OMNIA

LECTIE DE CIVISM PREDATA DE UN HUSEAN – spartul semintelor la moda in orasul dintre vii

august 4th, 2017 | de Husi Pe Surse
LECTIE DE CIVISM PREDATA DE UN HUSEAN – spartul semintelor la moda in orasul dintre vii
Local

Românii care au obiceiul să mănânce seminţe pe stradă şi să scuipe cojile pe jos riscă să scoată sume serioase din portofele dacă sunt prinşi de poliţiştii locali asupra faptului.

Consiliile Locale din mai multe oraşe din România au reglementat (în unele cazuri – în anii trecuţi, iar în alte cazuri – recent) condiţiile în care un român poate fi amendat dacă face mizerie pe jos, în spaţiul public. Un obicei „străvechi“ amendabil este consumarea seminţelor şi aruncarea cojilor pe jos.

Spre exemplu, la IASI, poliţiştii locali  aplică, în medie, câte o amendă pe zi mâncătorilor de seminţe care aruncă cojile pe spaţiul public. Potrivit statisticii întocmite la nivel instituţiei, de la începutul anului au fost sancţionaţi contravenţional lunar câte 35 de cetăţeni necivilizaţi. La Iaşi, conform unei hotărâri de Consiliu Local din 2002, cuantumul amenzilor pentru aruncarea gunoiului pe spaţiul public se situează între 190 şi 370 de lei. O altă hotărâre, din 2006, prevede sancţiuni ceva mai ridicate, între 200 şi 400 de lei, pentru mizeria lăsate în spaţiile de joacă. „De regulă, aplicăm amenda minimă de 190 de lei sau de 200 de lei, în cazul celor prinşi în parcurile de joacă ale copiilor. Am avut câteva cazuri în care contravenienţii s-au oferit să măture cojile pe loc pentru a nu fi amendaţi. În cazul acesta, s-au ales doar cu avertismente. Am mai avut un caz când l-am obligat pe un cetăţean să-şi măture cojile de seminţe chiar în faţa blocului în care locuia. De câteva ori, am avut şi situaţii cu cetăţeni aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice care au refuzat să semneze procesul verbal. În cazul acestora, am aplicat şi amenzi pentru consum de băuturi alcoolice în locuri publice“, a precizat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.

In municipiul Husi doua femei s-au gandit sa manance seminte intr-un parc, lasand in urma lor multa mizerie. Un cetatean s-a gandit sa le fotografieze urmand ca dupa sa posteze fotografia pe o retea de socializare. Fotografia a starnit imediat multe comentarii si multa revolta din partea altor cetateni huseni.

Rusine, ce exemplu dai copiilor tai?”- a declarat o huseanca pe un site de socializare

Dacă atâta educație au!”- o alta declaratie a unui cetatean

Explicaţia psihologului

„Într-o societate organizată pe principii comunitare, spaţiul privat şi cel public sunt la fel de importante. Pe de altă parte, într-o societate colectivistă, cum este cea în care noi trăim, spaţiul privat, spaţiul care se află în proprietatea noastră, este mult mai important decât spaţiul public. Să nu te mire că în societăţile colectiviste poţi vedea o casă foarte aranjată, chair şi curtea, dar gardul şi zona din faţa casei arată foarte rău. Pe de altă parte, cred că ţine de stilul nostru mai general de a fi mai indisciplinaţi, de a avea un spirit boem. Cele două trăsături combinate dau o anumită percepţie asupra spaţiului public“, a explicat psihologul clujean Daniel David autorul studiului „Psihologia poporului român“.

Sursa: adevarul.ro

Sursa imaginii: – Jan-Sebastian Agape

20525562_10211941094260774_6224576547351168767_n

Comments

comments