OMNIA csm husi tenis

Istoria Episcopiei Huşilor |GALERIE FOTO

ianuarie 4th, 2016 | de Husi pe surse
Istoria Episcopiei Huşilor |GALERIE FOTO
Istorie Huseana

Episcopia a Huşilor este o unitate de cult aparţinând Bisericii Ortodoxe Române. Jurisdicţia Episcopiei Huşilor este asupra întregului judeţ Vaslui si este o Eparhie sufragană Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Episcopia Huşilor a fost întemeiată în anul 1598, funcţionând neîntrerupt până în vremea comunismului, când a fost desfiinţată. Episcopia si-a reluat activitatea în anul 1996.

În anul 1598, teritoriul nou înfiinţatei Episcopii se compunea din ţinutul Fălciului din dreapta şi stânga Prutului, ţinutul Lăpuşnei, partea ce rămăsese după luarea Tighinei cu cele 12 sate sub stăpânirea turcescă, ţinutul Orheiului şi al Sorocăi.

Mai târziu, cu ocazia morţii mitropolitului Gavriil Calimachi al Proilavei au fost alipite la Eparhia Huşilor toate teritoriile de sub stăpânirea turcescă şi tătărască de la Dunare şi Nistru ca: Reni, Ismail, Chilia, Cetatea Albă, Tighina, Orhei, Bălţi până la Hotin.

În anul 1812, când Rusia ocupă Basarabia, Eparhia Huşilor rămâne numai cu ţinutul Fălciului la care se adăuga ţinutul Vasluiului de la Eparhia Romanului. În anul 1852, sub păstorirea episcopului Meletie Istrati se mai adaugă două ţinuturi, Tutova şi Covurlui, iar în anul 1864 formându-se noua episcopie a Dunării de Jos s-a dat acesteia de la Episcopia Huşilor ţinutul Covurlui şi o parte din locurile de peste Prut. În timpul episcopului Iacov Antonovici (1924-1931) 12 parohii din stânga Prutului din cadrul Mitropoliei Basarabiei sunt alipite la Eparhia Huşilor. Dupa terminarea celui de al II-lea razboi mondial Episcopia Huşilor pierde toate teritoriile de peste Prut aflate în Basarabia.

La 5 februarie 1949 se dă decretul de desfiinţare a Episcopiei Huşilor care a fost unită cu Episcopia Romanului sub titulatura de Episcopia Romanului şi Huşilor, fiinţând astfel până în anul 1996 când la data de 15 septembrie are loc un act de dreptate istorică prin reînfiinţarea Episcopiei Huşilor odată cu instalarea pe scaunul episcopal de la Huşi a Preasfinţitului Părinte Ioachim Mareş.

La 5 februarie 1949 s-a dat decretul de desfiinţare a Episcopiei, care a fost unită cu Episcopia Romanului sub titulatura de “Episcopia Romanului şi Huşilor”. Asa se incheie după aproape 400 de ani (1598-1949) o bogată activitate istoric-cultural-religioasă desfăşurată de Episcopia Huşilor. Aici a fost un puternic centru religios având Seminar Teologic, Şcoala de Cântăreţi, fabrica de lumânări, tipografie cu apariţie săptămânală, doua reviste – “Cronica Huşilor” şi “Credinţa Strămoşească”, calendare, “Anuarul Episcopiei” şi alte publicaţii.

La 14 februarie 1996, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reactivarea Episcopiei Huşilor. La 4 iulie acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca episcop pe Prea Sfinţitul Ioachim Mareş, fost arhiereu vicar la Episcopia Romanului şi Huşilor. Acesta a păstorit până la data de 23 aprilie 2009, când s-a mutat la cele veşnice după o slujire rodnică în cadrul acestei eparhii.

În ziua de 18 iunie 2009, după săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Arhiereu – Vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Huşilor. Slujba de întronizare a PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a fost oficiată de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei Episcopale “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, în prezenţa unui sobor impresionant de ierarhi, preoţi şi credincioşi.

 

GALERIE FOTO:

Comments

comments