OMNIA csm husi tenis

FOTO: Cititul in randul tinerilor huseni a crescut considerabil

noiembrie 17th, 2015 | de Husi pe surse
FOTO: Cititul in randul tinerilor huseni a crescut considerabil
Cultural

Se spune ca cititul a devenit o activitate destul de rar intalnita in randul copiilor si al tinerilor ultimei generatii. Multi renunta cu usurinta la carti in favoarea internetului, a filmelor sau a jocurilor pe calculator.

Majoritatea husenilor spun ca nu citesc pentru ca ori nu au timp, ori nu au rabdare, multi dintre ei neterminand de citit o carte. Cei mai multi care citesc sunt  pensionarii, iar in ultimul timp a crescut si cifra tinerilor care citesc. Desigur ei citesc pentru scoala, dar si de placere.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Dezvoltarea tehnologiei vine in ajutorul celor care nu au timp sa mearga  la bibloteca, astfel aparand e-bookul sau „cartea electronica”. Acest device ii ajuta pe multi care au acces mai usor la carti, descarcandu-le de pe internet. Cu toate acestea cei mai multi cititori pasionati recomanda cititul unei carti fizice.

„Nimic nu se compara cu a o tine o carte in mana.”

 

 

Tineretul la biblioteca

Debutul internetului  (2006-2010), a fost  o perioada in care mersul la biblioteca s-a uitat in favoare acestui mijloc de informare, avand o  deschidere mare la informatii intr-un timp foarte scurt.

In ultimii ani a crescut numarul tinerilor care citesc si vin des la biblioteca. Toate acestea datorita profesorilor care sunt atenti in pregatirea elevilor, recomandandu-le sa citeasca, inclusiv si in afara lecturii scolare.

Biblioteca ofera un mediu favorabil lecturii si culturii in general care nu va fi oferit niciodata de o pagina web sau de un internet cafe. Mai mult, reprezinta o ‘agora’ sau locul unde poate avea loc comunicarea directa intre autor si cititori (vezi cenacluri, lansari de carte, etc). Acest lucru nu poate fi niciodata compensat cu ajutorul Internetului. Perceptia prezentei poate fi creata doar pana la un anumit punct, insa nu pana la punctul in care sa inlocuiasca realitatea.

Investitiile imense care se fac pentru restaurarea bibliotecilor, achizitii noi etc. reprezinta un nou argument ca publicul doreste sa beneficieze de avantajele unice oferite de biblioteca. Totodata aceasta tendinta intareste ideea ca Internetul nu este vazut ca un inlocuitor, ci ca o alternativa, care nu poate inlocui complet biblioteca. In plus, mare parte din informatia autentica de pe Internet are drept sursa cartile care se gasesc in biblioteci. A le pastra pe acestea din urma in buna stare de functionare inseamna a mentine accesul la sursele de informatie de prima mana.
Biblioteca Municipala „Mihai Ralea”

Biblioteca „Mihai Ralea” din Husi dateaza din 1951 si dispune de zeci de mii de volume pe rafturi dar si in depozit. Achizitiile cartilor  au inceput din 2008, acoperind toate nevoile cititorilor.

„E cartea care iti place ia-o!” este un proiect care dateaza de 2 ani si presupune: „Carti primite din donatii, care sunt prezente in biblioteca municipala in mai multe exemplare sunt date la randul lor spre donatii celor pasionati. Astfel se incearca atragerea cititorilor si deasemenea pastrarea in folosinta a cartilor respective.”

Preponderent la Bilbiotca Municipala „Mihai Ralea”, vin elevi si studenti in medie de 60 pe zi, care imprumuta  carti din bibliografia scolara. Un grup foarte activ de pensionari  vine saptamanal la biblioteca, bucurandu-se de magia cartilor.

„Biblioteca dispune de doua centre de internet pentru public,(unul la sectia adulti si altul la sectia copii), avand in total 12 calculatoare. Daca e sa luam frecventa de la acest centru este mare, depaseste 100 de persoane pe zi.”

Alin Tudose – Director Biblioteca Municipala „Mihai Ralea” Husi

 Deasemenea utilizatori acestei biblioteci sunt  educati, returnand la timp cartile imprumutate.

 

Orasul Husi are foarte multe biblioteci, fiecare scoala sau liceu avand cate una reprezentativa. Adolescenti, dar si copii merg frecvent la aceste biblioteci pentru a citi carti pe care profesorii le recomanda si/sau nu le gasesc acasa.

„Numarul elevilor care citesc a crescut de la an la an. Datorita profilului filologie, dar si chiar si de la profilul real citesc foarte mult. Majoritatea caut literatura universala, literatura romana, in afara celei scolare.”

 Irina Galusca – Bibliotecara Colegiului National „Cuza Voda” Husi

 

 

„Cartea pe suport de hartie este castig in timp de sute de ani. Pare a pierde din teren, insa spun pare a pierde , pentru ca am observat chiar generatia tanara care este atrasa de scrisul pe suport electronic se intoarce si are baza in copertile unei carti reale.

Nu condam tinerii pentru accesarea internetului, este un fapt bun pentru ei.  Apreciez ce fac ei in acest caz, insa sa o faca in cunostinta de cauza. Sa inteleaga ca internetul este si periculos si inutil. In masura in care se foloseste pentru a se autoinforma este foarte bine.”

Lina Codreanu prof. scriitor, critic literar

 

 

Cititul este foarte important!

Lectura este calea spre o mai buna comunicare – imbogateste vocabularul si iti da o mai buna fluenta mentala si implicit una verbala. Dupa lectura a mai multor carti, iti va fi mult mai usor sa gasesti un subiect de discutie si iti vei  putea exprima parerea cu privire la numeroase subiecte din domenii variate. Astfel, vei capata tot mai multa incredere in tine si vei deveni  tot mai implinit si fericit.

– Imbogateste vocabularul – este un fapt bine cunoscut ca lectura contribuie la imbogatirea vocabularului si imbunatateste ortografia unui individ;

– Imbunatateste abilitatea de a scrie – odata cu imbogatirea vocabularului si a cunostintelor se dezvolta si abilitatile de a scrie. La fel cum se imbunatateste gandirea noastra, se imbogateste si exprimarea in scris;

– Imbunatateste concentrarea – fiecare text citit trebuie inteles, iar pentru asta este nevoie sa ne pastram gandurile in acelasi loc. Dupa mai multe carti citite vei ajunge sa te concentrezi si sa fii mai atent in timpul orelor la scoala, dar si in afara acestora;

– Exerseaza mintea – cititul este un exercitiu pentru creier deoarece il stimuleaza si il face sa analizeze diferite aspect, pastrandu-i muschii activi;

– Reduce stresul – lectura unei carti poate fi cea mai buna metoda antistres daca este practicata din placere. O carte buna distrage atentia de la problemele zilnice si amelioreaza tensiunea. In timpul lecturii, suntem tinuti departe de lumea reala si intr-o lume a fantaziei, imaginatiei, dar si intr-o lume plina de noi informatii utile din domenii cat mai variate;

– Ofera satisfactie – lectura trece cititorii printr-o serie de trairi si emotii care culmineaza cu o stare generala de satisfactie. O stare de satisfactie simt si parintii atunci cand isi vad copii cu o carte in mana, dandu-si interesul sa acumuleze noi si noi informatii utile.

Cand sa citesti?

 

Timpul e din ce in ce mai scurt, prea multe ore la scoala, prea multe ore petrecute pentru a face temele, iar in putinul timp ramas vrei sa te relaxezi, sa iesi in oras cu prietenii tai. Pentru lucrurile importante si pentru cele care te fac sa devii mai implinit, intotdeauna vei gasi putin timp. Poti incerca si “castile vorbite” (audio books), acestea au avantajul ca le poti asculta in timp ce te plimbi, cand faci sport, cand; astepti la o coada infernala. Poti umple astfel o multime de timpi morti, in care oricum n-ai fi avut altceva de facut. Efectele in urma cititului le vei observa imediat. Discutii purtate cu cei din jur vor deveni tot mai interesante si placute, iti vei dezvolta simtul umorului si vei prinde aluziile si glumitele pe care ceilalti le fac.

Lectura inseamna sa-ti exersezi creierul si sa ajungi tot mai sus. Sa fii sus nu inseamna neaparat sa ai multi bani, ci sa ai multe cunostinte. Informatia bine folosita va aduce atat bani, cat si alte beneficii sufletesti.  Nimic nu se compara cu bucuria de a tine in mana o carte. Placerea unei carti savurate pe indelete, in lumina calda de amurg, este greu de descris  Poate fi si una veche pe care o cautai de mult si pe care ai avut bucuria de a o gasi. Deasemeni, poate fi bucuria cartii abia iesite de sub tipar, pe care o asteptai sau care a reusit sa te surprinda, fara sa o astepti, dar pe care ai citit-o pentru ca il cunosteai pe autor dupa alte lecturii.

2134567 34567 23456 23245 6543 213 65

 

Comments

comments