Pentru preîntâmpinarea evenimentelor nedorite pe drumurile publice, ţinând cont de condiţiile meteo – rutiere din ultimele ore, POLIŢIA ROMÂNĂ recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă și să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze dinainte în privinţa stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Poliţia Română atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons”. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.
Fie că ne place sau nu, suntem nevoiţi să conducem în condiţii de iarnă. În jumătate de ţară meteorologii au anunţat deja ninsori, iar condusul pe zăpadă este de departe mult mai greu decât cel pe vreme bună. Astfel, şoferii trebuie să ţină cont de câteva reguli fundamentale pe parcursul anotimpului rece, când se află la volan.
Dacă este necesar să conduceţi în perioada când afară ninge, plănuiţi deplasarea din timp, recomandă polițiștii rutieri. De asemenea, experţii mai recomandă:
Dacă este necesar să conduceţi în perioada când afară ninge, plănuiţi deplasarea din timp, recomandă polițiștii rutieri.
1. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
2. Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
3. Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
4. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
5. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
6. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
7. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
8. Poliţiştii rutieri vă recomandă să folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
9. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
10. Respectați indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.
Pentru ca ” iarna nu-i ca vara” tine cont de cateva sfaturi pe timp de sezon rece, pentru intretinerea si buna functionare a autovehicului.
Ai grija ce cauciucuri folosesti:
Chiar daca sunt obligatorii cauciucurile de iarna, verifica totusi starea de uzura a lor, mai ales daca le-ai folosit si vara trecuta. De cele mai multe ori un cauciuc de iarna foarte uzat, folosit si pe timp de vara, este mult mai periculos decat unul de vara sau all season folosit pe timp de ger sau zapada.
Nu uitati: amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna este cuprinsă între 603 lei şi 1430 lei, iar poliţistul vă va reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii şi vă va da între 9 şi 20 de puncte de penalizare.
Presiunea in roti
Presiunea este foarte importantă în timpul iernii pentru că asigură o aderenţă mai bună. Aderenta este de obicei scăzută din cauza drumului ud sau inghetat, iar temperatura face ca presiunea aerului din cauciucuri să scadă. Astfel, este foarte important ca atunci când îţi montezi anvelopele de iarnă, dar şi pe parcursul sezonului rece, să verifici dacă ai cauciucurile umflate cum trebuie.
Ce combustibil folosesti?
Motoarele pe benzina nu prea au alternative la pompa, maxim, pentru a proteja motorul se pot folosi aditivi anti-inghet, in schimb, la motoarele diesel este recomandata motorina de iarna, care ajuta la o aprindere mult mai usoara.
Nu uitati nici de filtrele de combustibil. Iarna este indicat sa aveti grija sa folositi unele noi.
Verifica Bateria
Iarna bateria este de 2-3 ori mai solicitata la pornire decat vara, iar puterea ei scade chiar si cu pana la 50 %. Ca sa nu ai surprize dimineata ca nu-ti porneste masina respecta cateva lucruri simple:
– daca bateria ta e mai veche de 3 ani testeaz-o la un service
– verifica contactele ca sa nu fie uzate, deteriorate sau ruginite
– stinge casetofonul, luminile farurilor, lumina din interior, ventilatia sau stergatoarele inainte de pornirea motorului. Toate acestea consuma curent necesar pornirii. Dupa aceea puteti sa le folositi fara probleme.
Ai grija de stergatoare sau incuietori:
Inlocuieşte lamelele ştergătoarelor dacă sunt uzate şi foloseşte un lichid special pentru curăţarea parbrizului. Când laşi maşina în parcare ridică stergatoarele pentru a nu ingheţa. Poţi dezgheţa parbrizul cu sprayuri speciale sau poţi folosi o răzuitoare pentru gheaţă.
Fiecare şofer poate folosi un spray special împotriva îngheţului, cu care să pulverizeze seara încuietorile maşinii. De asemenea, poţi pulveriza spray siliconic şi pe chederele uşilor, ca acestea să nu se lipească la ger.
Atentie la Frana de mana in parcare!
Este indicat sa nu folosesti frana de mana atunci cand este ger afara. Risti ca aceasta sa se blocheze din cauza cablului inghetat.
Nu uita de trusa de urgenta:
Orice sofer trebuie sa aiba pe timp de iarna o lopata de zapada, Racletă pentru răzuit gheaţa, Spray antiîngheţ, Lanţuri antiderapante (daca plecati la drum) si Cabluri de tensiune. Toate acestea le gasesti sub 100- 150 de lei in orice hypermarket.