OMNIA csm husi tenis

Hușul după Revoluția din 89′ | „Cinste Eroilor Revoluției!”

decembrie 24th, 2015 | de Husi pe surse
Hușul după Revoluția din 89′ | „Cinste Eroilor Revoluției!”
Istorie Huseana

Revoluția Română din 1989 a constat intr-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate in România, intre 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce in ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. inainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră in mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și in care conducătorii comuniști au fost executați.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Si la Husi, a avut loc o mica revolutie, semanand, mai degraba, ca una caragialesca a la Ploiesti. Au existat revolutionari, s-au facut intruniri publice, dar fara varsari de sange.

O jertfa de sange Husul a dat totusi, prin unul din fii lui, colonelul Ion Patras, cazut la Otopeni, pe 23 decembrie 1989 si inaintat post-mortem la gradul de general maior. In Husi s-a ridicat un monument in cinstea lui, in parcul Rodina (Cinema) din centru. Ion Patras a fost inmormântat in orasul natal

Monumentul in fata caruia s-au depus coroanele de flori, in data de 22 decembrie 2015. Colonelul Ion Patras, a fost comandant al unei unitati M.A.I. din Bacau. Eroul husean, Ion Patras, s-a nascut pe 12 februarie 1932, incepându-si cariera militara in 1953. A absolvit Academia Militara si Facultatea de Istorie-Geografie, ajungând la gradul de colonel de securitate. O victima a revolutiei a fost si un alt husean, col. Cornel Sarbu, prof. de la Academia Militara din Bucuresti, impuscat foarte grav in cap.

A fost entuziasmul post-decembrist, oamenii au sperat intr-o spectaculoasa schimbare a vietii urbei lor.

S-au editat ziare (Vocea Husului, Terra 1), s-au abandonat blocurile aflate in constructii, cu jefuirea si degradarea lor, in fruntea institutiilor au fost alesi, democratic, directori si sefi noi (dovedindu-se ca voturile nu sunt suficiente in fata competentei), s-a trecut la aplicarea legii fondului financiar, comertul s-a privatizat, orasul s-a dughenizat, purtand firme bizare, criptice, rareori romanesti.

Au aparut si intreprinzatori de succes. Libraria din centrul orasului a fost jertfita pe altarul „economiei de piata”. Casa de Cultura a trecut intr-o lunga agonie, din care doar discotecile si firmele video au mai scos-o din letargie; S-a introdus si la Husi, televiziunea prin cablu, invadata de „purici”, pe programul 1 al TVR. In schimb husenii nu au acces la programul 2 al TVR.

Se spera la refiintarea judetului Falciu, ceea ce ar relansa viata orasului si a zonei aferente.

Husul a devenit municipiu din 1995.

 

 

Comments

comments