OMNIA csm husi tenis

FOTO: Interviu in exclusivitate cu parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Dobrina – SCURT ISTORIC –

noiembrie 26th, 2015 | de Husi pe surse
FOTO: Interviu in exclusivitate cu parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Dobrina – SCURT ISTORIC –
Local
  1. Scurt istoric al bisericii

Despre biserica din Dobrina nu se poate vorbi fara a  lua in calcul una din marile personalitati din Municipiul Husi, Mihai Ralea, avand resedinta de vara in apropierea padurii Dobrina, s-a gandit, impreuna cu acei putini locuitori ca ar fi necesar ridicarea in aceasta zona a unui lacas de cult, spre a deservi nevoilor spirituale ale credinciosilor. Mihai Ralea este ales in acest sens Presedinte de onoare al Comitetului pentru strangerea fondurilor in vederea construirii noii biserici. Se va implica si in demersurile facute catre Directiunea Cultelor pentru infiintarea Parohiei Dobrina, act finalizat pe 01.07.1939.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Venirea razboiului si schimbarea ordinii politice au facut imposibila continuarea lucrarilor. Dupa plecarea in Statele Unite ca ambasador al tarii noastre (1945-1949) Mihai Ralea constata ca materialele cumparate pentru biserica unele s-au deteriorat, altele s-au furat, altele s-au randuit. In anul 1948 s-a eliberat de catre primarie un aviz pentru ridicarea unei case mortuare in cimitirul existent din 1927, ca donatie credinciosului Costache Nastasa.

Inceputul constructiei s-a facut in luna iulie 1948 si s-a finalizat o data cu sfintirea acesteia pe 27.12.1949 sub directa preocupare a primului preot paroh Nechifor Baneanu (1948-1959)

 

 

2.Din ce materiale a fost construita biserica inainte de restaurare? Dar dupa?

Stransi uniti in jurul preotului paroh, enoriasii au ridicat din valatuci biserica, ea fiind inzestrata cu toate obiectele necesare cultului divin.

In decursul anilor, preotul Galea Ioan a facut unele lucrari de reparatie si consolidare a peretilor cu scanduri, iar in 1978 preotul Bocanescu Vitalie , impreuna cu Consiliul Parohial a tencuit si intarit biserica facandu-se resfintirea pe 02.07.1978. In 1979 s-a ridicat o clopotnita acoperita in totalitate cu tabla. Biserica nu detine obiecte de valoare istorica si documentare.

Biserica neavand fundatie, cladirea ridicata din valatuci, permanent trebuia renovata si restaurata

 

3. De cand slujiti la aceasta biserica?

Din 9 septembrie 1997, data la care am fost hirotonit preot pe seama Parohiei Dobrina. Am desfasurat impreuna cu credinciosii o serie de activitati de restaurare, astfel in fiecare an fiind nevoiti sa protejam si sa conservam Sfanta Biserica.

Anul 2006 a adus un avantaj bisericii si enoriasilor datorita domnului primar Stafie Tudor si domnului Ciomaga Ioan, prin VIACONS RUTIER, prin asfaltarea drumului de la strada principala, la Sfanta Biserica, respectiv amenajarea a doua parcari.

In anul 2009 s-a ridicat o clopotnita, iar anul 2010 a inzestrat Parohia noastra cu o casa mortuara.

 

4.Cand ati inceput reconsolidarea bisericii? De ce a fost nevoie de o reconsolidare? Cat timp a durat? Cine v-a acordat ajutorul pentru reconsolidarea bisericii?

Incepand cu luna mai 2011, prin randuiala dumnezeiasca si cu ajutorul finaciar al domnului Ciomaga Ioan, vechea constructie a bisericii a suportat schimbari de neimaginat. A fost consolidata prin exterior cu 14 stalpi de sustinere, 3 centuri, a fost inaltata cu 10 metri, s-a schimbat acoperisul si forma acestuia, s-a lungit cu 3 metri, iar catre sfarsitul anului s-a daramat prin interior fosta cladire din valatuci, astazi nemairamanand din vechea biserica decat locul acesteia si numele ei. Asadar, in numai 7 luni s-a ridicat actuala biserica prin exterior, pe cand cea veche s-a dezmembrat si s-a risipit in pamantul din care a fost luata.

Domnul Ciomaga Ioan ca si ctitor al bisericii noastre, si-a adus un aport deosebit la ridicarea acesteia, atat prin materialele de contructie,cat si prin plata muncitorilor, acestea fiind in proportie de 99% din valoarea totala, cealalta parte fiind contributia credinciosilor.

In 2012, s-a marit casa de praznuire, iar deasupra acesteia s-a construit un mic asezamant social, compus din 2 dormitoare, hol, baie, cu toate utilitatile. Spre sfarsitul anului, s-a inceput constructia gardului la strada principala si cladirea a fost racordata la reteaua apa-canal.

Pe 18.08.2013 biserica Parohiei noastre, inchinate Adormirii Maicii Domnului, a fost stintita de Preasfintitul Parinte Corneliu, episcop al Episcopiei Husilor.

 

5.Care a fost impactul asupra credinciosilor de cand s-a construit biserica?

Se cerea o reparatie capitala, care ar fi contat mai mult decat biserica insasi. Maica Domnului a dorit ca si o biserica din Husi sa-i fie inchinata si se cuvenea ca cinstea pe care i-o acordam sa-i fie asezata in cea mai noua si cea mai frumoasa biserica a orasului nostru.

Impactul a fost pozitiv , ca dovada ca multi enoriasi ii trec pragul, ajutorul Maicii Domnului fiind pe masura credintei si dragostei fiecaruia.

6.In prezent, biserica mai are nevoie de o imbunatatire?

Peretii interiori sunt pregatiti pentru pictura.S-a realizat doar o scena pe bolta altarului deoarece pictorul a decedat si avem nevoie de alta licitatie si demersurile necesare pentru a putea avea autorizatiile de pictura din nou.

7. De ce credeti dvs ca aveti nevoie pentru o mai buna administrare a bisericii?

Hristos este capul bisericii, episcopul si preotul sunt madularele (mainile si picioarele), iar credinciosii sunt trupul bisericii. Cred ca trebuie o colaborare duhovniceasca mai profunda, in speta, a ceea ce noi numim sinergie, adica colaborare intre vointa omului si puterea lui Dumnezeu. Atunci cand acestea doua se intalnesc si lucreaza impreuna se pot face lucruri extraordinare, de neimaginat. Si nu este greu. Iti trebuie doar putina credinta si putina dragoste. La biserica noastra, cel care vine le gaseste pe amandoua. Dupa fiecare Sfanta Liturghie, toti credinciosii care participa la slujba merg in casa de praznuire, unde are loc o agapa frateasca. Enoriasii parohiei noastre se randuiesc in asa fel, ca in fiecare duminica, faptele milei crestine sa nu lipseasca.

Va asteptam si pe dvs cu drag! Doamne ajuta!

Pr. Trofin Neculai

000000000111212 23256768 123456789

 

Comments

comments