OMNIA csm husi tenis

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, o personalitate hușeană.

decembrie 18th, 2015 | de Husi pe surse
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, o personalitate hușeană.
Istorie Huseana

Nu există dubii în privința datei nașterii lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a venit pe lume pe 20 martie 1820. Lucrurile nu sunt la fel de clare în privința locului nașterii lui Cuza.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Majoritatea biografiilor menționeaza orașul Bârlad. Orașul în sine îl numește pe Cuza „Fiu al plaiurilor bârlădene” și organizează în fiecare an Zilele Cuza.

Dar un orasel mai mic aflat la 67 de kilometri distanță, mai precis localitatea Huși, contestă această teorie. Profesorii hușeni susțin că, în perioada 1819-1834, Ion Cuza, tatăl domnitorului, a fost ispravnic al județului Falciu, cu reședința la Huși. Deci, Alexandru, fiul ispravnicului, n-avea cum să se nască la Bârlad, care aparținea atunci de județul Tutova. Un alt argument este testamentul domnitorului, întocmit în 1873, la Florența (în timp ce se afla în exil), în care nu se amintește nimic de Bârlad.

 

Alexandru Ioan- Cuza (1820-1873). Nascut la Husi dupa istoricul Ion Lupascu, care dovedeste ca locul de nastere este la Husi pe strada I.Gh. Duca la nr. 58. N. Iorga, in fruntea Comisiei pentru monumente istorice la acel timp a luat masuri ca prin Decret regal (1940), acea casa sa fie considerata monument istoric.

In Enciclopediile aparute dupa acea data dau ca loc de nastere Husul. Domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 si ales domn al Tarii Romanesti la 24 ianuarie, realizandu-se astfel unirea celor doua Principate. Reformele sale liberale au intrat in legenda, si a pus bazele dezvoltarii Romaniei moderne, avand drept colaborator un alt mare husean, Mihail Kogalniceanu.

Printre reformele sale se numara: reforma agrara, reforma invatamantului, secularizarea averilor manastiresti, reforma armatei si a politiei etc. A fost inlaturat de la putere in urma unui complot in februarie 1866, stabilindu-se in Germania. Moare la Heidelberg la 15 mai 1873.

La Husi strada centrala si liceul ii poarta numele, dar responsabilii culturii husene nu au avut grija de casa memoriala, care a fost demolata de timp si neinterventia oamenilor.

 

„In baza articolului 3, din legea pentru conservarea si restaurarea monumentelor istorice, casa veche in care s-a nascut Alexandru Ioan Cuza din Husi, strada I.Gh. Duca, nr. 58, proprietatea doamnei doctor Lucretia Plesu din Nicoresti, Tecuci, se declara monument istoric”.

casa-lui-Cuza

Comments

comments