OMNIA csm husi tenis

Constantin Codrescu, huseanul care a dat “vocea de aur” teatrului radiofonic!

septembrie 3rd, 2015 | de Husi Pe Surse
Constantin Codrescu, huseanul care a dat “vocea de aur” teatrului radiofonic!
Local

constantin-codrescu-699801lconstantin-codrescu-1_ea0b5849e526f5

CELEBRITATE În debutul fiecãrei toamne, husenii pasionati de cinematografie stiu cã trebuie sã rezerve un gând frumos, dar si un ales sentiment de recunostintã unui husean celebru, actor în peste 50 de filme, în zeci de piese de teatru, scriitor si, peste toate, purtãtorul “vocii de aur” al teatrului radiofonic românesc, asa cum, cu reverentã, au stabilit criticii de specialitate. Este vorba despre Constantin Codrescu, nãscut la Husi, în urmã cu 84 de ani.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

În 1951 a absolvit Institutul de teatru din București. Între 19761989 a fost profesor la Institutul de teatru dinTârgu-Mureș. Constantin Codrescu este cetățean de onoare al acestui municipiu.

Școli, cursuri: 1951 – Institutul de teatru și film, București.

Alte detalii biografice:

Importantă activitate teatrală și multiple apariții la televiziune cu precădere până în 1989. Colaborator permanent al redacției Teatru la Radio România, timp de 45 de ani. Translează de pe scenă în film un patetism cu note emfatice ce pune în vedetă personajele de plan doi pe care le interpretează. Un rol principal de referință: GHIȚĂ, din „LA MOARA CU NOROC” (după nuvela omonimă a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.

  • 1976 – 1989 Activitate didactică universitară la Institutul de Teatru din Târgu Mureș unde a participat la înființarea secției române, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe(județul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului românesc.
  • Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. În ambele poziții colaborează îndeaproape cuVlad Rădescu, prietenie profesională care a debutat la Târgu Mureș în 1978 cu spectacolul de teatru „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash și a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) și Alioșa Karamazov (V. Rădescu) din „Frații Karamazov” după F.M. Dostoievski, premieră regizată în 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .
  • A mai montat ca regizor multe spectacole în teatrele din țară (după plecarea de la Teatrul Mic din 1976, în timpul directoratului lui Dinu Săraru), evitând astfel scenele bucureștene.
  • În 2008, ca actor de teatru, colaborează cu Teatrul G. Ciprian din Buzău, unde interpretează rolul principal din „Inimă de boxer”, alături de mult mai tânărul Dan Bordeianu, spectacol în regia lui Mihai Manolescu.
  • Melancolic: “Ãstia, bãtrânii, suntem neinteresanti”!Din anul 1990, actorul Constantin Codrescu a plecat definitiv din Bucuresti, mutându-se la Ghermãnesti, Snagov. Locuieste într-o casutã despre care spune cã “e un mic paradis”.”Aici, stau la o casutã, am grãdinã, eu îi zic un mic paradis. Rãutatea nu sare asa usor gardul. În Bucuresti, oamenii sunt rãi, te înjurã, te omoarã, te hãituiesc. Noi aveam cãsuta asta din 1966, dar m-am mutat definitiv aici în 1990. Ãstia, bãtrânii, suntem neinteresanti, ne facem umbrã singuri, de noi nu e nevoie”, declara, într-un interviu pentru presa centralã, cu melancolie, huseanul Constantin Codrescu.

Sursa vrn.ro

Comments

comments