OMNIA csm husi tenis

7 lucruri mai puțin știute despre rinoceri

martie 17th, 2021 | de husipesurse
7 lucruri mai puțin știute despre rinoceri
Lifestyle

Conform oamenilor de știință, rinocerii au apărut în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani și erau prezenți inclusiv în America de Nord și Europa. În zilele noastre, ei mai pot fi găsiți sub cinci specii, în Africa și Asia.

Rinocerii rămân însă niște animale speciale, despre care merită să știi mai multe lucruri:

1. Forma și mărimea lor sunt diferite – În funcție de specie, rinocerii au forme și mărimi diferite. Spre exemplu, rinocerul de Sumatra cântărește doar 700 de kilograme, în timp ce cel indian poate ajunge chiar și la 2.500-3.200 de kilograme.

2. Coarnele rinocerilor nu sunt formate din oase – Chiar dacă multă lume consideră că rinocerii au coarne formate din oase, în realitate acestea sunt alcătuite din keratină, compusul din care sunt făcute și unghiile noastre. Există totuși și o specie de rinoceri fără coarne. Este vorba despre femelele din specia rinocerilor de java. În schimb, rinocerii albi și negri de Sumatra au câte două coarne, iar cei indieni și masculii de Java câte unul.

3. Sunt prezenți în filme și jocuri – Fiind animale îndrăgite, rinocerii sunt prezenți destul de des în filme de animație, iar unul dintre cele mai cunoscute este Zootopia, din 2006. De asemenea, ei sunt prezenți și în jocuri, iar Great Rhino Megaways este cel mai elocvent exemplu. Jocul dezvoltat de Pragmatic Play a fost lansat în aprilie 2020 și este disponibil la Vlad Casino. Într-o grafică modernă, rinocerul este simbolul principal, alături de o monedă aurie cu cap de rinocer. De asemenea, sunt prezente și alte animale, precum leopard, gorilă, crocodil, hienă și flamingo.

4. Rinocerii au probleme de vedere la distanță – Biologii au ajuns la concluzia că rinocerii au probleme de vedere la depărtare. Iar pentru ei acest lucru reprezintă o problemă, în condițiile în care sunt adesea victimele braconierilor. Ei văd practic doar ce se află în fața lor, astfel că au și tendința de a fi agresivi cu animalele sau obiectele necunoscute.

5. Rinocerii sunt foarte buni alergători – În pofida greutății impresionante pe care o au, rinocerii se dovedesc și niște alergători excelenți. Astfel, oamenii de știință au demonstrat că viteza maximă pe care reușesc să o atingă se duce până la 64 de kilometri pe oră. Practic, ei reușesc să alerge de două ori mai rapid decât un om obișnuit. Tocmai de aceea specialiștii recomandă ca atunci când oamenii sunt alergați de rinoceri să evite să alerge, ci mai degrabă să caute un loc în care să se cațere.

6. Rinocerii au o relație simbiotică cu pasările Buphagus – Dintre toate animalele, rinocerii se înțeleg cel mai bine cu pasările Buphagus. Este o relație din care ambele părți au câte ceva de câștigat. Astfel, pasările consumă insectele de pe spatele rinocerului, acestea punându-le sănătatea în pericol. În schimb, pasările reușesc să îi avertizeze pe rinoceri în cazul în care în jur sunt diverse pericole.

7. Rinocerii au pielea sensibilă – Deși au un strat de piele destul de gros, aceasta este sensibilă, la fel precum cea a oamenilor. Principalele sensibilități sunt la mușcăturile insectelor și la arsurile solare. Acesta este și motivul pentru care rinocerii se tăvălesc uneori prin noroi, deoarece funcționează ca un strat de protecție împotriva insectelor și al razelor solare.

Rinocerii sunt specii protejate, însă sunt adesea victimele braconierilor, care îi țintesc pentru coarnele lor. Se crede că în lume mai sunt în jur de 20 de mii de rinoceri, mulți dintre ei fiind în zone protejate și în rezervații private.