OMNIA csm husi tenis

Explozie in municipiul Huşi

noiembrie 12th, 2015 | de Husi pe surse
Explozie in municipiul Huşi
Local

 

Secţia de pompieri Huşi a răspuns unei solicitării, pe strada Ion Minulescu a municipiului Huşi, în cursul acestei dimineţi, în jurul orelor 08:58, cu o autospecială de stins incendii cu apă și spumă de medie capacitate, ca urmare anunţării producerii unei explozii neurmată de incendiu la o locuinţă particulară.
La sosirea echipajelor de pompieri, în urma recunoașterii, s-a constatat că în dormitorul locuinţei a avut loc o deflagraţie, nefiind urmată de incendiu, din cauza operării greşite a aragazului şi anume după deschiderea robinetului buteliei cu GPL, proprietara a aprins chibritul după un interval mare de timp, perioadă în care s-a produs o acumulare de gaze (butan).
În urma evenimentului, proprietara în vârstă de 89 de ani a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe o suprafaţă de aproximativ 30% a corpului, fiind preluată de un echipaj SAJ, urmând apoi, după stabilizare, să fie transportată cu un elicopter SMURD la o unitate spitalicească specializată din municipiul Iaşi.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

INSTRUCŢIUNI PENTRU UTILIZAREA GAZULUI PETROLIER LICHEFIAT (ARAGAZULUI)

Bază legală (extrase):-INDICATIV I-33/99-Normativ pentru exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (G.P.L.);
-O.M.A.I. nr. 163/2007-Norme generale de apărare împotriva incendiilor.

Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este de aproximativ două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi de la parter sau etaje.
Încăperile în care se instalează butelii vor avea cel puţin o fereastră spre exterior şi volumul minim de 10 m3 pentru fiecare butelie; bucătăriile, băile şi oficiile vor avea volumul minim de 7,5 m3, în cazul utilizării unei singure butelii.
Pentru uz casnic este permisă utilizarea a maximum 2 butelii într-o încăpere.
Butelia se amplasează la o distanţă de 1 m. de aparatul de utilizare (aragaz).
Dacă se constată scăpări de gaze la robinetul buteliei, se montează la loc piuliţa de siguranţă şi capacul de protecţie, se scoate imediat butelia în aer liber (curte, balcon), se aeriseşte încăperea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor cel puţin 30 de minute şi se anunţă imediat firma distribuitoare pentru schimbarea buteliei defecte.
Este interzisă montarea regulatorului de presiune fără garnitură, cu garnitură improvizată, folosită sau defectă.
Este strict interzis a efectua verificarea etanşeităţii cu foc, aceasta putând conduce la grave accidente.
Se va folosi numai furtun standardizat, având lungimea de 1-1,1 m. Furtunul de cauciuc, datorită îmbătrânirii, se va înlocui la 2 ani de la data fabricării. Capetele furtunului se vor asigura cu coliere metalice, pentru a nu se desprinde în timpul funcţionării instalaţiei.
Este interzisă trecerea furtunului dintr-o încăpere în alta.
Este interzisă utilizarea instalaţiei de aragaz nesupravegheată.
Este interzisă depozitarea buteliilor de rezervă, pline sau goale, în încăperi în care se doarme, în băi, în wc, în garaje, pe coridoare, în casa scării, în apropierea surselor de căldură, în încăperi cu mediu corosiv, exploziv sau cu pericol de incendiu.
Buteliile goale vor fi schimbate numai prin distribuitori autorizaţi.
Este interzisă utilizarea buteliilor şi aparatelor de ardere în încăperi în care se doarme.
Este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie ori care prezintă pericol de incendiu sau explozie.
În casele scărilor, pe coridoare sau pe alte căi de evacuare ale clădirilor se interzice depozitarea de materiale, mobilier sau obiecte, care ar putea împiedica evacuarea persoanelor şi bunurilor, precum şi accesul personalului de intervenţie.

A declarat Purtător de cuvânt ISU: Slt. ROȘU Ionel

 

Comments

comments