Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai mari actori de comedie români, s-a născut la Huși, județul Vaslui, la 23 iunie 1897.
Marele actor a urmat cursurile Liceului Cuza Vodă din Husi. În 1926, a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București.
Pe scena Teatrului Național București a interpretat multe personaje comice din repertoriul marelui dramaturg I.L. Caragiale sau din opera lui Carlo Goldoni.
Printre piesele în care a smuls ropote de aplauze pe scena Teatrului Național din București s-au numărat, conform site-ului www.biografii.famouswhy.ro, trilogia satirică a lui I.L. Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu, adică ”O scrisoare pierdută”, ”O noapte furtunoasă”, ”D’ale carnavalului”, în care i-a avut parteneri de scenă pe Grigore Vasiliu Birlic, Ion Finteșteanu, Radu Beligan, Elvira Godeanu.
Genialul actor de comedie Alexandru Giugaru a mers in turneu in Venetia cu piesa ‘Bădăranii” de Carlo Goldoni iar in Moscova cu piesa ‘Revizorul” de Gogol.
Unul din multele sale roluri memorabile a fost cel din piesa ”Conu Leonida față cu reacțiunea”, interpretată în travesti alături de Grigore Vasiliu Birlic. S-a remarcat și în piesa de teatru ”Coana Chirița” de Tudor Mușatescu, în ”Take, Ianke și Cadâr” regizată de Ion Finteșteanu, ”Nevestele vesele din Windsor”.
Prima pelicula in care a aparut Alexandru Giugaru a fost Legenda celor două cruci” (1925), în regia lui Ghiță Popescu și a lui Eftimie Vasilescu, notează Cristina Corciovescu și Bujor T. Rîpeanu în volumul ”1234 cineaști români”, Editura Științifică, 1996.
Marele actor husean a mai jucat in filme precum „Păcală și Tândală la București” (1925), „Venea o moară pe Siret” (1929), „O noapte furtunoasă” (1942), „O scrisoare pierdută” (1953), „Două lozuri” (1957), „D’ale carnavalului” (1958), „Post-restant” (1961), „Haiducii” (1965).
În anul 1964, a obținut titlul de ”Actor emerit” și ”Premiul de Stat”. Casa de Cultură din Huși îi poartă numele.
A fost căsătorit și a avut doi copii, un fiu și o fiică.
A murit la București, la 15 martie 1986.
Articol redactat cu sursa – AGERPRES/(Documentare — Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache, editor online: Gabriela Badea).