OMNIA csm husi tenis

Importanța șahului în dezvoltarea copilului. De vorbă cu Marius Ursan din Huși!

februarie 6th, 2016 | de Husi pe surse
Importanța șahului în dezvoltarea copilului. De vorbă cu Marius Ursan din Huși!
Sport

Marius Ursan, campionul Poliției de Frontieră la șah!

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Pe lângă meseria de polițist de frontieră, Marius Ursan din Huși are o pasiune pe care a ridicat-o la rang de artă: șahul. În urma rezultatelor obținute de-a lungul carierei, Marius a ajuns o persoană apreciată de toți practicanții profesioniști ai acestui sport, prin palmaresul de medalii, cupe și diplome obținute. Și mai mult, Marius luptă pentru promovarea acestui sport în rândul elevilor din Huși, organizând în acest sens competiții școlare care au tot mai mult succes.
La ultima competiție la care a participat, Campionatul Naţional de Şah al MAI, Marius Ursan a obținut Locul I și la categoria Blitz a fost declarat Campion Naţional al MAI.621627_127597230733392_1118033829_o

Ofiţerul Marius Ursan are 36 de ani, face din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, este campionul naţional al Ministerului Afacerilor Interne la şah, iar in timpul liber, îi învaţă pe copiii huseni să joace şah la un nivel cât mai ridicat si profesionist. Polițistul hușean desfășoară această activitate din plăcere, fiind convins că şahul îi va ajuta pe copii din multe puncte de vedere, cum ar fi, dezvoltarea personalității, creativității și a spiritului competițional.
Antrenamentele pentru copii sunt desfasurate de catre 6 instructori membri ai Clubului de Sah „GAMBIT HUSI”, club care a luat fiinta in acest an si a carui obiectiv este promovarea sportului mintii in randul copiilor din municipiul Husi si comunele limitrofe.

Acestea se desfasoara la sediul Scolii Anastasie Panu (Scoala nr. III langa Liceul Cuza Voda), la parter, in fiecare Sambata orele 09.30 – 12.30.

„Am observat ca sunt tot mai multi copii in Husi care practica sahul si atunci a fost necesar constituirea unui Club de Sah pentru promovarea celor mici. In acest an ne-am propus ca obiectiv, sa organizam 4 competitii pentru elevi in mun. Husi si 5 in comunele limitrofe (Arsura, Dranceni, Duda Epureni, Padureni si Stanilesti) precum si participarea elevilor nostri la 4 competitii: Vaslui, Barlad, Piatra Neamt si Iasi.”

Sahul este sport, stiinta dar si arta. Goethe il definea astfel: „Şahul este piatra de încercare a inteligenţei” iar Voltaire afirma ca „Şahul face cinste spiritului omenesc”. Pur si simplu sahul face acum parte din viata 12552613_987520127960835_2305459040609108776_nnoastra; ne place si este atat de benefic.

„Intrucat sunt tot mai multi copii (in prezent peste 120) organizam cursuri separat pentru incepatori si avansati in Sali diferite si in 2 serii ora 09.30 – 11.00 si 11.00 – 12.30. De asemenea colegii mei Ciobanu Ginu si Carare Elis organizeaza in cadrul gradinitelor din mun. Husi cursuri de sah pentru grupele mijlocie si mare pentru un numar de peste 100 copii din gradinitele nr. 1, 2, 7 si 12 in zilele de Marti, Joi si Vineri. Este o placere sa vedem cum tot mai multi copii vin alaturi de noi si sunt interesati de practicarea sportului mintii. La fiecare antrenament avem 3 – 5 elevi noi care se alatura noua desi doar au auzit de la alti copii (urmeaza sa anuntam si noi cu sprijinul massmedia activitatile desfasurate pentru a beneficia cat mai multi copii).”12369239_533524293474015_1062568150624431523_n

Conform mai multor studii efectuate in ultimele decenii in numeroase state, sahul ajuta la dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor si determina o imbunatatire reala a performantelor scolare. Creativitatea celor ce joaca sah este de doua sau chiar trei ori mai mari, fata de cea a celor care nu joaca. Tot studiile din mai multe tari, din ultimul deceniu, au evidentiat faptul ca, puterea de asimilare a informatiilor, abilitatilor organizatorice si cele logice sunt net superioare in cazul celor ce practica sah. Sahul are numeroase beneficii asupra copilului. Principalul motiv pentru care un copil ar trebui sa joace sah este acela ca este foarte distractiv. Pe langa acest aspect, mai exista multe altele, foarte importante: inteligenta, rabdarea, gandirea concreta/abstracta, creativitatea, imaginatia, increderea in sine, memoria, sociabilitatea, atitudinea pozitiva etc.

„Avem copii care desi au doar 5 ani joaca sah, cunosc sa mute piesele si sa captureze dar mai mult de atat cunosc deschideri, au plan de joc, mutarile lor sunt logice si stiu ce vor sa obtina la fiecare mutare. Avem o multime de copii care sunt premiati la olimpiadele de fizica, matematica, chimie si informatica, in general. Atunci cand lipseste cineva de la o lectie suntem anuntati ca participa la o olimpiada scolara iar la urmatoarea lectie ne anunta si locul obtinut. Adesea ne intrebam cum de au timp sa invete bine si sa se antreneze si pentru sah. Fiecare lectie incepe cu nominalizarea acelor copii care in saptamana anterioara au participat la olimpiade sau diferite concursuri cat si cei care raspund bine la lectie, iar toti primesc aplauze (si cum sunt multi copii destepti avem cateva minute doar pentru aplauze ). Cand am inceput cursurile singura noastra conditie a fost ca daca au absente sau nu au rezultate bune in invatatura nu ii vom primi la sah dar mai tarziu am inteles de ce ne priveau mirati Toti invata foarte bine si ne surprind in timpul lectiilor in rezolvarea unor probleme grele de sah cu capacitatea lor de a analiza si calcula (punem pe tabla mare demonstrativa o problema iar ei calculeaza mental fara sa atinga piesele si dau raspunsul).”

Sahul este considerat extrem de important pentru dezvoltarea tuturor laturilor – intelectuala, sociala si psihologica a copilului – drept urmare, acest sport face parte din curricula scolara din peste 70 de state.

12341592_531767923649652_7160684253654371374_n„Noi avem copii care au inceput sa practice acest sport chiar si de la 4 ani si se descurca foarte bine. Avem multe categorii de varsta de la 4 ani si jumatate pina la 14 ani in prezent. Avem si tineri care sunt studenti la Iasi si cand ajunga acasa ne suna pentru a ne intalni si studia impreuna.

Singurul criteriu este sa vina la antrenamente si bineinteles sa apere prestigiul sportului mintii prin rezultatele obtinute la invatatura Acceptam si copii care intra pentru prima data in contact cu sahul, nu este un impediment faptul ca nu stiu pentru ca toti invata foarte repede. Din contra eu cred ca este mai bine daca nu stiu pentru ca vor invata corect principiile jocului si vor asimila repede noile cunostinte. Intrucat suntem la inceput am stabilit o suma de 10 lei pe luna pentru copii dar nu este obligatorie iar daca sunt situatii in care unii copii nu isi permit noi nu ii solicitam. Cu acesti banuti achizitionam table de sah si piese, table demonstrative, carti etc. materiale pe care le folosim tot pentru cei mici.”

Desi au inceput de curand predarea sahului, copiii au participat la mai multe competitii in Husi cat si la Vaslui unde au obtinut premii foarte bune. La Vaslui au participat in luna decemrie 2016 la un turneu cu sportivi din mai multe judete cat si din R.Moldova, cu un numar de 8 copii iar 6 dintre ei s-au intors cu premii ceea ce a surprins pe toata lumea.

„Imi amintesc ca eram intrebati de cat timp joaca sah iar cand raspundeam 3 luni de zile, eram priviti cu mare neincredere. Asteptam insa in acest an sa participam la Olimpiada Scolara si sa venim cu rezultate foarte bune care sa faca cinste municipiului nostru.”

„Pentru viitor ne dorim sa predam si in Scolile din comunele Arsura si Dranceni (probabil vom incepe in luna martie), sa legitimam in cadrul Federatiei Romane de Sah un numar de 20 copii si sa ne intoarcem 12248185_525907300902381_2848871064008745900_ocu medalii de la turneele din Barlad, Vaslui si Iasi. Totodata vrem sa predam pentru un numar cat mai mare de copii din mun. Husi si ii asteptam cu drag. Speram si in sprijinul Autoritatilor locale (cred ca vom primi acest sprijin) intrucat dorim achizitionarea unui numar de 10 – 15 sahuri pentru fiecare institutie de invatamant din mun. Husi (3 scoli si 2 licee) cat si pentru organizarea unor competitii la nivelul institutiilor de invatamant si finale pe municipiu.” a mai declarat Marius Ursan

Comments

comments