OMNIA csm husi tenis

FOTO: „Trandafir de la Moldova” – pregătiți de sărbătoare!

decembrie 12th, 2015 | de Husi pe surse
FOTO: „Trandafir de la Moldova” – pregătiți de sărbătoare!
Cultural

Perioada sarbatorilor de iarna este cea mai indragita de romani. Iarna, plina de legende, povesti şi ocazii pentru a dărui şi a gândi frumos. Poporul roman a creat numeroase momente unice referitoare la înnoirea timpului, purificarea spirituala, dar si a spatiului în care trăieşte omul.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

In acelasi tipar se incadreaza si husenii nostri, care se pregatesc intens, pentru aceasta perioada. Un simbol al Husilor este Ansamblul Folcloric „Trandafir de la Moldova”, care an de an, sarbatoreste aceasta perioada, prin activitatile  intreprinse de ei, in fata publicului iubitor de datini si obiceiuri.

Ansamblul ‘Trandafir de la Moldova” va participa pe data de 20 decembrie la Vaslui, in cadrul editiei 34 a Festivalului de datini si obiceiuri, alaturi de ansamblul ‘Hora Vasluiului’, in numar de 80 de personaje, ce cuprind capre, mosnegi, babe, harapi, draci, caiuti, ursi, tigani, uratorul.

Ansamblul ‘Trandafir de la Moldova’ va fi in deschiderea acestui festival la finalul lunii decembrie, cu alti 1000 de participanti. Parada va pleca din parcul Copou, va traversa orasul pana in Centrul Civic, urmand in deschidere sa apara ‘trandafirii husilor’, impreuna cu ansamblul ‘Hora Vasluiului’.

„Costumatiile valaretilor sunt confectionate manual, de catre membrii ansamblului. Fiecare dintre noi lucreaza, in timpul liber, la confectionarea mastilor si a costumatiilor. Unele obiecte sunt colectionate, luate de la batrani sau adunate de la oamenii ce strang asemenea lucruri. Dureaza zile, chiar saptamani pana realizam o costumatie, dar marea satisfactie vine atunci cand se vede cat sulfet punem in ceea ce facem, in aparitiile noastre.”    Virginel Solomon coregraf Ansamblul „Trandafir de la Moldova”

 

Incepand din 1982, in judetul Vaslui, anual se desfasoara Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna. In cadrul ansamblului general al folclorului romanesc, zona noastra, se evidentiaza, gratie obiceiurilor de iarna, marturie stand valaretele si jocurile de masti, colindele si plugusorul.

Cea de-a XXXIV-a editie a festivalului se va desfasura la Vaslui, ziua de duminica, 20 decembrie 2015.

Fiți la curent cu știrile din Huși folosind butonul follow pe Facebook !!!

GALERIE FOTO:

 

Comments

comments