!

EROII HUSIULUI IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL

 

O situatie extrem de grea cunoaste populatia orasului Husi in timpul primului razboi mondial. In toamna anului 1916 si la Husi ca in intreaga Moldova, au venit refugiati si militari. S-au construit in graba baraci pentru armata. S-au amenajat aici in special spitale: in localul Gimnaziului „A.Panu” si al Scolii Profesionale de Fete (langa episcopie). In Scoala Primara nr.1 de baieti s-a instalat sectia de chirurgie, iar in cazarma de dincolo de calea ferata, a functionat un spital pentru contagiosi. Un spital de bolnavii de tifos exantematic era in baracile din padurea Dobrina.

In ianuarie 1916, Primul Razboi Mondial era in plina desfasurare. Compozitorul George Enescu strabatea tara in lung si in lat pentru a raspandi muzica autentica, mai ales acolo unde era mai putin cunoscuta. Astfel la 16 ianuarie 1916 a avut loc un concert la sala teatrului din Husi, un concert de vioara, dat de George Enescu.  Presa te atunci releva faptul ca a fost cu adevarat o sarbatoare pentru huseni.

 

Printre eroii huseni in acest razboi, amintim de capitanul N. Ianculescu nascut la Husi in 1883, din regimentul 12 dorobanti „D.Cantemir” Barlad.  S-a remarcat in lupta de la Topraisar din Dobrogea, in calitate de comandant al companiei a III-a, batalion 4 (in septembrie 1916), iar vara anului 1917 in luptele de la Marasesti. Ifanteria germana a pornit la atac in dimineata zilei de 24 iulie in zona Movileni de Jos de pe Siret si calea ferata Focsani – Marasesti. Locotenentul N.Ianculescu a reusit sa opreasca ofensiva inamica, dar moare lovit de o schija de grenada.

Locotenentul I. V. Dragulet s-a nascut pe 7 ianuarie 1889 in Husi. A urmat scoala in orasul natal, urmand apoi Facultatea de Drept din Iasi. Inrolat in Regimentul 12 infanterie Barlad, la comanda companiei a IV-a mitraliere, a cazut eroic la al doilea atac al armatei austro-ungare in ziua de 2 noiembrie 1916 pe valea raului Oituz.

Locotenent D. Radu, nascut la Husi, la 17 mai 1887, urmeaza scoala primara si gimnaziul la Husi, iar scoala militara la Iasi si Bucuresti. La izbucnirea razboiului il gasim avansat locotenent in Regimentul 15 infanterie, comandantul companiei a III-a din batalionul 2. A luptat in zona Marasestilor, oprind cu unitatea sa ofensiva inamicului in iulie 1917, in zona Moara Rosie – Doaga si pe linia ferata Marasesti – Cozmesti. Inamicul s-a retras in dezordine. Prin spiritul de sacrificiu al acestui brav ofiter ca si al miilor de ostasi romani, s-au salvat tara si neamul.

Dintre cei circa 338 combatanti huseni, mai bine de jumatate au cazut la datorie.

In cinstea eroilor huseni, in 1920, prin subscriptie publica, s-a inaltat un monument in gradina publica si in fata cinematografului Dacia. 

Bucuria marii biruinte, care ne-a dus intregirea neamului, a pus capat suferintei si lipsurilor. Husii si-au reluat viata linistita. Prin revenirea Basarabiei la patria-mama, orasul nostru, fiind aproape de Prut, a devenit un important centru comercial si cultural.

Istoria Husilor  –  1995

38-2ef9cee550

Comments

comments