OMNIA csm husi tenis

FOTO: Zilele Școlii Gimnaziale Nr.3 „Anastasie Panu” din Huși

decembrie 10th, 2015 | de Husi pe surse
FOTO: Zilele Școlii Gimnaziale Nr.3 „Anastasie Panu” din Huși
Local

Pe 4-5 decembrie, la Scoala Gimnaziala Nr.3 „Anastasie Panu” din Husi s-a sarbatorit ziua scolii omagiindu-l pe omul politic Anastasie Panu care a contribuit la dezvoltarea orasului Husi.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Atat elevii, cat si profesorii au sarbatorit Ziua Scolii au desfasurat competitii sportive, concursuri de sah, un campionat de baschet, concursuri de cultura generala etc.

 

„De anul trecut, inafara de faptul ca marcam Zilele Scolii ca si activitate la clase, organizam si spectacol la Sala Primariei.  Anul acesta l-am facut pe serii, deoarece numerele artistice nu se pretau- cele de la scoala primara cu cele de la gimnaziu. Pe langa acestea, am avut competitii sportive, concursuri de sah, un campionat de baschet, concursuri de cultura generala organizate in cadrul claselor, cu intrebari referitoare la viata si activitatea lui Anastasie Panu.

Anul trecut, inainte cu o saptamana de Craciun, am avut un parteneriat cu Biserica Catolica, mai exact, cu cele doua congregatii, si am initiat o campanie de strangere de jucarii, haine, dulciuri pentru copiii care vin la centrul respectiv. Elevii s-au mobilizat si au pus mana de mana si astfel, s-au adunat doua cutii mari cu donatii. Entuziasmul nu a intarziat sa apara din partea celor ajutati si anul acesta dorim sa continuam campania.

In luna iunie a acestui an am facut un an de cand eu si doamna prof. Sacaleanu Carmen ocupam aceste functii. Eu, in calitate de director si dumneai, ca director adjunct. Ne bucuram ca am putut schimba ceva in aceasta scoala si ca am gestionat banii asa cum se cuvine. Am pavat curtea din fata scolii, am pus gardul,am reparat acoperisul, am dotat scoala cu panouri pentru expozitiile si activitatile elevilor, dar si cu un sistem audio, cu boxe pe toate holurile scolii. Speram in viitor, sa modernizam scoala prin achizitionarea unui numar considerabil de calculatore, benefice orelor de curs din cadrul scolii.”

Doamna prof. Oana Benchea – Director al Scolii Gimnaziale Nr. 3 „Anastasie Panu” Husi

 

Istoricul Gimnaziului „ANASTASIE PANU”

Împrejurările care au dus la înfiinţarea gimnaziului din Huşi se cunosc într-o foarte mică măsură, deoarece actele oficiale pe care le aveam la îndemână sunt insuficiente. Lucrurile sau petrecut, după actele oficiale existente, astfel:
In 1889, primarul oraşului, A.Trandafir, decide înfiinţarea gimnaziului în prezenta a şapte consilieri din cei treisprezece. Propunerile se înaintează Ministerului Instrucţiuni Publice şi Cultelor, dar primesc rezoluţia ”La dosar!”.

In 1889, prefectura Fălciu, prin directorul C. Teleman intervine la minister iarăşi, dar rezoluţia ministrului este aceeasi: ”La dosar!”
Prefectura revine adăugând la vechile motivări, obligaţia primăriei de a plăti pe profesorii de elenă şi franceză. La 30 octombrie, cererea e avizată favorabil, iar adresa din care se deschidea calea învăţământului gimnazial în oraşul Huşi poartă numărul 13348.
Primul director al noii instituţii de învăţământ este Gh. N. Roiu, dar şcoala rămâne încă o perioadă de timp fără nume.

La data de 15 septembrie 1891, gimnaziul este etalizat, iar salariile sunt plătite de stat.Prefectura dă o subvenţie de 5000 lei, iar Gr. Tulbure ofetă gratuit localul după cum rezultă din “Mnitorul Oficial” în care Ministerul aduce mulţumiri publice respectivului director.
La 27 septembrie 1891, consiliul profesoral cere aprobare ca gimnanaziul să poarta numele “Domnitorului Cuza”. Ministrul aprobă, dar sub numele „Alexandru Cuza”. Trimisă spre aprobarea Consiliului de Ministri, propunerea este plasată, fără a se preciza
motivul. La 1 septembrie se desfiinţează Seminarul teologic şi localul acestuia este luat de gimnaziu. Localul fusese proprietatea mamei lui Anastasie Panu şi în el funcţionase mai înainte şi un spital.

In 1894 pe raportul numărul 101 din 8 martie apare prima ştampilă a gimnaziului pe care cităm: ”Gimnaziul clasic Huşi, fondat in 1891”.
La 14 noiembrie 1894, apare a doua ştampilă a şcolii, pe care scrie “Gimnaziul clasic Anastasie Panu din Huşi, fondat la 1891. Iata motivele pentru care s-a ajuns la acest nume, consemnate în procesul-verbal numărul 11, datat 20 septembrie 1893, care sunt următoarele:
1. Acest om ocupă locul său însemnat între bărbaţii de stat şi ca persoană istorică a conlucrat mult la realizarea Unirii.
2. Locul pe care se află acum gimnaziul a aparţinut familiei Anastasie Panu.
3. Anastasie Panu aparţine prin familia sa oraşului Huşi, iar prin faptele sale va servi drept cea mai bună călauză în instrucţia şi educaţia elevilor.

De data aceasta, Consiliul de Miniştri, a aprobat propunerea şi gimnazilului huşean şi a căpătat un nume, pe care îl va păstra până în 1918, când, transformându- se în liceu, ia denumirea de “Cuza – Vodă”.

Legea transformării gimnazilui “Anastasie Panu” în liceul “Cuza- Vodă” a fost publicată în Monitorul Oficial, partea 1, nr. 151 din 28 septembrie şi are urmăorul cuprins:
LEGE
„Pentru transformarea gimnaziului “Anastasie Panu” din Huşi în liceul “Cuza- Vodă” din Huşi.
Art. 1. Se transformă Gimnaziul “Anastasie Panu “ din Huşi în liceu cu secţiile modernă şi reală, care va purta numele de “Cuza – Vodă”.

Art. 2. Se va deschide un credit suplimentar de 25.000 lei pentru întreţinerea liceului până la 31 martie 1919 când va fi trecut în buget.
Aceasta lege s-a votat în Adunarea Deputaţilor în şedinţa de la 31 august 1918 şi s-a adoptat în unanimitate de 85 de voturi.”

Presedinte, Secretar,
C. Meissner M. Adamescu

Între timp, an de an, numărul populaţiei şcolare creşte, aşa că în 1982, Inspectoratul Şcolar Vaslui solicită Ministerului Educaţiei şi Invăţământului scindarea liceului „Cuza -Vodă “: clasele de gimnaziu vor trece în subordinea Şcolii nr. 3 cu clasele I – VIII, iar clasele
de liceu vor râmăne în subordinea liceului „Cuza – Voda” profesorii fiind împărţiţi în funcţie de vechimea şi gradele didactice corespunzătoare.

Anul 1996 trezeşte în conştiinţa posteritătii huşene conştiinţa „Anastasie Panu“ care reia numele, spre veşnica recunoştinţă, celui care ” prin faptele sale a servit drept cea mai bună călauza în instrucţia şi educaţia elevilor ”.

 Fiți la curent cu știrile din Huși folosind butonul follow pe Facebook !!!

GALERIE FOTO:

Comments

comments