Expertii numiti de minister sa coordoneze reforma din educatie propun principalele modificari ce ar trebui facute pentru clasele V-VIII :
– unirea matematicii cu informatica
– transformarea biologiei, fizicii si a chimiei in discipline numite ” Stiintele vietii ” si ” Stiintele mediului ”
– transformarea Istoriei in ” Educatie pentru societate ”
– cel putin trei ore de sport pe saptamana
– mai multe cursuri optionale.
Aceste principale modificari vizeaza indeosebi corpul profesoral care va fi nevoit sa isi adapteze metodele de predare la cerintele noii generatii. Anul 2016 vine cu o abordare a spectrului educational similara cu cea a celebrului invatamant finlandez. Noile modificari au ca scop o abordare interactiva a obiectelor care necesita memorare, astfel elevul este invatat sa gandeasca cat mai liber si sa renunte la obiceiul de a invata mecanic.
Profesorii trebuie sa tina cont de talentul fiecarui copil, dar si de zona in care traieste. Pe langa acestea, profesorii nu mai sunt nevoiti sa le ceara elevilor sa reproduca materia, ci mai degraba sa o inteleaga si sa o aplice.
„ In principiu, nu sunt de acord ca acest curriculum sa fie modificat din gimnaziu, ci încă din clasa I, pentru a se sti exact ce anume se măsoară la sfârșitul fiecărui ciclu de învățământ.
Cât despre schimbare, aceasta ar trebui sa pornească de la oamenii din sistem. Avem nevoie de persoane implicate cu adevărat, care își iubesc meseria. O calitate a profesorului e aceea de a sprijini copilul sa își găsească activitatea care îl face fericit, de a-l invata sa aibă încredere în el. In scoala românească, pedagogia înseamnă un surplus de informații; nu se măsoară calitatea, ci cantitatea, accentul cade pe ceea ce face cadrul didactic, nu pe copil.
Pe de alta parte, si părinții trebuie educați. Sa aibă mereu o colaborare cu școala, sa realizeze cât de mult își ajuta copiii doar impartasind din experiențele lor. Dacă schimbam modul de gândire al părinților și al profesorilor, ceea ce tine de reformă in educație vine de la sine. ” – din motive personale cadrul didactic/profesorul a dorit ca identitatea sa să ramana anonima.