OMNIA csm husi tenis

Importanța reciclării – Centrul de Colectare ALVALIV din Huși – Reciclați, nu aruncați!

februarie 26th, 2016 | de Husi pe surse
Importanța reciclării – Centrul de Colectare ALVALIV din Huși  – Reciclați, nu aruncați!
Educatie

Deși doar aproximativ 5% din deșeuri sunt valorificate la nivelul tării, tot mai mulți hușeni reciclează deșeurile, ducându-le la sediul ALVALIV din Huși, de pe Aleea Stadionului sau la depozitul de colectare de pe Fundătura Prut, lângă fostul abator.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

„Toată lumea cunoaște impactul negativ al deșeurilor asupra mediului, însă trebuie să conștientizam importanța colectării selective a deșeurilor. Un procent important din coșul zilnic de132132132 gunoi, este reprezentat de deșeurile reciclabile, de aceea ideal ar fi, să separăm deșeurile pe categorii și să le predăm centrelor de colectare. Astfel s-ar reduce considerabil cantitățile de deșeuri depozitate la gropile de gunoi sau, mai rău, aruncate pe stradă.” a declarat Alex Balan, administrator ALVALIV

Reprezentanții centrului de colectare  din Huși, spun că numărul persoanelor care reciclează a crescut față de ceilalți ani, și speră la o continuă creștere. Mulțumită activităților școlare și extrașcolare, cum ar fi ECO-Școala, Patrula ECO etc. tot mai mulți copii sunt interesați să recicleze peturi și hârtie, astfel contribuind la protejarea mediului incojurator.

„Într-adevăr, mai este mult de muncă atât la logistică, cât și la mentalitatea oamenilor, însă vreau să cred că suntem pe drumul cel bun. Cantitățile colectate atât în Huși cât și în mediul rural au crescut constant de la an la an, iar cei mai receptivi la aceste acțiuni sunt copiii .Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să sperăm că măcar ei să aibă parte de un mediu mai curat.” a adăugat Alex

 

 Vă așteptăm zilnic la Centrul de Colectare ALVALIV situat pe Fundătura Prut nr1 (fostul abator) sau, la cerere, vă putem prelua deșeurile reciclabile de la domiciliu.
NU UITATI…RECICLATI, NU ARUNCAȚI!12767457_1174060112605508_2101102079_n

De ce să reciclăm?

Reciclarea materialelor refolosibile reduce drastic consumul resurselor naturale (petrol, apă, energie) precum şi nivelul emisiilor nocive în aer: Iată numai câteva exemple:

  • 1 tonă de hârtie recuperată salvează 17 arbori maturi care produc în fiecare oră oxigenul necesar pentru 900 de oameni
  • 1 tonă masa plastică recuperată economiseşte 8 tone petrol
  • deşeurile biodegradabile pe care le generează o gospodărie pot deveni pământ fertil pentru flori, gazon, spaţii verzi, grădină de zarzavat sau pot acoperi rănile pământului făcute de construcţii – demolări, de alunecări de teren sau de eroziune.

Faţă de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societății. Deşeurile menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deşeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc).

Aproape 45 % din deşeurile casnice sunt ambalaje şi materiale reciclabile. Această cantitate a crescut în ultimii ani şi va creşte în continuare.

Fiecare dintre noi, ca reprezentant al comunităţii, are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare a propriului oraş sau a zonei unde îşi petrece vacanţa. Soluţia este la îndemâna noastră şi un pas important in această direcție iîl reprezintă DEPOZITAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR, în vederea reciclării / revalorificării lor.

Ce putem recicla?

HÂRTIE/CARTON

Hârtia este cel mai frecvent deşeu întâlnit în mai toate sferele de activitate şi constituie o importanţă sursa de fibre de celoloza. Sub forme diferite (hârtie de scris, hârtie de ambalaj, ziare, reviste, cataloage, deşeuri poştale, cutii sau alte ambalaje din carton simplu şi ondulat de la produsele cosmetice, electrocasnice, pentru băuturi, inclusive ambalajele de tip TetraPak, etc.), hârtia ocupa aproximativ 41% din totalul gunoiului menajer pe care îl producem astăzi.

Ştiaţi că…
– Hârtia se biodegradeaza mult mai uşor decât plasticul pentru că este fabricată din celuloză?
– Fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci?
– Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 pungi de hârtie?
– Hârtia şi cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori?
– Ziarele conţin hârtie reciclată în proporţie de 50%?
– Săptămânal peste 500 000 de copaci sunt folosiţi pentru producerea a 2/3 din ziarele care nu vor mai fi reciclate niciodată?

Materiile prime utilizate prin fabricarea hârtiei sunt: lemnul, celuloză, hârtia veche. Hârtia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90 % din cantitatea de apă (300 l) necesară pentru producerea a 1 kg de hârtie albă. De asemenea, prin reciclarea deşeurilor de hârtie se elimină clorul toxic necesar producerii hârtiei albe.

Oportunităţi de reciclare
Hârtia recuperată se foloseşte în mod uzual la editarea de publicaţii, realizarea unor produse pentru construcţii, combustibili obţinuţi din deşeuri în amestec cu deşeurile din plastic şi lemn sau produse de tip aşternut în crescătoriile de animale. Reciclarea hârtiei salvează un spaţiu important în rampele de deşeuri. Deşeurile de hârtie se predau în saci de plastic sau în baloţi legaţi. Aceştia pot conţine toate tipurile de hârtie tipărită.

MATERIAL PLASTIC

Materialele plastice au o pondere de folosire pe plan mondial foarte mare, datorită avantajelor pe care acesta le prezintă: preţ de cost redus, greutate specifică redusă, manevrabilitate foarte mare, tehnologie de fabricaţie ieftină. Plasticul reprezintă însă o problemă foarte importantă pentru ţara noastră, datorită gradului redus de reciclare.

Ştiaţi că …
– Aproximativ 30 % din plasticul produs este folosit pentru ambalare?
– Americanii arunca 2.5 milioane de recipiente de plastic în fiecare oră?
– Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 kg de petrol brut?
– Prin arderea plasticului se elimină substanţe care produc boli de plămâni, iar într-o perioadă îndelungată pot îmbolnăvi ficatul, rinichii şi sângele?
– Pungile de plastic nu sunt biodegradabile; ajunse în ocean, aceste pungi determina moartea animalelor marine care se încurcă în ele sau le înghit?
– Cerneala folosită pentru imprimarea pungilor conţine cadmiu, metal foarte toxic, eliberat în aer odată cu arderea pungilor?
– Reciclând o sticlă de plastic se economiseşte energie pentru funcţionarea unui bec de 60W timp de 6 ore?
– Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau 1 m2 de covor?
– Din 50 PET-uri se poate face un pulover?

Ambalajele din materiale plastice nu sunt biodegradabile. Creşterea consumului acestora, mai ales în ultimii 10 ani, a adus la sporirea alarmantă a numărului de ambalaje aruncate iresponsabil în natură. Prin colectarea şi reciclarea acestora, se reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Oportunităţi de reciclare
Plasticul poate fi folosit pentru: fibre de poliester (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapiţerii, jucării, pâsle pentru industria textile, industria auto, folie industrială, chingi, benzi, noi ambalaje PET alimentare şi nealimentare. Avantajele produselor realizate din plasticul reciclat constau într-un cost de fabricaţie mai ieftin faţă de cele realizate din materii prime.

STICLA

Reciclarea sticlei este o istorie fără sfârşit. Spre deosebire de materialele plastice sau hârtie sticlă aruncată poate fi reciclată la nesfârşit.

Ştiaţi că…
– Sticla poate fi reciclată la nesfârşit fără să-şi piardă din calităţi?
– Sticla ce trebuie folosită pentru recipienţi noi trebuie să fie sortata după culoare, să nu fie murdară şi să nu conţină agenţi de contaminare?
– Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune în bucăţele mici?
– Reciclarea sticlei reduce poluarea de fabricare cu 75% şi poluarea aerului cu 14-20%?
– Reciclarea unui borcan de sticlă economiseşte energie suficientă pentru alimentarea unui bec de 100W timp de 4 ore?
– Reciclarea unei tone de sticlă economiseşte 1,2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat) şi energie în proporţie de 25%?
– Recipienţii de sticlă pot fi refolosiţi în medie de 25-30 de ori înainte de a se sparge, fiind apoi reciclaţi în recipienţi noi, aproape la infinit?
– Mulţi recipienţi din sticlă încorporează deja cioburi de sticlă reciclată (bucăţi mici de deşeuri de sticlă), de aceea nu se poate face o comparaţie între recipienţii de sticlă utilizată pentru prima dată şi recipienţii alcătuiţi în totalitate din material reciclat?

Sticlă se produce folosind următoarele materii prime: nisipul de cuarţ, calcarul, soda (produs poluant). Reciclarea sticlei menajează mediul şi economiseşte în timp bogăţiile naturale, apă şi electricitatea. Sticla este 100% reciclabila, recuperarea ei salvând un volum important de resurse energetice.

Oportunităţi de reciclare
Producătorii de recipiente din sticlă prefera să introducă cioburile în materialul brut deoarece temperatura din cuptor se reduce semnificativ. Praful de sticlă care nu mai poate fi utilizat la fabricarea altor recipiente poate fi valorificat prin realizarea vatei de sticlă, material foarte utilizat în izolarea termică şi fonică. Sticlă ce trebuie folosită pentru recipiente noi trebuie să fie în general sortata după culoare şi trebuie să nu conţină contaminanţi cum ar fi murdărie, roci, ceramică, farfurii rezistente la temperaturi mari sau alte produse din sticlă.

ALUMINIU

Multe bunuri şi ambalaje sunt fabricate din metale – tablă, oţel şi în special aluminiu. Reciclarea aluminiului salvează 95% din energia necesară producerii lui.

Ştiaţi că…
– Aluminiul este 100% reciclabil?
– Un televizor poate funcţiona trei ore în continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
– Reciclând 1 kg de aluminiu se salvează 4 kg de chimicale şi 14 kwh de electricitate?
– Folia de aluminiu reciclată este folosită pentru a face diferite piese pentru maşini noi?

Aluminiul este cel mai valoros dintre produsele casnice reciclate. Din recipientele de băuturi din aluminiu se realizează noi produse cu aceeaşi destinaţie şi cu un consum energetic incomparabil mai mic. Pentru fabricarea unui produs nou din metal reciclat se economiseşte între 74% şi 95% din energia necesară realizării aceluiaşi produs din resurse primare. Dacă reciclam o doză de aluminiu vom economisi energie suficientă pentru producerea altor 20 de doze reciclate.

Oportunităţi de reciclare
Dozele aduse la centrele de colectare sunt concasate, balotate şi transportate la unităţile centrale de procesare. La instalaţiile de recuperare, cutiile zdrobite sunt încălzite iniţial pentru îndepărtarea umidităţii şi apoi sunt încărcate într-un cuptor de retopire. Metalul care rezultă este transformat în lingouri care apoi sunt transferate în altă unitate de procesare şi trase în foi subţiri. Aceste foi pot fi refolosite pentru diferite utilităţi, în funcţie de necesităţile pieţei. În aceste etape de obţinere a lingourilor, respectiv foilor metalice, se va reduce semnificativ utilizarea resurselor naturale.

 

 

Comments

comments