OMNIA csm husi tenis

Brichete de foc din paie: Afacerea de milioane de lei a unui husean

ianuarie 22nd, 2021 | de Husi Pe Surse
Brichete de foc din paie: Afacerea de milioane de lei a unui husean
Local

Brichete de foc din paie ecologice – iata ideea de afaceri a unui fermier roman care a inteles ca este mult mai rentabil si mai bun pentru mediu sa arzi resturile vegetale in centrale, nu pe camp.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Va prezentam in acest articol povestea de viata a lui Emil Enache, un agricultor din Husi, care a reusit sa puna pe picioare o afacere de milioane de lei, cu brichete, pe baza unei resurse cat se poate de banale: paiele.

Din pacate, chiar si acum, in fiecare an, aproape mii de hectare sunt arse dupa recoltarea graului, fara a se obtine nimic in schimb. Cu aceasta idee in minte, Emil Enache a inteles ca poate aduce un beneficiu mediului si, pe langa asta, poate construi o afacere. Initial, a inceput cu cu produse de morărit și panificaţie, desfășurând activităţi de fabricare a uleiurilor brute și rafinate și a produselor de morărit și panificaţie.

Brichete de foc: cum a inceput afacerea

Momentul care l-a facut sa inteleaga oportunitatea unei afaceri cu brichete din paie a fost cand a vizitat două târguri de utilaje și instalaţii agricole în Germania și în Danemarca. Acolo a văzut pentru prima dată cum arată și cum funcţionează instalaţiile de brichetat biomasa.

Din 1999 a devenit și agricultor. A luat în arendă aproape 2.500 de hectare de teren, pe care le-a cultivat cu grâu, porumb și floarea soarelui. A înţeles pe loc că în România există o sursă de biomasă enormă, care de-abia așteaptă să fie folosită: paiele. Astfel a prins contur o afacere din care familia Enache scoate milioane de lei pe an: fabricarea brichetelor din paie.

“Ne-am gandit ca daca tot se ard pe camp aceste resturi vegetale, de cele mai multe ori asa se intampla, de ce nu le-am putea valorifica intr-un mod mai inteligent. Am cumparat pentru noi initial o instalatie de brichetat, sa vedem cum functioneaza si ce randament avem. Apoi Am dezvoltat sisteme de uscare a subproduselor rezultate din procesul de macinis si am ajuns ca toata productia de brichete de foc din biomasa sa fie pentru autoconsum. Dupa aceea, tot ce noi am incercat si am vazut ca este benefic, am decis sa oferim si celorlalti”, povesteste Emil Enache.

Fonduri europene atrase cu succes

După primele calcule, s-a dovedit că ideea este perfect aplicabilă și au început demersurile pentru întocmirea proiectului. Fiind vorba de o muncă de pionierat, nu au lipsit, în mod evident, obstacolele.

Sistemul de brichetare a biomasei nu era prins în sistemul de finanţare SAPARD, astfel că proiectul a fost examinat mai întâi la Iași, apoi la București și, în ultima fază, la Bruxelles. Abia după aceea sau făcut modificări și s-a introdus această nouă secţiune în programul SAPARD.

Totul a durat șase luni și începuturile afacerii s-au făcut cu mari credite la bănci.
Citeste mai departe pe Cultivaprofitabil.ro

Comments

comments