OMNIA

Asociația „SOLIDAR” lansează proiectul „Solidari cu fermierii”

noiembrie 8th, 2017 | de Husi Pe Surse
Asociația „SOLIDAR” lansează proiectul „Solidari cu fermierii”
Local

Asociația „SOLIDAR” lansează proiectul „Solidari cu fermierii” care are drept scop sprijinirea fermierilor în activitatea de comercializare.

„În periplurile noastre prin satele și comunele vasluiene am stat de vorbă deseori cu familiile de țărani, inclusiv cu fermierii. Pe de altă parte, Programele de finanțare europeană care se adresează fermelor mici(e vorba de sub-măsurile 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, respectiv 6.3-Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici), au ca drept obiectiv obligatoriu comercializarea în cuantum de peste 20% din prima tranșă de bani. Ce constatăm mergând prin sate? Toți cei ce fac agricultură întâmpină probleme în comercializarea producției. Nu e vorba numai de cei cu proiecte depuse și aprobate de AFIR. E vorba de toți fermierii, mai ales cei mici. Ca atare, cei ce au accesat programe europene riscă să dea banii înapoi dacă nu realizează obiectivul obligatoriu. Totodată, eficiența programelor scade mult dacă fermierii vor eșua. Falimentul fermelor poate duce la vânzarea terenurilor către străini, poate duce la creșterea șomajului, poate duce la creșterea emigrației, poate duce la degradarea satelor, pierderea tradițiilor și multe alte implicații.

Trebuie spus că la noi în județ avem multe supermarketuri care aprovizionează cu produse din import populația de la orașe. Importurile copleșesc producția autohtonă care este dispersată, neorganizată. Asocierile în cooperative ar fi o soluție dar care prinde greu la fermieri.

Ținând cont de cele de mai sus am luat inițiativa creării unei pagini pe facebook prin care dorim să postăm anunțuri de vânzare de-ale fermierilor sau de cumpărare de la persoane care doresc să achiziționeze produse agricole. Personal consider că micii fermierii trebuie ajutați să iasă din zona de subzistență.” – au mentionat Solidarii

 

Comments

comments