OMNIA

Cum se pun muraturile – Cele mai delicioase moduri

decembrie 10th, 2017 | de husipesurse
Cum se pun muraturile – Cele mai delicioase moduri
Culinar

Muraturile sunt garnitura perfecta pentru perioada de iarna datorita gustului acru si usor picant, se pot servi muraturi alaturi de aproape orice preparat si mai ales la masa de Craciun si de ce nu, pentru Revelion.

Muraturile sunt de fapt, fructe sau legume fermentate, conservate in saramura sau otet.

De aproape 5 milenii, muraturile sunt cea mai intalnita metoda de a pastra legumele si fructele comestibile pentru perioade mai indelungate de timp. Fiind extrem de usor de transportat, muraturile le tineau de foame calatorilor si marinarilor, dar si familiilor acestora pe perioada iernilor geroase.

Regina Cleopatra a Egiptului a inclus in dieta ei muraturi, de aceea se poate presupune ca frumusetea ei se poate datora si muraturilor.

In anii 900 a fost adus in Europa unul din cele mai importante ingrediente pentru muraturi: mararul.

In timpul Celui de-Al Doilea Razboi Mondial, guvernul american a oferit 40% din productia de muraturi soldatilor americani.

Muraturile sunt indicate si pentru diete deoarece au foarte putine calorii si grasimi, dar contin cantitati importante de fibre, esentiale unei digestii sanatoase. De asemenea, muraturile sunt o sursa bogata de magneziu, calciu si fier, minerale esentiale pentru buna desfasurare a functiilor organismului.

Cele mai delicioase retete de muraturi

Cititi in randurile de mai jos, recomandarea noastra pentru cele mai delicioase si populare retete de muraturi.

Varza murata

Varza murata

Traditionala varza murata reprezinta una dintre delicatesele pregatite toamna si poate fi folosita pentru o intreaga varietate de preparate, de la salate la sarmale, avand un gust desavarsit.

Cand alegeti varza pentru murat trebuie sa fie bine coapta, frunzele sa fie ferme si fara urme de atacuri ale insectelor. Se foloseste cantarul pentru a prepara saramura si se adauga cate jumatate de kilogram de sare la fiecare 10 litri de apa.

Butoiul folosit pentru a pune varza la murat trebuie sa fie de stejar, indicat sa fie prevazut cu o canea pentru a elibera continutul de saramura atunci cand este cazul.

Mai multe retete pentru varza murata puteti gasi pe blogul Retete Speciale

Gogonele in saramura

Reteta de gogonelele in saramura (sau patlagele verzi).Gogonele in saramura

Lunile septembrie si octombrie sunt ideale pentru a pune la murat gogonele in saramura. Cativa ardei rosii strecurati in borcanul cu gogonele puse la murat pot da o adevarata savoare picanta acestor delicatese conservate.

Gogonelele se aseaza in borcane mari cu cateva felii de morcovi, frunze si radacini de telina, usturoi si hrean, cel din urma se aseaza cat mai aproape de gura borcanului.

Urmatorul pas este fierberea apei cu sare (125 g sare pentru 5 kg de apa) si turnarea acestei solutii peste gogonelele asezate in borcane, acestea se lasa cateva zile descoperite la temperatura camerei si cand se incepe fermentarea gogonelelor, borcanele se sigileaza si se depoziteaza intr-un loc mai racoros.

Unele gospodine adauga si 70ml de otet din vin pentru a da un gust putin acru gogonelelor.

Alte idei de retete de muraturi

  • Gogosari umpluti cu conopida
  • Muraturi asortate
  • Pepeni murati cu gogonele, conopida si castraveti
  • Castraveti murati
  • Castraveti la otet
  • Sfecla rosie la borcan
Pepeni murati

Pepeni murati intregi

 

Afla cum se pun cele mai delicioase muraturi pe blogul Retete Speciale sau urmareste intreaga categorie de retete pe Husi pe surse.

Daca ti-a placut articolul lasa un comentariu in sectiunea de mai jos.

Comments

comments