OMNIA csm husi tenis

Doar salciile mai ” viziteaza ” cinematograful Dacia !

august 11th, 2015 | de Husi Pe Surse
Doar salciile mai ” viziteaza ” cinematograful Dacia !
Local

 

FÃRÃ SOLUTII! Cinematograful “Dacia” rãmâne în continuare un subiect sensibil pentru municipalitatea huseanã! În ciuda faptului cã obiectivul este unul atât de îndrãgit de localnicii care sperã de la un an la altul în renovarea acestuia, la cativa ani de la preluarea sa în admnistrarea Primãriei, nimic nu s-a schimbat!

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Trebuie spus cã în octombrie 2010, municipalitatea si-a însusit cinematograful, dupã ce, prin protocol, RADEF România Film i l-a cedat, spre administrare.

Construit in anii ’80, cinematograful „Dacia” din Husi, a fost intr-adevar o realizare pentru acele vremuri. Doua sali moderne de proiectie, un hol elegant, cu posibilitati de utilizare pentru evenimente culturale, o echipa tinara… toate insa la timpul trecut.
In anii 90′ , institutia se confrunta cu probleme foarte mari, care nu tineau numai de sfera financiarului. Candva, husenii tanjeau dupa un film bun .  Opinia multora este ca , odata renovata aceasta cladire , cinematograful , nu ar mai avea  nici un impact in viata huseanului de astazi, orbit de multitudinea de programe gen tabloid ,retele de socializare ,youtube , google ,  torente ,  … .

DECLIN Într-o declaratie de acum 16 ani, se poate vedea cum angajatii de atunci ai cinematografului încercau sã tragã semnale de alarmã asupra declinului institutiei, însã nimeni dintre oficialii acelor timpuri nu au vrut sã îi ajute.Situatia pe luna ianuarie 1999: 818 spectatori, 47 de spectacole rulate, din 120 programate, publicitate, din belsug, productii cinematografice deosebit de bune. Seful unitatii husene de atunci ,  Rodica Rapanu ,  declara: „Am facut totul pentru a avea conditii bune pentru spectatori. E adevarat ca sala B arata cum arata, (ca dupa o navalire barbara am spune noi n.r.), dar aici s-a ajuns tot din cauza lipsei de educatie. Acum oferim conditii cu mult mai bune decit in lunile trecute.  Avem posibilitatea sa rulam filme si in sala A, de luni pina vineri, inclusiv. O reclama recenta suna cam asa: «Sala A, Cinematograful Dacia, caldura si bar», deci am incercat orice numai sa aducem oamenii la film. Productii bune, noi, spectacole care se tin cu patru oameni in sala. Ultima duminica (7 februarie, n.r.) trei spectacole: primul – 7 spectatori, al doilea – 9 spectatori si al treilea – 4 spectatori. In aceste conditii dezastruase, pina si edilii orasului nu sint alaturi de noi. S-a stabilit impozitul pe cladire la o suma fabuloasa, 34 milioane, si nu s-a acceptat macar sa fie redus la 50%!

NOSTALGII Chiar si acum, dupã ani întregi de când pe pânza albã a cinematografului “Dacia“ a rulat poate ultimul film, nu este husean care sã nu îsi aminteascã cu nostalgie de “bãtrânul cinema“, locul în care mii de oameni au râs, au plâns si au trãit momente emotionate din viata lor.

 

In concluzie – din punct de vedere financiar proiectul nu este fezabil , iar din punct de vedere cultural nu putem contabiliza.

cin 3cin 2CINEMA

 

Comments

comments