OMNIA csm husi tenis

Centrul de Zi „Star of Hope” Huși – Speranța copiilor

februarie 26th, 2016 | de Husi pe surse
Centrul de Zi „Star of Hope” Huși –  Speranța copiilor
Educatie

Fundaţia „Star of Hope” România este o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Iaşi. Star of Hope România a fost înfiinţată în 1998 cu sprijinul organizaţiei suedeze Star of Hope Internațional Suedia.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

În România, conform datelor statistice ale ANPDCA, sunt 70 647 copii cu dizabilităţi; dintre aceştia, aproximativ 70% sunt copii încadraţi în grad de handicap grav sau accentuat!!! Statisticile oficiale ale ANPDCA arată că 45% dintre copiii cu dizabilităţi nu frecventează nicio formă de învăţământ!!

În Regiunea de NE, regiune unde activează Fundaţia Star of Hope Romania, sunt peste 10000 copii cu dizabilităţi (locul I intre regiunile ţării).
În judeţul Iaşi, conform Buletinului statistic trim. II 2014, sunt 2620 copii cu dizabilităţi. În realitate, numărul copiilor cu dizabilităţi este mult mai mare.
Misiunea Fundaţiei Star of Hope Romania este de a îmbunătăţi calitatea vieţii copiilor aflaţi în dificultate, în special a copiilor cu dizabilităţi. De-a lungul celor 20 de ani Fundaţia Star of Hope Romania a reuşit să ajute peste 10.000 de copii aflaţi în dificultate, în special copii cu dizabilităţi. Fundaţia a înfiinţat 6 Centre de Zi şi de Reabilitare pentru copiii aflaţi în dificultate în Dorohoi, Botoşani, Iaşi, Huşi, Bârlad și Bacău.

Proiectul „Intervenție în familia aflată în situație de risc” se desfasoara din 1999. Scopul este prevenirea abandonului școlar prin activităti educaționale și consilierea copilului, a familiei aflată în dificultate.

Din echipa proiectului  face parte Rotaru Zamfira (lucrător social),Arion Gabriela ( lucrător social), Apreutesei Maria (asistent social)

Grupul țintă este format din 32 de copii și familiile acestora aflate în dificultate. Impactul proiectului este atât pe termen scurt, dar și pe termen lung, iar copiii care ies din proiect sunt monitorizați, observându-se evoluția și rezultatele lor școlare. Copiii sunt incluși într-un program ce durează 4 ani (de la clasa I la clasa a V a – în prezent sunt preluați și copii de grupa 0).
Dintre copiii ce au fost înscriși în acest proiect, începând cu anul 1999, un număr de 35 de copii frecventează, în prezent, învățământul liceal, iar 3 sunt studenți.

„Pentru că educația este unul din aspectele principale în procesul de dezvoltare al unui copil, oferim tuturor copiilor din cadrul Centrului sprijin pentru efectuarea temelor și tasarea cunoștințelor (pe perioada de vară). În fiecare zi, de luni până vineri, copiii vin de la școală cu temele pe care le primesc pentru următoarea zi. Copiii înscriși în cadrul proiectului provin din mai multe școli din Huși, iar pentru a-i putea ajuta concret la teme și pentru a păstra un cadru unitar, trebuie să cunoaștem fiecare metodă a fiecărui învățător. Așadar, păstrăm în permanență legătura cu învățătorii copiilor pentru a le cunoaște metoda de predare pe care o folosesc la clasă.având în vedere manualele alternative. De asemenea, urmărim rezultatele școlare ale copiilor și frecvența acestora la orele de curs. Colaborarea cu cadrele didactice este un element esenţial în prevenirea abandonului şcolar. Învăţătorul sau educatorul copilului poate să ne ofere o imagine de ansamblu care să cuprindă nevoile şi abilităţile copiilor.

Copiii beneficiază și de consiliere individuală, în funcție de nevoile pe care le identificăm.
În afara sprijinului la teme, desfășurăm împreună cu copiii activități extrașcolare. Ei sunt împărţiţi în grupe, în funcţie de vârstă, şi participă la activităţi care le oferă ocazia să-și formeze deprinderi de viaţă zilnică, în special cele artistice, creşterea încrederii în propria persoană.” lucrator social – Rotaru Zamfira – Star of Hope Husi

Fiecare an aduce cu el activități deosebite, pe care copiii înscriși în cadrul Centrului de Zi „Star of Hope” Huși, le desfășoară cu zâmbetul pe buze și cu mare încântare. Pentru că anul are câteva zile ce trebuie marcate și pentru a păstra tradiția,  au lucrat cu copiii la câteva materiale și activități „tradiționale”: aniversarea zilei de 24 Ianuarie – Marea Unire, Tombola mărțișorului pentru copii, felicitări şi mărţişoare pentru ziua de 8 Martie – pentru mame, doamne învățătoare, surori etc., felicitări pentru Paște, felicitări pentru Crăciun – dăruite sponsorilor, măști pentru Carnavalul Iernii etc. Astfel de activități sunt perfecte pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă și pentru lucrul în echipă. De asemenea, dezvoltă inteligența emoțională, element foarte important în formarea autonomiei pentru perioada de adolescență și adult.

Pentru că orice rezultat bun merită răsplătit ies cu copiii în parc la joacă, la piscină și organizează diferite tombole (de Paște, de Crăciun etc.). Una din activitățile preferate de copii este tabăra organizată după finalizarea anului școlar. Tabăra de anul acesta a fost un prilej de recreere pentru copii – în mod special zona Gurii Humorului. De asemenea, a fost o ocazie bună să socializeze cu persoane din acea zonă, datorită jocurilor iniţiate pentru acest lucru, au mers la Parcul Ariniş, unde au participat la activităţi care i-a solicitat fizic şi psihic. Activitățile desfășurate în cadrul taberei au avut ca scop dezvoltarea deprinderilor de viață independentă (au fost cazaţi în camere, unde fiecare a fost responsabil de păstrarea ordinii şi curăţeniei; au făcut un program pe care au fost nevoiţi să-l respecte etc.), a abilităţilor de socializare, comunicare, lucru în echipă. Copiii au dobândit noi abilităţi. Mai presus de toate, tabăra a fost o sursă de bucurie. Acţiunea a fost posibilă datorită susţinerii financiare din partea Eivor and Rolf Kraft Foundation şi a unor sponsori locali.

”Sunt zile pe care nu le voi uita niciodată! Am vizitat locuri despre care doar am auzit, dar nu îmi imaginam că voi reuşi vreodată să le şi văd. Zona Gurii-Humorului mi-a rămas întipărită, atât în minte, cât şi în suflet cu acele imagini minunate. Vreau să mulţumesc din suflet celor care s-au gândit la noi şi să le dea Domnul multă sănătate şi bucurii pentru tot binele făcut!”

”Am vizitat aceste minunate locuri, pe care nu aş fi reuşit să le văd niciodată dacă nu s-ar fi ivit această oportunitate. Simt că m-am încărcat cu energia necesară pentru un nou an. Mulţumesc din suflet celor care s-au gândit să le umple de bucurie sufletele copiilor. (Una din mamele care ne-au însoţit şi ne-au ajutat cu copiii în această tabără)”

„Vă mulțumesc pentru implicarea în procesul educațional de-a lungul celor 14 ani.
Cu nostalgie îmi amintesc de primii ani de colaborare. Din primii dvs. beneficiari, din clasa mea erau doi copii, unul dintre ei este Dragomir Victor care acum este în anul II la Academia Militară, cu care mă mândresc și probabil și dvs.
Pe parcursul anilor au mai beneficiat de suport material și educațional și alți copii din generațiile mele. Pentru mine ca învățător a însemnat foarte mult ajutorul oferit copiilor din aceste familii defavorizate. Colaborarea noastră este şi în acest an ,deoarece 4 elevi din clasa mea sunt înscrişi în proiect,dar şi prin diverse activităţi .
Contribuția dvs. la nivelul copilului și al familiei a avut un impact major în obținerea rezultatelor școlare.
Cu respect, Istrate Liliana, Învățător în cadrul Școlii nr. 4 , Huși

Date de contact:
Centrul „Star of Hope” Huși
Str. Bd. 1 Mai, Bl. 25, Sc. D, Huși, Jud. Vaslui
Tel. 0769629549
Facebook

Comments

comments