OMNIA csm husi tenis

E oficial ! Medicii huseni pot ajunge la puscarie daca primesc atentii de la pacienti !

august 8th, 2015 | de Husi Pe Surse
E oficial ! Medicii huseni pot ajunge la puscarie daca primesc atentii de la pacienti !
Local

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a hotărât că doctorii din sistemul public de sănătate nu pot primi niciun fel de bunuri. Asta, deși pacientul are dreptul să le dea.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Decizia nr. 19/2015 a ÎCCJ, publicată în Monitorul Oficial și care este obligatorie pentru toate instanțele începând din 5 august, arată că: „În măsura în care prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 26/HP din data de 3 decembrie 2014 (…) s-a statuat că «medicul (angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul Penal»), se deduce consecința juridică potrivit căreia medicul (…) nu poate primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în condițiile art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003”.

Doctorii și pacienții pot răspunde penal

În motivația deciziei, magistrații de la Curtea Supremă explică faptul că legea funcționarilor publici le interzice acestora „să solicite sau să accepte, direct sau indirect (…) daruri sau alte avanta je” , iar Codul Penal stipulează că o astfel de faptă este asimilată celei de corupție și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Cine pe cine o să toarne

„Practic, Instanța supremă a judecat corect, dar după o lege proastă! Aici, Parlamentul este vinovat! Că nu a făcut în Codul Penal o prevedere clară care să facă distincția între recunoștință și mită”, explică Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP).

Sursa evz.ro

Comments

comments