CONFERINŢĂ DE PRESĂ
Ref.: „Măsurile agreate în cadrul Acordului politic pe Codul Fiscal; speranţa de viaţă a unui vasluian este printre cele mai mici din România; Ordonanţa lui Ponta de majorare cu 25% a salariilor cadrelor medicale este inaplicabilă”
Deputat ANDREEA PAUL, prim-vicepreşedinte PNL
Măsurile agreate în cadrul Acordului politic pe Codul Fiscal:
– TVA va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% începând cu 1 ianuarie 2017;
– Supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017;
– Reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va fi aplicată începând cu 1 ianurie 2017;
– Plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate la cinci venituri medii brute pe economie va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017;
– Impozitul pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp) va fi eliminat începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepţie, referitoare la construcţiile speciale din Agricultură. Taxa pentru construcţiile speciale din Agricultură va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016 (impactul nu e mare la Agricultură, fiind în jur de 60 de milioane de lei).
– Încadrarea în deficitul maxim de 2% din PIB în 2016 (cerut de PNL);
– Guvernul va prezenta Legea bugetului de stat pe 2016 până la 15 noiembrie (cerut de PNL)
Votul final asupra reexaminării Codului Fiscal va fi dat săptămâna viitoare (agreat de PNL). Discuţiile Opoziţia-Putere vor continua de aceeaşi manieră consensuală şi în ceea ce priveşte Legea salarizării unitare a personalului bugetar şi Legea bugetului de stat pentru 2016 (cerută de PNL).
Trăim puţin şi nu prea bine în Vaslui. Vaslui este pe locul 31 în ţară la longevitate. Un vasluian are o speranţă de viaţă medie de 74 de ani, foarte apropiaţă de un botoşănean sau un sălăjean. DAR cu un an mai puţin decât media naţională şi cu peste 3 ani mai puţin decât un vâlcean (Vâlcea e pe primul loc în ţară şi Satu Mare pe ultimul loc).
Totul începe de la populaţie. Orice decizie publică sau strategie locală de dezvoltare porneşte de la oameni. Politicile locale de dezvoltare nu au răspuns la principala provocare: traiul oamenilor, speranţa lor de viaţă, nu orice viaţă, ci decentă.
Rezultatul este grav. Acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit politicienilor locali şi administraţiei locale, indiferent de culoarea lor politică. Vasluienilor le spun că dacă aş trăi aici le-aş cere la următoarele alegeri încă un an de viaţă decentă, adică soluţii pentru creşterea speranţei de viaţă şi a nivelului de trai în Vaslui. Restul e poveste.
III. Chem femeile din Vaslui în politică.
Femeile reprezintă mai mult de jumătate, 52% din populaţia României, dar numai 20% dintre miniştrii sau consilierii prezidenţiali sunt femei, doar 12% dintre parlamentari (66 doamne) sau dintre membrii consiliului de administraţie al BNR. Asta înseamnă două doamne din 10 consilieri prezidenţiali, 4 doamne din 21 de miniştri, 66 de doamne parlamentar sau o doamna din 9 la CA în BNR. Prezenţa masculină de 80-90% nu are nicio legătură cu competenţa, ci cu inerţia instituţională lipsită de curaj în numirile publice. Concluzia e simplă: Traseul de la cratiţă la funcţii publice este mult mai anevoios decât de la cârciumă. Deşi nu mai există domeniu în care femeile să nu exceleze profesional. Avem modele de femei curajoase, „pioniere” în diferite domenii, chiar pionere mondiale.
Sarmiza Bilcescu e prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în drept la Universitatea din Paris şi prima femeie din lume cu un doctorat în drept.
Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din lume.
Virginia Andreescu Haret este prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie din lume medic neurochirur.
Cecilia Cuţescu-Storck este prima femeie pictor muralist din România şi prima femeie profesor universitar în învăţământul superior de artă din Europa etc.
Astăzi mai mult de jumătate din absolvenţii din învăţământ superior sunt femei.
Avem nevoie mai mult ca oricând de persoane publice scolite şi dedicate, oneste, curajoase. Chem femeile să se implice în viaţa politică. Chem vasluiencele să se implice în alegerile locale care bat la uşă. Avem doar 5 doamne primar din 86 de localităţi în prezent. Asta înseamnă mai puţin de 6% femei leader în administratiile publice locale din Vaslui.
Doamnelor din Vaslui, aveţi harul de a da viaţă, ştiţi şi cum să aveţi grijă de calitatea vieţii. Implicaţi-vă! Aveţi curajul să vă asumaţi competiţia politică şi conducerea locală. Nu-i mai lăsaţi pe alţii mai slab pregătiţi decât dvs să vă conducă.
Aşa creşte cu cap un oraş şi o comunitate. Cu mai multe femei, cu mai puţină politichie, cu mult mediu privat şi cu existenţa unei comunităţi profesionale.
Senator DAN MARIAN, copreşedinte PNL Vaslui
Majorarea salarială nu este aplicabilă, întrucât a fost făcută doar prin Ordonanţă de Urgenţă, fără bugetarea spitalelor. Din această cauză, PNL are suspiciuni majore cu privire la majorarea efectivă a salariilor. Salariile medicilor şi ale personalului medical nu sunt plătite de către Ministerul Sănătăţii, ci de către spitale. Pentru ca spitalele să aibă bani pentru aceste creşteri salariale, trebuie nu doar să se facă o rectificare bugetară de urgenţă în luna septembrie, ci trebuie schimbate actele normative care stabilesc tarifele şi condiţiile de contractare a serviciilor medicale ale spitalelor.
În al doilea rând, majoarea salarială nu are şi surse de finanţare. Spitalele fie vor fi în situaţia de a nu opera creşterea salarială, fie o vor opera, dar cu costul reducerii alocărilor pentru medicamente şi bolnavi. Soluţia Guvernului Ponta a fost deci să ia bani de la bolnavi pentru a da la medici.
Măsura privind creşterea salariilor medicilor escaladează nervozitatea celorlalţi bugetari întrucât aceştia se simt discriminaţi. Ponta face un exerciţiu electoral, de imagine, aruncă în aer stabilitatea macroeconomică a României şi creează aşteptări majore celorlalte categorii socio-profesionale.
Soluţia corectă este ca majorările salariale să fie realizate în cadrul Legii salarizării unitare, în acelaşi timp pentru toate categoriile de bugetari. Salarizarea bugetarilor, în ansamblu, trebuie să facă obiectul discuţiilor dintre partidele politice şi să se încadreze în ţinta de deficit angajată de România.
Salarizarea bugetarilor este indicat a fi discutată după finalizarea dezbaterilor pe Codul fiscal. PNL consideră că sistemul medical trebuie, în primul rând, reformat din temelii, astfel încât frauda şi ineficienţa să dispară, iar remuneraţia să fie proporţională cu eficienţa. Medicii şi personalul medical trebuie plătiţi în funcţie de calitatea actului medical prestat, astfel încât performanţa să fie răsplătită, iar incompetenţa sancţionată.
O dezbatere publică asupra salarizării trebuie să continue cu soluţii testate, iar Guvernul trebuie oprit să arunce ţara într-o instabilitate economică şi bugetară. Medicii sunt îndreptăţiţi să primească mult mai mult decât cei 25% promişi de Guvern, dar ca întotdeauna este nevoie de resurse. Fără bani la buget, este imposibil.
Departamentul de Comunicare PNL Vaslui