OMNIA csm husi tenis

Fosta Casă Adam Mitache, actualul Muzeu Municipal Huși, o piesă de istorie.

ianuarie 9th, 2016 | de Husi pe surse
Fosta Casă Adam Mitache, actualul Muzeu Municipal Huși, o piesă de istorie.
Istorie Huseana

Muzeul municipal din Huși a luat ființă în toamna anului 1956, in urma stăruinței unui grup de intelectuali din Huși, sprijiniți de autoritățile locale. Muzeul s-a constituit pe baza colecțiilor școlare de la Liceul „M.Kogălniceanu” (actualmente „D.Cantemir”) și Liceul „Cuza Voda”, cat și din donații: prof. Ștefan Bujoreanu – colecția de arheologice(vase, dălți, răzuitoare, precum și amfore grecești descoperite la Vetrișoaia), monede antice și medievale; prof. Mihai Ciobanu – monede medievale străine, care au circulat pe teritoriul nostru (poloneze, turcești, ungurești) și medalii comemorative din bronz; Episcopia Husilor – 2 tablouri pictate de Gheorghe Tatarascu, mai multe stampe legate de actul Unirii Principatelor; Școala Generala nr.3 – portretul lui Mihail Kogălniceanu pictat de C. Angheluță; Bisericile din oraș – 17 cărți vechi din sec. XVIII s.a.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

muzeul-municipal-stefan-cel-mare_492

Muzeul ocupă o clădire, monument istoric datând din 1880, construită de către moșierul Adam Mitache, în stil neoclasic, pe o fundaţie de secolul al XVIII-lea. La începutul secolului al XX-lea clădirea a fost restaurată de arh. Lorenzzo Colavini. Colecţiile iniţiale au provenit din donațiile prof. Ştefan Bujoreanu şi ale învăţătorului Gheorghe Melinte.

muzeu
Muzeul deținea colecții de arheologie, istorie medievală şi modernă, etnografie şi artă (picturi de Tattarescu, Hatmanu, Bălţatu). În cadrul acestor colecții sunt cuprinse piese din paleolitic, neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, perioada premedievală şi epoca medievală, piese de artă populară (țesături și cusături, sculptură în lemn), piese reprezentând ocupații precum viticultura, agricultura, pescuitul, și unele meșteșuguri (lemnărit, dogărit). Colecțiile de bază sunt de arheologie şi etnografie. La arheologie sunt prezentate toate perioadele istorice cu piese variate: unelte şi arme din silex, bronz, fier, ceramică, obiecte de podoabă, monede, tezaure, descoperiri din fortificaţiile d.e la Bunești, sec. IV-III a.Ch. Etnografia este reprezentată prin colecţii de ţesături (scoarţe cu motive geometrice, vegetale, antropomorfe şi zoomorfe, vopsite în culori vegetale, costume populare), unelte pentru agricultură, pescuit şi îndeosebi pentru viticultură. De menţionat este şi colecţia de artă cu piese de mobilier, pictură şi sculptură.

VIDEO – MUZEUL MUNICIPAL HUSI

La inceputul anului 1958, s-a constituit colectivul științific al muzeului, compus din: inv. Gheorghe Melinte, prof. Ștefan Bujoreanu, prof. Mihai Ciobanu, Constantin Enache, Elena Chirica si Mihai Carausu. Colectivul stiintific a lucrat sub indrumarea prof. univ. Ioan Gugiuman de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi, sustinandu-se o serie de conferinte la Centrul de Radioficare Husi, pe temele: „Din trecutul istoric al orasului si al raionului Husi”, „D.Cantemir, viata si opera” s.a., s-a sarbatorit intr-un cadru festiv 100 de ani de la Unirea Principatelor, organizandu-se si o expozitie temporara. La inceputu, muzeul a functionat in cladirea Scolii Generale Nr.3, apoi intr-o cladire din centrul orasului, din 1960, in cladirea Palatului Episcopal, iar din 1983 in Casa „Adam Mitache” situata pe strada (azi) General Teleman nr.8.

Din punct de vedere muzeistic, colectiile au fost grupate pe urmatoarele sectii: arheologie, istorie, si etnografie. Pana in 1979 a functionat si o sectie de stiintele naturii. Exponatele arheologice ilustreaza perioada veche a acestor meleaguri, valoroase si ilustrative fiind cele referitoare indeosebi la civilizatia geto-dacica, descoperite in cetatea de la Bunesti-Averesti, prin contributia fostului director al muzeului Violeta Venturia Teodoru (Bazarciuc).

58373MuzeuHusi-1

Secția de etnografie ilustreza, prin obiecte de o deosebită valoare documentara și artistică, iscusinta mesterilor locali si vechimea practicilor legate de indeletnicirile traditionale, ca: agricultura, viticultura, albinaritul. Industria casnica textila, bogat reprezentata prin colectia de scoarte, stergare, costume, ca si pastrarea si perfectionarea unor modele si tehnici de lucru, precum si varietatea coloristica a acestor exponate. Muzeul din Husi mai dispune si de o colectie de arta plastica, cu lucrari semnate de Gheorghe Tattarascu, Otto Brice, C. Angheluta, Adina Paula Moscu, Viorel Husi, s.a. Clădirea in care functioneaza actualmente muzeul, a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea (cca.1880) de Adam Mitache, fost prefect al judetului Falciu (1907), cu parter si demisol, in stil ecleptic, bogat ornamentata cu stuc, la exterior si interior, fosta locuinta si palat administrativ, inscrisa in Lista Monumentelor de Arhitectura din 1992, la pozitia 38 B 0146, grav afectata de cutremurul din 1990 (fundatii si suprastructura), infestata cu ciuperca Merulius Lacrymans, din 1993 (tamplarie, pereti portanti de caramida, patrimoniul cultural mobil), a fost inchis vizitatorilor.
Muzeul a început să se transforme în ruină încă din anul 1990, atunci când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, după care zidurile sale au început să fie infestate de ciuperca cunoscută şi sub denumirea de „cancerul clădirilor“. Ca şi cum nu era de ajuns, instituţia culturală a fost jefuită în anul 2001, pentru ca doi ani mai târziu să ţină capul de afiş al ziarelor despre moartea suspectă directoarei de la acea vreme, Violeta Veturia Bazaciuc.

Muzeul a început să se transforme în ruină încă din anul 1990, atunci când a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe scara Richter, după care zidurile sale au început să fie infestate de ciuperca cunoscută şi sub denumirea de „cancerul clădirilor“. Ca şi cum nu era de ajuns, instituţia culturală a fost jefuită în anul 2001, pentru ca doi ani mai târziu să ţină capul de afiş al ziarelor despre moartea suspectă directoarei de la acea vreme, Violeta Veturia Bazaciuc.

Astăzi, muzeul, care apartine domeniului public local, este inchis din cauza starii de conservare a monumentului, lipsit de personal de specialitate suficient (directorul V. V. Teodoru, ucisa in timpul programului, în conditii inca neelucidate), lipsit de paza si securitate, pradat si jefuit in vara anului 2001.

Muzeul_Municipal_din_Husi

Se impun masuri urgente de consolidare-restaurare a monumentului si salvarea colectiilor, dovezi de neinlocuit ale istoriei municipiului Husi si ale fostului judet Falciu.

 

“Lucrãrile complexe la Muzeul Municipal din Husi au fost finantate începând din anul 2006, exclusiv prin  din bugetul de stat alocat cãtre Ministerul Culturii si gestionat prin Institutul National al Patrimoniului. Amintim cã în conformitate cu prevederile Legii 422/2001, republicatã, asigurarea stãrii de conservare a unui monument istoric este obligatia proprietarului sau a detinãtorului sub orice titlu, si în cazul Muzeului Municipal Husi, a administratiei publice locale. În 2013, alocãrile bugetare în Programul Național de Restaurare, de circa 13 milioane de lei, fatã de 55 milioane de lei în 2012, au fost îndreptate, cu preponderentã, cãtre santierele care au îndeplinit conditiile de lucru, cãtre obiectivele la care existã o documentatie tehnicã completã, avizatã, cât si la obiectivele la care se poate face receptia la terminarea lucrãrilor în cursul acestui an. În conditiile enuntate, în anul 2013 au fost finantate lucrãri în valoare de 199.114 lei, sumã care nu a condus la terminarea lucrãrilor. Ministerul Culturii, prin Institutul National de Patrimoniu, are disponibilitatea de a încheia un protocol cu administratia publicã localã privind cofinantarea lucrãrilor în scopul scurtãrii timpului de finalizare a acestora, ceea ce ar da posibilitatea deschiderii, mai repede, a muzeului public”, a transmis, înainte de vacanta parlamentarã de sãrbãtori, Daniel Constantin Barbu, pe atunci ministrul Culturii.

 

21313213213221432134

Alte date conform ghidulmuzeelor.cimec.ro

Cod deținător: 7077900
Denumire: Muzeul Municipal Huşi
Adresa: Bulevardul 1 Mai, bl. 25, parter (sediu temporar)
Cod poștal 735100
Telefon: 0235.480.268
Acces: DN Crasna – Huși
Program temporar: închis
Profil general: Arheologie
Profil principal: Arheologie preistorică, Etnografie locală
Persoana contact: Paul Salomeia
Adresa WEB: nu
Adresa E-MAIL: nu
Publicații: nu

Comments

comments