Bucureşti,
7 octombrie 2015
DECLARAŢIE POLITICĂ
„Avem nevoie de şcoli profesionale, nu de fabrici de diplome,
şi de meseriaşi, nu de plagiatori”
La începutul acestei săptămâni am sărbătorit cu toţii „Ziua Mondială a Educaţiei”, prilej cu care premierul inculpat Victor Ponta a declarat că „Guvernul își va respecta
toate promisiunile asumate prin acordul cu sindicatele și vom avea grijă
ca noua lege a salarizării în domeniul bugetar să continue creșterea de
salarii”. Fiind într-un an preelectoral, premierul Ponta a intrat în rolul lui Ceauşescu care, de la balconul fostului Comitet Central al PCR, promitea tot felul de măriri de salarii, doar-doar îşi va scăpa pielea. După mai bine de trei ani de când PSD se află la guvernare ar trebui să vedem fapte, nu promisiuni deşarte.
În guvernarea PSD, sistemul de învăţământ a continuat să fie subfinanţat, lipsit de investiţiile necesare infrastructurii şcolare, cu întârzieri la decontarea fondurilor necesare deplasării cadrelor didactice şi elevilor de la domiciliile acestora la unităţile şcolare din mediul rural, fără ca orele suplimentare prestate de profesori în calitate de supraveghetori sau evaluatori la examenele naţionale să fie efectuate. Toată această perioadă a fost presărată cu greve, proteste, cereri ale sindicatelor din învăţământ care nu au fost luate în seamă de actualii guvernanţi.
Ministerul Educaţiei nu a arătat preocupare faţă de acele licee unde promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost zero. Aceste unităţi şcolare continuă să funcţioneze fără a avea o cercetare atentă a cauzelor slabei pregătiri a elevilor. Dacă a existat fie şi o creştere uşoară a promovabilităţii la examenul de bacalaureat, aceasta s-a făcut pe seama scăderii exigenţelor în formularea şi evaluarea subiectelor. Au existat numeroase cauze de fraudă la examenele naţionale, de contestaţii superficial soluţionate şi chiar de procese penale care au aruncat o umbră de îndoială asupra modului în care se realizează evaluarea elevilor. Singura perspectivă a absolvenţilor de bacalaureat este de a-şi continua pregătirea în cadrul sistemului universitar, chiar dacă unii dintre aceştia nu au aplecare spre profesiile cu înaltă calificare.
Aşa numitele „fabrici de diplome” – universităţi de stat sau private – au continuat să funcţioneze fără a oferi o perspectivă de integrare pe piaţa muncii absolvenţilor lor. Din această cauză, şomajul în rândul tinerilor înregistrează cote alarmante, chiar şi la categoria absolvenţilor cu studii superioare. Recent, Guvernul condus de premierul inculpat Victor Ponta a prelungit termenul ordonanţei care permite ca peste 3000 de profesori din învăţământul universitar să-şi continue activitatea chiar dacă nu şi-au finalizat studiile doctorale în termen. Cazurile tot mai dese de plagiat, chiar la instituţii prestigioase, ţin paginile ziarelor.
Economia românescă are nevoie nu numai de absolvenţi cu studii superioare, cei mai mulţi dintre aceştia fiind pregătiţi în domenii care nu au nicio căutare pe piaţa forţei de muncă. Însă, acest lucru pare să nu-l preocupe pe premierul acuzat de plagiat. În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Vaslui mi-a fost semnalată lipsa forţei de muncă pentru construcţii, pentru industria uşoară şi pentru sectorul agro-zootehnic. Lipsesc cu desăvârşire maiştrii, tehnicienii şi muncitorii calificaţi. O bună parte a muncitorilor calificaţi au plecat la muncă în străinătate unde obţin venituri care depăşesc oferta angajatorilor locali. Statul nu stimulează parteneriatele între autorităţile locale-licee-firme private pentru a pregăti elevi în profesii care au căutare în mediul privat.
Mass-media este plină de anunţuri privind participarea la cursuri de formare profesională finanţate prin POS DRU în meserii precum îngrijitori personali, manichiurişti, frizeri, coafeze, ospătari, asistenţi secretariat. În tot acest timp, sudorii, electricienii, prelucrătorii prin aşchiere, zidarii, tehnicienii agricoli, maiştrii solicitaţi de industria uşoară sunt o raritate pe piaţa forţei de muncă. Guvernul trebuie să înţeleagă faptul că economia naţională are nevoie de şcoli profesionale, nu de fabrici de diplome. Avem nevoie de meseriaşi solicitaţi de mediul privat, nu de diplome fără căutare sau de plagiatori care vântură tot tot felul de titluri universitare – de licenţă, masterat sau doctorat – fără niciun fel de acoperire reală în planul pregătirii profesionale.
Dan Mihai MARIAN
Senator PNL de Vaslui