OMNIA csm husi tenis

Comunicat presa – Participare PNL Vaslui la Liga alesilor locali de la Brasov

septembrie 21st, 2015 | de Husi Pe Surse
Comunicat presa – Participare PNL Vaslui la Liga alesilor locali de la Brasov
Local

Vaslui,

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

20 septembrie 2015

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ref.: „ Programul Naţional de Dezvoltarea Locală trebuie să ridice România şi nu să o îngroape”

Partidul Naţional Liberal şi aleşii săi locali atrag atenţia că resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanţarea unor proiecte pe criterii politice şi clientelare. Suntem în ţara în care banii publici sunt distribuiţi în mod obscur prin ordin de ministru fără niciun fel de criteriu de prioritate. Suntem în ţara în care Guvernul în loc să termine proiecte împreună, autorităţile locale începe altele. Cele noi nu se vor termină niciodată, cele vechi se distrug. Primarii primesc bani cu țârâita de la Ministerul Dezoltării, iar dacă nu sunt în graţiile partidului de guvernământ li se blochează finanţările. Comunităţi întregi rămân astfel fără drumuri comunale şi judeţene astfaltate, fără apă şi canalizare.

 

Aceste lucruri se întâmplă astăzi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), care în loc să fie un sprijin pentru dezvoltarea comunităţilor locale a ajuns un instrument politic pentru racolarea primarilor al PSD. În plus, prin alocările discreţionare banii României sunt risipiţi. Adoptat prin OUG 28/2013, PNDL cuprinde trei subprograme: modernizarea satului românesc – pentru comune, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor şi dezvoltarea infrastructurii la nivel judeţean – pentru judeţe. MDRAP stabileşte bugetul anual al programului, alocă sume pentru fiecare judeţ, subprogram şi pentru fiecare proiect, pe baza ordinului de ministru. Deciziile privind alocarea fondurilor aparţin în totalitate ministerului. Corespondenţa cu consiliile judeţene este o acoperire pentru consultarea acestora. Nu există, ca în cazul fondurilor europene, cereri şi evaluări complexe, metode de analiză a impactului investiţiei.

 

Situaţia PNDL azi se prezintă astfel: peste 3950 de proiecte în execuţie, din care 25% cu un grad de execuţie de peste 50% şi aproape 1200 de proiecte cu un grad de execuţie de sub 5% la jumătatea anului acesta. În 2014, bugetul alocat proiectelor prin PNDL a fost de aproape 350 de milioane euro. Pentru finalizarea proiectelor ar fi necesar cel puţin 15 ani dacă s-ar menţine alocarea financiară din ultimul an cu o creştere de 5% în fiecare an. Valoarea totală a proiectelor cuprinse în program se ridică la peste 5 miliarde euro. Având în vedere că până în 2020 s-ar putea aloca în total 3 miliarde de euro pentru tot programul, rezultă că cele mai multe proiecte nu vor fi terminate până la finalul aceşti perioade.

 

Analiza nevoilor arată că, pentru rezolvarea problemelor legate de drumurile judeţene şi comunale (peste 2/3 din drumurile comunale sunt nemodernizate) şi pentru conectarea populaţiei din localităţile cu peste 2000 de locuitori la reţele de apă şi canalizare, ar fi nevoie în următorii ani de peste 35 de miliarde de euro. Nici cu banii europeni alocaţi, nici cu sumele pe care le poate genera bugetul României aceste fonduri nu pot fi asigurate. Cum vom folosi aceşti bani? Continuarea actualului sistem de transferuri haotic către bugetele locale reprezintă cea mai proastă soluţie. Trebuie triat portofoliul de proiecte. Cele care nu se justifică şi sunt la început, ar trebui abandonate.

 

La Liga aleşilor locali desfăşurată la Braşov în perioada 18-19 septembrie, PNL a adoptat o rezoluţie prin care susţine existenţa unui program de dezvoltare locală deoarece nevoile de infrastructură ale României nu pot fi acoperite doar din fondurile europene sau bugetele locale. PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiţii şi prioritizat în aşa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim şi cele aflate într-o stare avansată de realizare. Trebuie sortate proiectele: ce continuăm, ce oprim şi ce eventual dezvoltăm? Bugetarea multianuală până în 2020 prin creşterea cu 5-10% în fiecare an a bugetelor în aşa fel încât bugetul total să ajungă până la finalul acestei perioade la peste 3 miliarde de euro. Programul ar trebui să urmărească ciclul european de finanţare. Pentru a nu irosi banii avem nevoie de stabilirea priorităţilor: ce sume se alocă pentru drumuri judeţene, drumuri locale, apă şi canalizare şi infrastructură socială. Stabilirea alocărilor bugetare pentru fiecare judeţ trebuie să să realizeze pe baza nevoilor efective, şi nu în funcţie de aspect politice sau clientelare”.

Senator Dan MARIAN

Copreşedinte PNL Vaslui

Comments

comments