CE ESTE ENERGIA SOLARA?
Energia solara este cea produsa de lumina Soarelui – energia fotovoltaica – si caldura sa – solar termica – pentru generarea de energie electrica sau producerea de caldura. Inepuizabil si regenerabil, deoarece provine de la Soare, energia solara este valorificata folosind panouri si oglinzi.
Celulele solare fotovoltaice transforma lumina soarelui direct in electricitate prin asa-numitul efect fotovoltaic, prin care anumite materiale sunt capabile sa absoarba fotonii (particule de lumina) si sa elibereze electroni, generand un curent electric. Pe de alta parte, colectoarele solare termice utilizeaza panouri sau oglinzi pentru a absorbi si concentra caldura Soarelui, transferandu-l catre un fluid si conducandu-l prin conducte pentru a-l utiliza in cladiri si instalatii, precum si pentru productia de energie electrica (solar termoelectric).
CUM SE OBTINE ENERGIA SOLARA?
OFERA CALDURA
Ofera caldura captata de oglinzi care focalizeaza lumina soarelui pe un receptor care contine un fluid care atinge temperaturi de pana la 1.000 ° C. Caldura transforma fluidul in abur care misca o turbina si produce in cele din urma electricitate.
OFERA LUMINA
Ofera lumina transformata in energie electrica prin intermediul panourilor solare fotovoltaice. Panourile fotovoltaice sunt formate din grupuri de celule sau celule solare care transforma lumina (fotonii) in energie electrica (electroni).
CARE SUNT BENEFICIILE ENERGIEI SOLARE?
IMPOTRIVA SCHIMBARILOR CLIMATICE
Energiile regenerabile nu emit gaze cu efect de sera in procesele de generare a energiei, facandu-le cea mai curata si mai viabila solutie pentru a preveni degradarea mediului.
ESTE INEPUIZABIL SI SE REINNOIESTE
In comparatie cu sursele de energie conventionale, cum ar fi carbunele, gazul, petrolul si nuclearul – rezervele lor sunt finite – energiile curate sunt la fel de disponibile ca soarele din care provin si se adapteaza ciclurilor naturale, de unde si denumirea lor de „regenerabile”. Acest lucru le face un element esential intr-un sistem energetic durabil, care permite dezvoltarea astazi fara a risca cea a generatiilor viitoare
NU ESTE CONTAMINANTA
Energia solara nu emite substante toxice sau contaminanti in aer, care pot fi foarte daunatori mediului si fiintelor umane. Substantele toxice pot acidifica ecosistemele terestre si acvatice si pot coroda cladirile. Poluantii atmosferici pot declansa boli de inima, cancer si boli respiratorii, cum ar fi astmul.
Energia solara nu genereaza deseuri si nu contamineaza apa – un factor extrem de important avand in vedere deficitul de apa. Spre deosebire de combustibilii fosili si centralele nucleare, energia eoliana are una dintre cele mai mici amprente de consum de apa, ceea ce o face o cheie pentru conservarea resurselor hidrologice.
DIN CE IN CE MAI COMPETITIV
In prezent, sursele regenerabile de energie, in special eoliene si fotovoltaice, sunt mai ieftine decat energiile conventionale din mare parte a lumii. Principalele tehnologii regenerabile – precum eolianul si solarul fotovoltaic – isi reduc drastic costurile, astfel incat sunt pe deplin competitive cu sursele conventionale intr-un numar tot mai mare de locatii. Economiile de scara si inovatia au ca rezultat deja ca energiile regenerabile sa devina cea mai durabila solutie, nu numai din punct de vedere ecologic, ci si economic.