Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice de aplicare a noului Cod fiscal, care vin să clarifice şi să detalieze modul de aplicare a legislaţiei fiscale ce va intra în vigoare începând cu 2016.
Normele metodologice conţin exemple concrete, tocmai pentru a asigura aplicarea coerentă şi mai simplă a noului Cod fiscal, aplicabil începând cu anul 2016, informează Executivul într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Potrivit aceleiaşi surse, elaborarea acestora are în vedere ”atingerea anumitor obiective ale politicii fiscale, care vizează, în principal, facilitarea aplicării legislaţiei fiscale din perspectiva contribuabililor, administrarea coerentă a sistemului de impozite şi taxe şi reducerea costurilor de conformare a contribuabililor”.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, pe 18 decembrie, că a definitivat proiectul normelor de aplicare a noului Cod Fiscal. „Actualele norme insistă asupra unor exemple concrete cu privire la interpretarea unor prevederi ale Codului Fiscal susceptibile de neclarităţi. Primul capitol, «Dispoziţii generale», clarifică ce se încadrează la «activităţi independente», sfera şi modalitatea de aplicare a metodelor utilizate la estimarea preţului de piaţă, pentru tranzacţiile între persoane afiliate. De asemenea, vine cu precizări despre tratamentul fiscal aplicabil în cazul reîncadrării formei unei tranzacţii/activităţi de către autorităţile fiscale”, arata MFP, într-un comunicat.