Supranumit, „Orasul dintre Vii”, orasul Husi este un important centru de vinificatie, fiind inconjurat de podgorii bogate. Datorita acestui fapt, intalnim Muzeul Viticol şi Vinoteca Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”, care reprezinta doua puncte de reper turistic din municipiul Husi.
In 1966 fost înfiintat, primul Muzeul Viticol din tara, un „templu al înveşnicirii tradiţiei viti-vinicole moldovene şi naţionale”, scrie Avram D. Tudosie, care s-a ocupat, alături de academicienii C.C. Giurescu şi I.C. Teodorescu de selecţia exponatelor, între care o inedită colecţie de figuri zoomorfe din butuci de viţă-de-vie, „sculptaţi de natură”. Tot la Huşi a fost fondată prima vinotecă şcolară din ţară, încă din anul 1909, printre fondatori numărându-se ministrul instrucţiei publice de atunci, Spiru Haret.
Scoala de Viticultura e infiintata in 1909 de catre Spiru Haret, dupa consfatuirea podgorenilor de la Falciu. Ei au hotarat sa infiinteze o scoala de viticultura si de dogarie ca sa isi poata refaca podgoria afectata de filoxera.
„Sunt 6 scoli elementare de viticultura in Romania in marele podgorii; Scoala de la Odobesti , Valea Calugareasca, Dragasani, Minis, Simleu Silvanei, si cea de a sasea suntem noi, ultima afectata de filoxera din Europa, datorita asezarii geografice. ”
Prof. ing. Eugenia Gaita
Muzeul Viticol prezinta 3 sali:
De la intrare simti mirosul de vin vechi, inainte sa cobori scarile este afisat un mare panou pe care sunt scrise nume importante care au vizitat Vinoteca. Printre personalitatile e care au simtit gustul licorilor din acest „adapost sacru” se numără Nicolae Iorga, Vasile Pîrvan, A.D.Xenopol, Valentin Silvestru, Nicolae Dabija sau Mihai Cimpoi.
Şcoala de Viticultură din Huşi, azi Colegiul de Viticultură „Dimitrie Cantemir”, deţine una dintre cele mai importante vinoteci din România. Prin anii 1960, Mihai Ralea, care era om politic, a dat dispoziţie ca la Huşi să fie trimise eşantioane de vin din toate zonele României. Aşa a devenit vinoteca aceasta „prima vinotecă naţională” din ţară. Acum, are circa 25.000 de sticle la care „nu se umblă”. E o lege internaţională la care nu-ţi dă voie „să umbli” la vinotecă.
In zona Husilor se cultiva urmatoarele soiuri de struguri: Riesling Italian, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Aligote, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Zghihara, Busuoiaca de Bohotin. Ultimele doua soiuri fiind cele mai cunoscute la noi.
„Colegiul detine 26 de hectare de vita-de-vie din 31 de hectare din totalul de pamant.”
Prof. ing. Eugenia Gaita
Busuioaca de Bohotin se cultiva la Bohotin, la Husi si la Pietroasele Buzaului, pe cand Zghihara este un soi autentic al podgoriilor Husilor.
„In vinoteca se gasesc 40 de mii de sticle de vin, cel mai vechi vin datand din 1949.”
Director prof. ArteneIrimia
Vinurile care sunt depozitate in vinoteca sunt cu caracter didactic si nu comercial. Doar o comisie autorizata are voie sa le examnieze. In vinoteca se gasesc nenumarate soiuri de vin, o colectie impresionanta de licori din tara, dar si din afara. Cu vinurile din colectie elevii Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir” studiaza, fac degustari, analize biologice, fizico-chimice, si inteleg tainele timpului care-si pun amprenta asupra acestor bauturi.
„Vinurile de aici isi desavarsesc calitatile in linistea si eternitatea timpului”
Prof. ing. Eugenia Gaita