OMNIA csm husi tenis

Gica Leon, director interimar al Casei de Cultura „Alexandru Giugaru” din Husi.

decembrie 9th, 2015 | de Husi pe surse
Gica Leon, director interimar al Casei de Cultura „Alexandru Giugaru” din Husi.
Cultural

 

In urma sedintei Consiliului Local din 26 noiembrie, alesii locali au votat afirmativ proiectul de hotarare privind desemnarea domnlui Leon Gica manager interimar la Casa de Cultura “Alexandru Giugaru” Husi. 

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Gica Leon va ramane director interimar pana anul viitor, cand postul se va ocupa pe baza de concurs. Trebuie mentionat ca director al acestei institutii pentru mai multi ani a fost  domnul Sergiu Gaina, care a avut o activitate intensa in cadrul acestei institutii.

Casa de Cultură ”Alexandru Giugaru” este o instițuie publică locală, cu personalitate juridică, subordonată
Consiliului Local Municipal Huși , finanțată din fonduri de la bugetul local , din fonduri proprii, donații și sponsorizări și își desfașoară activitatea în cladirea din strada Alexandu Giugaru, nr.2 , având principala misiune de educație a adulților, dezvoltarea și facilitarea de programe culturale, științifice și artistice, păstrarea culturii tradițonale romanești, sub îndrumarea Consiliului Cultural Consultativ.

 

  • Cum ati fost primit in aceasta functie?

– Am fost primit foarte bine. Inainte de a fi pus director interminar, am facut parte din Ansamblul ‘Trandafir de la Moldova’ asa ca sunt familiarizat cu aceasta institutie, dar si cu cultura.

  • Pregatiti noi proiecte pentru „Casa de Cultura”?

– Pregatim spectacolul pentru noaptea dintre ani. Va incepe undeva in jurul orei – 23:20 cu Datini si obiceiuri oferite de Ansamblul ‘Trandafir de la Moldova” si se va termina cu focul de artificii.

– Trupa de teatru are niste probleme. Trebuie sa iau legatura cu ei pentru a stabili cine va fi regizorul si cand vor incepe proiectul. Anul acesta nu sunt bani, dar pentru 2016 sper sa le alocam un buget pentru a-si putea desfasura activitatea.

  • La momentul actual, trupa de teatru mai face repetitii?

– Nu, nu mai fac nimic. Asteptam sa ne punem de comun acord si sa prindem un proiect de finantare.

  • Ce parere aveti despre nivelul de cultura din Husi? Credeti ca aceasta institutie, Casa de Cultura, ar putea sa dezvolte mai mult aceasta latura a husenilor?

– Ar fi bine ca la nivel de judet sau la nivel de oras sa organizam o Scoala Populara de Arta, pe discipline: clasa de teatru, de muzica, de sculptura, de pictura. Ma voi interesa si voi incerca sa pun bazele acestui proiect. Sunt copii foarte talentati, dar nu au locuri special amenajate unde sa-si desfasoare activitatea. Chiar si la noi, sunt copii la orchestra mica care fac cu pasiune ceea ce fac.

  • Va fi modernizata Casa de cultura?

– Asta vom vedea in 2016. Proiectul trebuie aprobat de catre Consiliul Local si dupa vom putea beneficia de fonduri. In anii trecuti s-a aprobat proiectul, dar nu s-a identificat sursa de finantare din Fonduri Europene. Proiectul este depus din 2013 si anual ramane la stadiul de aprobare. Sper sa pot face ceva. Daca nu eu, macar cel care va fi dupa mine. S-a incercat o modernizare a institutiei pe baza de sponsorizari, dar nu a fost un succes.

 

Scurt Istoric al Casei de Cultura „Alexandru Giugaru”

Pe când la Huși nu exista Casă de Cultură, localnicii au simțit nevoia sa organizeze diverse cercuri culturale, care au dezmorțit viața urbei. Cel dintâi care s-a gândit sa ia o inițiativă a fost doctorul Radu Kernbach, care a inchiriat o camera in fostul hotel de pe strada Ștefan cel Mare, îndemnandu-i pe hușeni sa discute aici probleme de stiința și literatură (1914).

De aici s-a construit Cercul cultural „Gânduri bune” cu sediul la băcania Pivnicieru, de langâ biserica Sf. Voievozi. Printre cei care au frecventat cercul se numara: dr. N. Lapteș , avocații Petru Gâdei si D. Gociu, profesorii Gh. Vântu, Ion Zelea Codreanu, elevul C.Asiminei, episcopul Nicodim, s.a. Au activat mai apoi și alte cercuri (al preoților, al invațatorilor, al studenților) iar, in paralel, au funcționat mai multe coruri, inițial legate de activitatea seminarului teologic unde, tânarul Gavril Muzicescu a venit la Huși sa invețe muzică, devenind mai târziu părintele muzicii corale romanesti.

Dupa infiintarea Casei de Cultura in anul 1952 avand-ul ca director pe profesorul Emilan Pascal, cladirea din str. Al.Giugaru a gazduit diverse manifestari culturale cum ar fi : teatrul de amatori, ansambluri corale si folclorice, activitati a artistilor plastici, un studio cinematografic, un cenaclu literar (condus multi ani de Ion Alexandru Anghelus) . Corul Casei de Cultura a fost sprijinit de-a lungul anilor de personalitati ca C. Arvinte, George Vintilă, Sabin Pantza, Mihai Cozmei, Vasile Spătarelul si dirijat de profesori talentati ca Ioan Timuș, Liese-Lotte Vârna, Maria Moraru, Ion Mereuță. La 15 octombrie 1987 instituția de cultura huseana primește numele marelui actor nascut la Husi Alexandru Giugaru.

Continuând tradiția, Casa de Cultură organizează și în prezent cercuri de teatru, expoziții de artă plastică : pictură, grafică satirică -salonul anual „Damigenius” ;spectacole de teatru (începând din anul 2006 aici își desfașoară acivitatea trupa de teatru ”Alexandru Giugaru”) si muzica. In 1999 a fost inființat ansamblul folcloric „Trandafir de la Moldova” , coordonat de dirijorul Valerică Petraru si maestrul coregraf Virginel Solomon. (Istoria Hușilor)

GALERIE FOTO

Comments

comments