OMNIA

Examenul de Bacalaureat se apropie – vezi AICI datele desfasurari examenului cat si programa pentru limba romana

iunie 5th, 2018 | de Husi Pe Surse
Examenul de Bacalaureat se apropie – vezi AICI datele desfasurari examenului cat si programa pentru limba romana
Local
Examenul de Bacalaureat pentru anul 2018 se va desfasura astfel:
Prima proba scrisa – Limba si literatura romana – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura materna – Eb) este programata marti, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima proba scrisa – la alegere a profilului si specializarii – proba Ed) – se va desfasura joi, 28 iunie.
Afisarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (pana la ora 12:00) si e urmata de depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00). Intre 5 si 8 iulie vor fi solutionate contestatiile, in timp ce afisarea rezultatelor finale este prevazuta pentru data de 9 iulie.

Programă Bac Română  2018

1. Poezia romantică
 • Luceafărul de Mihai Eminescu (comentariu, rezumat, tema și viziunea despre lume, figuri de stil, particularități ale textului poetic)
 • Floare albastră: poezie romantică de Mihai Eminescu (comentariu, rezumat, tema și viziunea despre lume)

2. Poezia simbolistă

 • Plumb de George Bacovia (comentariu, tema și viziunea despre lume, particularitățile textului poetic, artă poetică, încadrare în simbolism, cromatica bacoviană)
 • Lacustră de George Bacovia (comentariu, tema și viziunea despre lume, elemente de compoziție)

3. Poezia modernistă

4. Poezia modernistă

 • Flori de mucigai de Tudor Arghezi (comentariu, comentariu pe strofe, tema și viziunea despre lume, text poetic modern, artă poetică)
 • Testament  de Tudor Arghezi (comentariu, tema și viziunea despre lume, figuri de stil, artă poetică modernă, încadrare în modernism)

5. Poezia neomodernistă

 • Leoaică tânără, iubirea… de Nichita Stănescu (comentariu, tema și viziunea despre lume, elemente de compoziție, particularitățile poeziei neomoderniste)

6. Poezia tradiționalistă

 • Aci sosi de vremuri de Ion Pillat (tema și viziunea despre lume, comentariu pe strofe, eseu, text poetic tradiționalist, fișă de lectură)
 • În Grădina Ghetsemani de Vasile Voiculescu (tema și viziunea despre lume, comentariu, apartenența la tradiționalism)

Texte narative:

 • O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale : comedie (comentariu, rezumat, tema și viziunea despre lume, particularități de construcție, relația dintre două personaje, modul în care se reflectă o temă, particularități ale comicului de situație, caracterizarea personajelor: Ștefan Tipătescu, Zoe Trahanache, Farfuridi, Ghiță Pristanda și Nae Cațavencu, momentele și construcția subiectului, fișă de lectură, componente de structură și limbaj)

Pentru Bacalaureat este obligatoriu și studiul următoarelor texte:

Nu uita! Programa pentru Limba și literatura română pentru examenul de Bacalaurat prevede câteva mici diferențe între profilul uman și profilul real, iar acestea se remarcă, în principal, la cel de-al treilea subiect. Mai exact, unele teme care sunt considerate obligatorii pentru elevii de la profilul uman, nu sunt prevăzute pentru a fi studiate și de elevii de la profilul real.

Așadar, conform programei, temele suplimentare pe care le vor studia elevii de la profilul uman sunt:

 • fundamente ale culturii române (originile şi evoluţia limbii române)
 • perioada veche (formarea conştiinţei istorice)
 • perioada modernă:

a. secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea (România, între Occident şi Orient)

b. curente culturale/literare în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea (prelungiri ale romantismului şi clasicismului)
c.  perioada postbelică (tipuri de roman în perioada postbelică, un roman scris între 1960-1980, un roman scris după 1980)

 • curente culturale/literare româneşti în context european
 • printre speciile dramatice pe care trebuie să le studieze elevii de la profilul uman este inclusă și drama, nu doar comedia, cum este în cazul profilului real

Pentru a te familiariza cu toate textele narative pentru Bacalaureat și pentru a învăța cum să interpretezi enunțul corect și să respecți baremul de la examen, îți punem la dispoziție două ghiduri extrem de folositoare în pregătirea pentru Bac:

 1. Subiectul al III-lea al Bacalaureatului la română – Ghid pentru scrierea eseului
 2. Ghid pentru identificarea operei și scrierea unui eseu corect – Subiectul III, Bacalaureatul la română

De asemenea, următoarele ghiduri și materiale îți vor fi extrem de utile pentru a înțelege mai bine genurile, perioadele și curentele literare:

Comments

comments