Datorită ieftinirii în toată Europa a metanului, nu se va mai ține cont de calendarul de scumpire stabilit de Guvern și Comisia Europeană. Pentru cei care au fost la curent cu această decizie, anul acesta trebuia să se aplice o majorare de 10 %.
Anul acesta, producătorii ar putea fi forțați să ieftinească gazele naturale produse în tare. Acum prețul gazului brut este de 60 de lei pentru fiecare Megawatt oră, iar de la 1 iulie ar trebui să se majoreze cu 10%.
Pentru că acestui preț i se adaugă taxe și tarife percepute de stat și companiile din domeniu, impactul în prețul final ar trebui să fie de 4 procente, iar consumatorii casnici să achite 159 de lei pentru fiecare Megawatt oră. Ieftinirea metanului peste tot în Europa va anula insă scumpirea, spune președintele ANRE.
„Acel efect de 3-4% nu va mai avea loc, în momentul în care preţul gazelor va scădea sub nivelul de 66 de lei preconizat a fi aplicat de la 1 iulie. Atunci vom considera că liberalizarea s-a terminat”.
Specialiștii nu se așteaptă ca ieftinirea să dureze mai mult de anul acesta. Autoritatea de Reglementare estimează ca minimul va fi atins în luna octombrie, când gazele din producția internă vor ajunge la 60 de lei per Megawatt oră.