OMNIA csm husi tenis

Cele mai comune si banale obiceiuri distrug rinichii – Vezi aici cateva sfaturi pentru a păstra rinichii sănătoşi

august 29th, 2017 | de Husi Pe Surse
Cele mai comune si banale obiceiuri distrug rinichii – Vezi aici cateva sfaturi pentru a păstra rinichii sănătoşi
Sanatate

Rinichii sunt organe pereche situate in zona lombara, sub torace, de o parte si de alta a coloanei vertebrale.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Rolul acestora este de a curata sangele, de a elimina substantele reziduale, de a filtra lichidele si de a mentine un echilibru intre sarea si mineralele din organism, contribuind astfel la reglarea tensiunii arteriale. In cazul in care rinichii nu functioneaza optim, substantele reziduale si lichidele raman in organism si cauzeaza edeme la nivelul membrelor, dificultati de respiratie si disurie (dificultati de golire a vezicii urinare).

Daca afectiunea renala nu este tratata la timp se poate instala blocajul renal sau insuficienta renala acuta, situatie care conduce la decesul pacientului.

Rolul rinichilor:

– mentine echilibrul apei in organism, dar si a concentratiei de minerale sodiu, potasiu, magneziu si fosfor din sange;

– dupa digestie, elimina substantele reziduale din sange dobandite in urma expunerii la diverse substante chimice sau medicamente;
– produce renina – enzima care contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
– produce eritropoietina – hormon care stimuleaza producerea de celule rosii din sange;
– produce o forma activa de vitamina D (calcitriol) necesara pentru sanatatea oaselor.

Boli renale

– insuficienta renala acuta sau cronica
– sindromul nefrotic
– nefropatia analgezica
– boala renala ateroembolica

– nefrita cronica
– sindrom congenital nefrotic
– sindromul Goodpasture
– nefrita interstitiala
– cancer renal
– pietre la rinichi (litiaza renala)
– glomerulonefrita membrano-proliferativ de tip I
– glomerulonefrita membrano-proliferativ de tip II
– nefropatia membranoasa
– glomerulonefrita
– nefroblastom
– nefrocalcinoza
– diabet insipid nefrogen
– nefropatie – IgA (boala Berger)
– boala rinichiului polichistic
– glomerulonefrita streptococica
– nefropatie de reflux
– stenoza arterei renale
– necroza renala papilara
– pionefroza
– acidoza tubulara renala de tip I
– acidoza tubulara renala de tip II
– tromboza venoasa renala
– ptoza renala

Pentru a păstra rinichii sănătoşi, multi dintre noi trebuie să renunţe la unele obiceiuri. Aceasta este o listă cu unele obiceiuri ce trebuiesc evitate pentru a avea rinichi sănătoşi:

1. Abuzul de calmante

Un obicei prost, pe care mulţi oameni il au, este de a lua calmante pentru dureri de intensitate mica, deoarece cele mai multe calmante pot afecta diferite organe, cum ar fi si rinichii, avand efecte secundare grave. O cercetare recentă a arătat că luarea calmantelor pe o perioada mai lunga de timp, reduce fluxul de sânge şi deteriorează funcţiile renale.

2. Prea multa proteina

Supra-consumul de alimente bogate în proteine și carne rosie poate deteriora starea rinichilor. O dietă bogată în proteine este sanatoasa daca nu suferiti de leziuni renale iar medicul dumneavoastră vă recomandă un regim alimentar de proteine limitat. Aportul prea mare de proteine creste sarcina metabolica a rinichilor.

3.Fumatul

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor, au declarat că fumatul este daunator pentru aproape fiecare organ al corpului, inclusiv rinichii. Legăturile dintre bolile de rinichi si fumat au fost prezentate în mai multe studii.

4. Prea mult sodiu

Un alt rol al rinichilor este metabolizarea de sodiu pe care il consumăm. Majoritatea aportului de sodiu trebuie să fie eliminat, şi sarea pe care o mâncăm este o excelentă sursă de sodiu, ceea ce înseamnă că, atunci cand mancam sare excesiv, rinichii sunt ocupati sa elimine sodiul, provocand un stres al rinichilor pe termen lung.

5. Ignorarea gripei şi a răcelei

Un obicei care poate provoca leziuni renale este ignorarea gripei comune şi a racelii. Studiile arată că oamenii care au o istorie in a evita odihna în timp ce sunt bolnavi, au o boala renala.

6. Consumul de prea multa cofeina

Este o obisnuinta ca ori de câte ori ne este sete, alegem să bem alte băuturi cum ar fi sucuri si bauturi racoritoare in loc sa bem apa. Multe dintre aceste băuturi conţin cafeină. Hipertensiunea arterială pune presiune pe rinichi, care ii poate deteriora, iar cafeina ridica tensiunea arterială.

7. Prea mult consumul de alcool

Atunci când bem alcool ignorăm adesea cantitatea corespunzătoare adecvata pentru o bună sănătate. Consumul excesiv de alcool este un obicei care poate afecta grav rinichii. Alcoolul este plin de toxine care streseaza si deterioreaza rinichii.

8. Insomnia

In timpul nopţii când dormim, ţesuturile organelor se regenereaza. Prin urmare, de fiecare dată când nu avem un somn de bună calitate, procesul de regenerare este întrerupt, ducând la lezarea rinichilor si a altor organe.

9. Prea putina apa

Cea mai mare cauza care dauneaza rinichilor nostri este ca nu bem suficientă apă. Activitatea principală a rinichilor nostri este de a balansa eritrocitele şi de a drena deşeurile metabolice din organism. Dacă organismul nu este corect hidratat, scade fluxul sanguin renal, ducând la acumularea de toxine în sânge.

10 Vezica plina

Acesta este un obicei pe care multi dintre noi il au. Diferite complicatii la nivelul tractului urinar pot apărea, dacă lasam vezica plina de urina pentru un timp indelungat: un exemplu de astfel de complicaţie este hipertrofia muschiului detrusor, care poate duce la formarea de diverticuli. Un alt exemplu, care este cauzat de presiunea cronica pe rinichi, este hidronefroza (crestere a presiunii de urina in rinichi), în cele din urmă duce la disfuncţie renală şi chiar nevoia de dializa.

Sursa: <<suntsanatoasa.ro>>

Comments

comments