OMNIA csm husi tenis

Atenţie! Zi liberă, de Paştele Catolic, pentru toţi angajaţii şi elevii catolici

martie 25th, 2016 | de H PS
Atenţie! Zi liberă, de Paştele Catolic, pentru toţi angajaţii şi elevii catolici
Național

Deşi în structura anului şcolar, ziua de 28 martie, a doua zi de Paştele catolic, nu este menţionată ca zi liberă, Ministerul Educaţiei precizează că elevii catolici vor avea liber în această zi.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

„Se aplică prevederile cumulate ale acelui ordin de ministru privind structura anului şcolar, unde se precizează că zilele libere legale sunt libere şi pentru elevi. Iar Codul Muncii specifică foarte clar că zilele de 27 şi 28 martie, fiind Paştele Catolic, sunt libere.”, au precizat reprezentanţii Biroului de Presă ai Ministerului Educaţiei pentru B365.ro.

Paştele ortodox este, în 2016, pe 1 şi 2 mai. În 2016, românii au în total 12 zile libere, dintre care şapte sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend.

Codul Muncii prevede astfel că cele 12 libere acordate cu ocazia sărbatorilor legale sunt: câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

În cazul Paştelui catolic, zilele libere declarate sunt 27 si 28 martie (duminică şi luni).

Codul Muncii mai prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Sursa – Realitatea

Comments

comments