De multe ori am primit aceasta intrebare – Care motor este mai bun? Benzina sau Motorina? – Cel electric, desigur !
Glumesc, de fapt nu e gluma, dar intre benzina si motorina, nu e decat diferenta de gust – si nu ma refer la gustul combustibilului, ci la gustul proprietarului, care prefera mai mult un motor decat pe celalalt – sunt bune amandoua!
Mult timp, motorul Diesel – motor ce poarta numele lui Rudolf Diesel, cel care a inventat, realizat si brevetat acest motor in 1893 – a fost “ruda saraca” a motorului pe benzina, datorita turatiei mai mici la care lucra, a zgomotului mai mare pe care il producea, a raportului putere/marime, a constructiei butucanoase, a alurii brute, a fumului produs etc.
In contrapartida, motorul Otto – motor numit dupa Nikolaus August Otto, un comerciant din Koln, care impreuna cu partenerul sau, inginerul Eugene Langen, au preluat, imbunatatit si brevetat in 1864, motorul inventat si construit de Joseph Etienne Lenoir in 1862 – a fost preferat de inventatori si constructori, fiind imbunatatit si diversificat permanent, atingand culmi de rafinament ce cu greu pot fi depasite chiar si astazi. Este in raport cu motorul Diesel, mai silentios, mai suplu, lucreaza cu turatii mai inalte (pana la 8.000 – 10.000 rot/min, fata de pana la 5.000 rot/min ale diesel-ului), este mai ieftin de intretinut, scoate de 22 ori mai putin fum, de 4 ori mai putin NO2, dar cu 15 – 20% mai mult CO2 (retineti aceste date, ele vor fi mai importante decat ciclul functional, gradul de compresie, puterea sau cuplul, in diferentierea celor doua tipuri de motoare).
In comparatia dintre cele doua motoare, nu am sa intru in amanunte foarte tehnice, cum ar fi, modul de formare a amestecului carburant, ciclul Otto sau Diesel, eficienta termica, grad de compresie, cilindree, etc., ci doar am sa va spun ca pana la nivelul anilor 1990, motoarele pe benzina detineau suprematia – peste ¾ din cele circa 800 milioane autovehicule existente in lume aveau motoare puse in miscare de benzina (putini proprietari de autoturism s-ar fi gandit sa-si cumpere un diesel) – nu luam in discutie camioanele, autobuzele sau tractoarele care in mod traditional au fost motorizate cu diesel.
La ora actuala exista in lume 1,2 miliarde autovehicule, proportia motoarelor Otto fiind in continuare majoritara in raport cu cele Diesel, insa in continua scadere (daca se pastreaza trendul actual de producere a masinilor cu astfel de motoare).
Iata cum arata statistica vanzarilor de automobile in perioada 1990 – 2015, conform portalului statista.com in milioane de unitati.
Si iata conform The Guardian, cum evolueaza inregistrarile de masini in functie de motor si tip combustibil in UK in perioada 2000 – 2014!
Daca in 2001 se inmatriculau 2 milioane de masini MAS (motor cu aprindere prin scanteie – a.k.a. Otto) si doar 300 – 400 mii de MAC (motor cu aprindere prin compresie – a.k.a. Diesel), in 2014 se inmatriculau peste 1,3 milioane MAC si 1,2 milioane MAS – si trendul se pastreaza si este acelasi in toata lumea.
Bine, veti spune, de ce se vand/cumpara masini cu motoare diesel in ultimul timp daca nu sunt mai bune/puternice/eficiente decat cele cu motoare pe benzina?
Raspunsul este ceva mai nuantat! In primul rand, odata cu inventarea motoarelor diesel turbosupraalimentate (Fiat Croma 2,0 TD, dezvoltat de Fiat impreuna cu Bosch in 1986), asa numitele TD sauTDI (cele dotate cu intercooler), motorul diesel a dezbracat haina de “cenusareasa”, etaland un cuplu sporit la dimensiuni comparabile cu cele ale unui motor pe benzina, iar pompele de injectie asistate folosite, au imbunatatit considerabil consumul si functionarea motorului, permitand atingerea unor turatii mai inalte (pana pe la 4500 rot/min) si in consecinta si a unor viteze superioare.
In perioada 2000 – 2006, au fost realizate si introduse motoarele TDI PD (pompa injector), motoare ce au o mecanica speciala, lucreaza cu presiuni de injective de pana la 2000 – 2300 bari si se bucura de un cuplu si o repriza pe acceleratie cu adevarat “brutala”.
Din 2006 – 2009, au inceput sa fie introduse motoarele diesel Common Rail (rampa comuna), ce lucreaza cu presiuni de injectie de circa 2000 bari, au injectoare hidroelectromagnetice sau piezoelectrice asistate de calculator, sunt silentioase, ating turatii de pana la 5000 rot/min, ofera un cuplu de 320Nm si o putere de 140CP.
2,0 TDI Common Rail de la VW
Pe scurt, motorul Diesel, a devenit o vedeta (fireste ca nici motorul Otto nu a stat pe loc ca dezvoltare tehnologica pentru a tine piept contraofensivei), a fost “promovat” astfel de constructorii de automobile, cu pretul unui pret de cost pe masura, a unor tehnologii folosite foarte costisitoare, a unor intretineri nu tocmai ieftine, insa cu anuntarea unor consumuri foarte bune si a unui grad de poluare mai redus (uneori mincinos).
De ce au facut acest lucru? Pentru ca au fost obligati! De cine? De guvernele tarilor semnatare a Protocolului de la Kyoto in 1997, protocol ce prevedea reducerea emisiilor de noxe cu efect de sera (CO2) cu 20% pana in 2020.
Astfel, in 2016 flotele de autovehicule ale tarilor lumii (poate cu exceptia SUA si RUSIA) sunt aproape echilibrate din perspectiva combustibilului folosit. Oamenii s-au scindat in fani ai unuia sau altuia din motoare, clameaza superioritatea motorului Diesel, fara sa stie ca au fost indrumati sa creada acest lucru, fara ca acest lucru sa fie un adevar indiscutabil. In toata lumea exista studii comparative, care incearca sa determine care motor este mai bun. Raspunsurile cuprind pareri si pro si contra Diesel:
Pro
putere egala cu cele pe benzina
performante mai bune
cuplu mare la turatii mici
economice la carburant
grad mic de poluare
Contra
motor zgomotos
greutate mai mare
intretinere mai scumpa in timp
pret de achizitie mai mare
pretul motorinei mai mare
Oamenii au cam inteles acest lucru si la ora aceasta se cumpara o masina cu motor Diesel daca se ruleaza cu ea mai mult in afara localitatii, pentru drumuri lungi ce depasesc 40 – 50.000Km pe an. Daca nu, se prefera una cu motor pe benzina, pentru a efectua Km mai putini pe an si cu precadere in oras. Altfel, masina pe motorina devine mai consumatoare datorita intretinerilor si reparatiilor mai scumpe. Per total, ajungem cu cheltuielile in acelasi loc, ramanand doar o chestie de “gust”, de preferinta personala, fara sa fie cazul sa ne impartim in tabere si sa fim foarte vehementi – ambele tipuri de motoare sunt bune, daca stim sa le exploatam corespunzator.
Mai mult, asa cum va spuneam la inceput, un motor Diesel are emisii de CO2 mai mici decat motorul MAS, dar de 4 ori mai mult NO2 si de 22 ori mai mult fum – particule ce au inrautatit rapid pe termen scurt calitatea aerului si au produs imbolnaviri de plamani si creier pentru foarte multi oameni pe planeta – dupa cum au relevant studiile efectuate de Clean Air London Group, publicate in The Guardian si pe http://cleanair.london/.
Se poate spune ca pentru a salva veti maine, s-au luat vieti, azi! Ori, situatia nu mai este acceptata.Grupurile de lupta pentru calitatea aerului militeaza pentru reducerea poluarii, poate de aceea constructorii de automobile au inceput sa lanseze mai multe modele hibride sau integral electrice. Probabil ca asta este viitorul motorizarii automobilelor – motorul electric sau hibridul termic + electric. Pacat ca oamenii sunt foarte reticenti in ce priveste automobilul hybrid .
In Romania, datorita faptului ca romanii sunt mai inteligenti decat restul europenilor, motoarele diesel echipeaza doar o treime din numarul total de autoturisme, conform statisticii publicate de DIRECTIA REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI INMATRICULARE A VEHICULELOR:
Pacat ca cele mai multe autoturisme au o vechime de peste 10 – 12 ani! Cat despre hibride, nici nu are rost sa vorbim.