OMNIA csm husi tenis

FOTO Muzeul Viticol si Vinoteca din Husi, „Orasul dintre Vii”

noiembrie 10th, 2015 | de Husi pe surse
FOTO Muzeul Viticol si Vinoteca din Husi, „Orasul dintre Vii”
Local

 

Supranumit, „Orasul dintre Vii”, orasul Husi este un important centru de vinificatie, fiind inconjurat de podgorii bogate. Datorita acestui fapt, intalnim Muzeul Viticol şi Vinoteca Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”, care reprezinta doua puncte de reper turistic din municipiul Husi.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

In 1966 fost înfiintat,  primul Muzeul Viticol din tara, un „templu al înveşnicirii tradiţiei viti-vinicole moldovene şi naţionale”, scrie Avram D. Tudosie, care s-a ocupat, alături de academicienii C.C. Giurescu şi I.C. Teodorescu de selecţia exponatelor, între care o inedită colecţie de figuri zoomorfe din butuci de viţă-de-vie, „sculptaţi de natură”. Tot la Huşi a fost fondată prima vinotecă şcolară din ţară, încă din anul 1909, printre fondatori numărându-se ministrul instruc­ţiei publice de atunci, Spiru Haret.

Scoala de Viticultura e infiintata in 1909 de catre Spiru Haret, dupa consfatuirea podgorenilor de la Falciu.  Ei au hotarat sa infiinteze o scoala de viticultura si de dogarie ca sa isi poata refaca podgoria afectata de filoxera.

„Sunt 6  scoli elementare de viticultura in Romania in marele podgorii; Scoala de la Odobesti , Valea Calugareasca, Dragasani, Minis, Simleu Silvanei, si cea de a sasea suntem noi, ultima afectata de filoxera din Europa, datorita asezarii geografice. ”            

Prof. ing. Eugenia Gaita

Muzeul Viticol prezinta 3 sali:

  • „Sala Inaintasilor si a Recunostintei” detine tablouri cu primii directori si profesori, multe fotografii de promotie, fotografii vechi ale scoli, fotografii cu gen. Teleman si dr. Gheorghe Lupu co-fondatori Scolii de Viticultura. Aici se gasesc si trofeele elevilor castigate de-a lungul anilor la diferite concursurile nationale si olimpiade.
  • In „Sala Viticulturii şi Vinificatiei” sunt expuse sisteme de taiere si conducere a butucilor foarte vechi, chitonage din lemn sau fier, mustuitor, tuhal, cofita, teascuri, zdrobitor, causi, ciubar, ulcioare, unelte de taiat la vie, vase de depozitat si de consumat vin, etc.
  • Ultima incapere a Muzeului este  “Sala Zoomorfa”, unde sunt expusi butasi de vita-de-vie vechi de peste o sută de ani, sculptaţi de natură”. Aceasta sala este organizata in functie de evolutia regnului animal, respectiv; reptile, pasari, mamifere.

De la intrare simti  mirosul de vin vechi, inainte sa cobori scarile este afisat un  mare panou pe care sunt scrise nume importante care au vizitat Vinoteca. Printre personalitatile e care au simtit gustul licorilor din acest „adapost sacru” se numără Nicolae Iorga, Vasile Pîrvan, A.D.Xenopol, Valentin Silvestru, Nicolae Dabija sau Mihai Cimpoi.

Şcoala de Viticultură din Huşi, azi Colegiul de Viticultură „Dimitrie Cantemir”, deţine una dintre cele mai importante vinoteci din România. Prin anii 1960, Mihai Ralea, care era om politic, a dat dispoziţie ca la Huşi să fie trimise eşantioane de vin din toate zonele României. Aşa a devenit vinoteca aceasta „prima vinotecă naţională” din ţară. Acum, are circa 25.000 de sticle la care „nu se umblă”. E o lege internaţională la care nu-ţi dă voie „să umbli” la vinotecă.

In zona Husilor se cultiva urmatoarele soiuri de struguri:  Riesling Italian, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Aligote, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel,  Zghihara, Busuoiaca de Bohotin.  Ultimele doua soiuri fiind cele mai cunoscute la noi.

„Colegiul detine 26 de hectare de vita-de-vie din 31 de hectare din totalul de pamant.”

Prof. ing. Eugenia Gaita

Busuioaca de Bohotin se cultiva la Bohotin, la Husi si la Pietroasele Buzaului, pe cand Zghihara este un soi autentic al podgoriilor Husilor.

 

„In vinoteca se gasesc 40 de mii de sticle de vin, cel mai vechi vin datand din 1949.”

Director  prof. ArteneIrimia

 Vinurile care sunt depozitate in vinoteca sunt cu caracter didactic si nu comercial.  Doar o comisie autorizata are voie sa le examnieze.  In vinoteca se gasesc nenumarate soiuri de vin, o colectie impresionanta de licori din tara, dar si din afara. Cu vinurile din colectie elevii Colegiului Agricol „Dimitrie Cantemir”  studiaza, fac degustari, analize biologice, fizico-chimice, si inteleg tainele timpului care-si pun amprenta asupra acestor bauturi.

 

1212312321

„Vinurile de aici isi desavarsesc calitatile in linistea si eternitatea timpului”

Prof. ing. Eugenia Gaita

_MG_9923 1233 3111 12321 12331`23 123123 313113 12231123 34341134 123123123 123132123 202319021 213132132 213213132 213231123 342431134

 

Comments

comments