Şoferii care primesc acasă amenzi de la CNADNR pentru neplata rovinietei nu mai sunt obligaţi să plătească sumele pretinse. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, marţi, 17 februarie, un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, că urmare a petiţiilor transmise de cetăţeni. Astfel de documente au fost declarate nule, pentru că semnătură electronică nu este legală.
„ Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul in interesul legii formulat de catre Avocatul Poporului in data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizata problema de drept referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si a Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, din punct de vedere al semnaturii agentului constatator necesara legalitatii procesului-verbal de contraventie, pentru contraventiile sanctionate de Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, modificata si completata.
In esenta, Avocatul Poporului a apreciat ca semnatura electronica a agentului constatator, in speta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., este de natura sa atraga nulitatea procesului verbal de contraventie incheiat pentru constatatarea contraventiilor la Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, modificata si completata, pentru argumentele retinute pe larg in sesizarea formulata, care se afla pe siteul www.avp.ro la Sectiunea „Activitate – Recursul in interesul legii”.