‘Brazi artificiali sau naturali?’ problema aceasta este anul in randurile husenilor. Dezbaterea pe acest subiect presupune avantaje, dar si dezavantaje. Dupa cum stim, bradul este un simbol pentru sarbatoarea Craciunului si locuitorii orasului Husi pun accent pe acesta.
Brazii artificiali
Cei mai multi oameni apeleaza la brazii artificiali din cauza vinei. Gandul de a taia in fiecare an cate un nou brad ii intristeaza pe multi dintre noi. Costul, comoditatea si impactul asupra mediului sunt alte motive pentru care consumatorii opteaza pentru bradul artificial.
Avand in vedere climatul economic actual, brazii artificiali sunt extrem de atragatori pentru companii, ca investitie, reducand astfel costurile anuale legate de Craciun.
Un alt avantaj al bradului artificial este ca nu trebuie udat si nu lasa ace pe jos.
Din pacate, nu este totul asa „verde” precum se crede. Expertii sunt de parere ca brazii artificiali au un impact mai mare asupra mediului daca luam in considerare tot ciclul lor de viata. Azi, brazii artificiali sunt produsi din metal si PVC, un plastic derivat din petrol, non-biodegradabil. Asa ca brazii artificiali nu se pot recicla si nu se pot descompune in natura, ceea ce inseamna ca gropile de gunoi o sa ii gazduiasca secole intregi dupa ce ii aruncati.
Mai mult, aproape 85% din brazii artificiali sunt adusi tocmai din China, acest lucru marind amprenta lor asupra mediului.
Brazii naturali
In cazul in care nu stiati, brazii se pot recicla, mai bine zis composta. Astfel, brazii naturali devin mult mai prietenosi cu mediul decat variantele artificiale. Compostarea este un proces prin care sursele naturale (precum copacii, fructele, florile etc.) sunt descompuse rapid si transformate in ingrasamant pentru pamant.
Daca brazii naturali de Craciun sunt crescuti la ferme special create cu acest scop, atunci nu exista riscul defrisarilor, pentru ca in locul celor taiati vor fi plantati altii noi.
Au si ei dezavantaje. Atunci cand sunt crescuti la pepiniera sunt tratati cu diverse pesticide si fertilizatori care dauneaza mediului inconjurator.
Daca traiti intr-o zona in care nu cresc brazi si acestia trebuie adusi de la mare distanta, puneti o mare amprenta asupra mediului, intrucat transportul lor elimina in atmosfera mult dioxid de carbon.
Fiți la curent cu știrile din Huși folosind butonul follow pe Facebook !!!
GALERIE FOTO: