OMNIA csm husi tenis

Colecția impresionantă de monede a profesorului de istorie Ilie Ștefănescu din Huși. GALERIE FOTO

ianuarie 27th, 2016 | de Husi pe surse
Colecția impresionantă de monede  a profesorului de istorie Ilie Ștefănescu din Huși. GALERIE FOTO
Cultural

Domnul profesor Ilie Stefanescu, devenit in timp o istorie huseana prin activitatea indelungata si desfasurata cu atata pasiune, a contribuit la nivelul cultural prin dezvoltarea unei colectii de monede, unica in judetul Vaslui. Pasiunea dumnealui pentru istorie a inceput inca din primii ani petrecuti pe bancile scolii, cand profesorii i-au inzestrat in suflet o iubire aparte fata de tara noastra si despre istorie in general. Colectia de monede s-a format in copilarie, cand aduna ban cu ban, iar in prezent se afla in incinta Scolii Gimnaziale Nr.3 „Anastasie Panu” numarand peste 3300 de monede.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Incepand cu anul 2000, domnul profesor a decis sa faca o expozitie cu monedele pe care le avea, dar si cu ajutorul elevilor, care au contribuit in mod semnificativ la adunarea unui numar atat de mare de monede. Prima parte a colectiei a incaput intr-un dulap, dar anual, numarul monedelor crestea si astfel, in prezent, sunt patru dulapuri.

Am realizat aceasta expozitie cu ajutorul elevilor, prietenilor si cunostintelor, care imi aduceau monede din orice tara.”

Colectia impresionantă are monede de sute de ani, de prin toate colturile lumii, cum ar fi Romania (1866 prima moneda din timpul lui Carol I), Rusia (1736 pana dupa 2000), statele din fosta URSS, Bulgaria, Albania, Grecia, Turcia, Cipru, Serbia, Iugoslavia, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania(monede din timpul lui Hitler),Elvetia, Italia, Vatican, Malta, Spania, Portugalia, Franta(monede din timpul lui Napoleon al III-lea), Belgia, Olanda, Canada, SUA, Mexic, America de Sud, Brazilia, Africa, Asia, Israel, Iordania.

Cea mai veche moneda este din Cehia, din a doua jumatate a secolului al XIV-lea.

„Tin sa ii multumesc domnului Ambarus Claudiu, care m-a sustinut si ajutat in dezvoltarea acestei colectii. Timp de 31 de ani am fost profesor in aceasta scoala si tocmai de aceea, am facut aceasta expozitie pentru elevii scolii, sa se bucure de un strop de cultura si sa aprecieze istoria cu tot cu substraturile ei.” a mai declarat profesorul de istorie I.Stefanescu

 

GALERIE FOTO:

Comments

comments