OMNIA csm husi tenis

Gradinita nr. 1 din Husi lanseaza proiectul „Aici e vatra noastra stramoseasca”

octombrie 16th, 2015 | de husipesurse
Gradinita nr. 1 din Husi lanseaza proiectul „Aici e vatra noastra stramoseasca”
Local

,, Aici e vatra noastră stramoșească’’

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Asociaţia ,,Părinţii de la Grădiniţa Nr. 1 Huşi’’ a obținut de la Consiliul Județean Vaslui finanțarea derulării proiectului ,, Aici e vatra noastră stramoșească’’ cu suma de 27 418 lei. Proiectul urmărește stimularea copiilor preşcolari să cunoască folclorul autentic din zona Huşului şi să valorifice obiceiurile şi tradiţiile locale,să implice copiii, cadrele didactice și părinţii în diverse activităţi legate de tradiţiile locale, dans și muzică populară, artă populară specifică zonei. Activităţile principale ale proiectului sunt achiziţionarea a 32 de costume populare tradiționale , cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor locale, de învăţare a cântecelor şi dansurilor populare din zona Huşului și organizarea unui spectacol -concurs cu tradiţii şi obiceiuri ,, Aici e vatra noastră strămoşească’’.

Primele activități de proiect au demarat din luna august când președintele Asociației domnul Ciobanu Ginu și directorul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 Huși –doamna Berica Ecaterina au convocat consiliul director al Asociației și Consiliul de Administrație al grădiniței, s-a desemnat echipa de proiect, modul de desfăşurare pentru fiecare dintre activităţile cuprinse în proiect, responsabilităţi pentru fiecare dintre membrii echipei, astfel încât să se asigure coordonarea eforturilor tuturor. Colectivul didactic şi părinţii au fost chemaţi să se organizeze în echipe de lucru care să acţioneze pe clase în organizarea activităţilor extracurriculare de familiarizare a copiilor cu primele elemente de folclor local cu ajutorul unor specialişti în domeniu de la Ansamblul ,,Trandafir de la Molodova’’. S-a luat legătura cu profesorul Solomon Virginel pentru un program pe grupe și o planificare a activităţilor conform particularităţilor de vârstă a copiilor de la Gradiniţa cu P.P. nr. 1 Huşi, de la Grădiniţa cu P.P. Nr. 2 şi de la Grădiniţa cu P.N. Nr. 5 Huşi.

Costumele populare se achiziționează de la Asociaţia meşteşugarilor ,,Nemţeanca’’, pănă pe 15.10.2015 , 15 de costume de fetiţă format din ie, catrinţă, bîrneaţă, bundiţă, opinci de piele cu ciorapi de lână, basma, 1 costum complet pentru fetiţă costă 930 de lei, iar pentru 15 de băieţi costumul este format din cămaşă, brâu, bundiţă, iţari, opinci de piele cu ciorapi de lână, cuşmă albă, în total pentru un băiat costumul complet costă 905 lei. S-a ţinut cont de autenticitatea costumului care să fie specifică zonei Huşului, de asemenea s-au achiziționat 2 costume populare complete pentru educatoarele care dirijează copiii pe scenă. Suma totală de achiziţie este de 30 465 lei, iar Asociația ,, Părinții de la Gradinița Nr. 1 Huși contribuie cu suma de 3.050 lei.

Pe 22 octombrie 2015 la Sala de spectacole a Primăriei Huşi în cadrul unui spectacol caritabil organizat de Grădiniţa Nr. 1 Huşi pentru ajutorarea copiilor proveniți din medii defavorizate din oraş, va fi prezentat proiectul, se va lansa invitaţia de participare pentru copii din toate grădiniţele din Huşi, la activităţi prin care vor cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile locale, vor valorifica zestrea folclorică a românilor din zona Huşului şi vor fi mândri că aparţin unei comunităţi care ştie să-şi respecte şi să-şi promoveze valorile. Vor avea şansa prin acest proiect să îmbrace costume populare autentice, vor învăţa cântece şi dansuri populare din zona Huşului şi vor trăi atmosfera de sărbătoare trăită de strămoşii noştri la şezători. Vor fi invitaţi copiii de la toate grădiniţele din oraş şi zona Huşi să participle la spectacolul-concurs ,, Aici e vatra noastră strămoşească’’ din 26 noiembrie 2015 cu numere din folclorul local, cântece sau dansuri populare, obiceiuri şi tradiţii de la şezători , să participe la expoziţia de măști populare. Cele mai frumoase numere din spectacol şi cele mai frumoase şi spectaculoase măşti populare vor fi premiate cu medalii, cupe şi diplome de către Asociaţia ,, Părinţii de la Grădiniţa Nr. 1 Huşi’’.

 

 

Picture3 Picture2 Picture5 Picture1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Picture4

Sala amenajată la Gradinița cu P.P. Nr. 2 –reprezentând ,, Odaia bunicii’’ toate obiectele care decorează încăperea sunt realizate manual, respectând tradiția locală. Camera a fost decorată de doamna educatoare Cristina Cațichi.

Comments

comments