OMNIA csm husi tenis

Ghid saptamanal de gramatica cu Elena Lupu – „Care” sau „Pe care”? – Cum este corect?

martie 28th, 2016 | de H PS
Ghid saptamanal de gramatica cu Elena Lupu – „Care” sau „Pe care”? – Cum este corect?
Educatie

Folosirea, greşită, în acuzativ, a pronumelui relativ „care” în locul construcţiei prepoziţionale „pe care” (complement direct)

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

De regulă, construcţia prepoziţională „pe care” are funcţia sintactică de complement direct („Rogojinaru scoase o foaie galbenă pe care o arată conductorului cu o mândrie ostentativă” – L. Rebreanu). Omiterea prepoziţiei pe – semn distinctiv al acuzativului complement direct – duce la confuzii regretabile cu nominativul.

Astfel, dacă, de pildă, în propoziţia „Cartea pe care am adus-o”, eliminăm prepoziţia pe, se ajunge la expresia „Cartea care am adus-o”, unde pronumele relativ care devine subiect, modificând fundamental funcţia sintactică a elementului introductiv al subordonatei atributive.

Aşadar:

Pentru cumnata mea din Braşov, pe care o cheamă Maria, vă rog să îi dedicaţi o melodie.” (NU „Pentru cumnata mea din Braşov, care o cheamă Maria…”)

„Toată lumea era de acord cu programul pe care l-am prezentat” (NU „Toată lumea era de acord cu programul care l-am prezentat.”)

„Noi jucam scena pe care o făcusem” (NU „Noi jucam scena care o făcusem”)

Articol publicat in colaborare cu domnisoara profesoara de limba si literatura romana Elena Lupu.

Comments

comments