Prof. Lina Codreanu, scriitor cu intense preocupari în domeniile publicistica, documentaristica, creatie şi critica literara, s-a nascut la 25 noiembrie 1949 în localitatea Mândreşti, judetul Galati. După şcoala generală si liceul in tnutul natal, absolva Facultatea de Filologie din Iasi devenind cadru didactic, profesor de limba şi literatura romana in diferite localitaţi, ultimul post ocupat fiind la Liceul „Cuza Vodă” din Huşi.
Prezenta doamnei Lina Codreanu in Husi se datoreaza profesiei sale pe care a facut-o de aproape 43 de ani, de profesor de limba si literatura romana. Si-a iubit meseria si niciodata nu a regretat ca a ales un asemenea traseu al formarii sale intelectuale. Intotdeauna a fost aproape de elevi, i-au placut, s-a transpus in pozitia elevului din banca, i-a inteles, i-a indrumat si astazi se bucura de roadele acestor invataturi predate la timp elevilor, deoarece multe vesti vin de la ei.
Dupa ce si-a incheiat oficial cariera de profesor a trecut in alta etapa, etapa scriitoriceasca . A lucrat cel putin 5 ani la o bibliografie intitulata ” Teodor Codreanu – Bibliografie Critica” in 2012 fiind publicata la Biblioteca Bogdan Petriceicu Hasdeu din Chisinau, editata chiar de biblioteca. Cartea a fost propusa drept obiect de studiu pentru studentii de la biblioteconomie.
Ceea de a doua carte a fost scrisa simultan cu prima, ivindu-se nevoia de a aduce la lumina un destin tragic al unui om din Romania, „Este vorba de tatal meu.”
Cartea se numeste „Viata ca o poveste, lagarul – un cosmar” publicata la Galati de editura „Axis libri” in 2013. fiind o proza documentara, potrivit critcilor este chiar un roman documentar. Personajul principal este Panainte Ionica din Mandrestii Galatiului, care a fost 5 ani in lagar in Rusia.
A continuat cu o carte de proza scurta, carte care se numeste Postalionul a aparut la Iasi la editura Junimea in 2014 . Conform celor mai multi critici, Postalionul reprezinta o adevarata sursa pentru un posibil roman.
Lina Codreanu a explorat orizontul satului traditional romanesc si orizontul targului, a oraselului de provincie in care nu se intampla nimic dupa spusele lui Sadoveanu. A scris despre traditii si obiceiuri, simbolistica, mitologia satului romanesc in Studii si interperetari aparut in 2014, unde a avut in vedere „casa” ca element existential, „vatra” simbol central al familiei stravechi.
„Modelul satului romanesc l-am vazut in satul meu natal Mandresti, iar cealalta atmosfera a targului am regasit-o in orasul acesta marginas, care pentru mine devine centrul lumii. Acesta este Targul Husilor.” Lina Codreanu prof. scriitor, critic literar
Dragostea fata de acest oras si atmosfera targului se va regasi intr-un viitor volum.
Ultima carte a doamnei Lina Codreanu este intitulata „Proprietarii de amintiri” publicata in 2015. Pe coperta acestui volum se observa un tablou reprodus de Viorel Husi , intitulat „La Crama”.
„Totul se pierde, este dat deoparte si omul ramane doar cu amintirea.”
Un sfat pentru tinerii artisti din Husi.
„Pentru tinerii creatori, care vor sa scrie, sa picteze, sa sculpteze, sa danseze, sa faca regie sau actorie, le doresc in primul rand sa aiba optimism, sa nu se lase influentati de atmosfera socio-economica. Toate generatiile au dus-o greu, toate marturiesc ca au fost generatii de sacrificiu, poate si ei sunt generatii de sacrificiu, cu atat mai bine in domeniul artistic in care se vor lansa. Tinerii huseni care scriu si ii cunosc, au reale calitati, dar pentru a scoate in evidenta au nevoie si de truda multa pe foaia de hartie si pe cartea tiparita. Cum spunea academicianul Valeriu Cotea, „e foarte usor sa duci de la varful maini, la cap, adica sa mananci, dar este foarte greu sa duci din minte in varful degetelor, sa pui pe foaie cuvantul.” De aceea sa nu dezarmeze, sa scrie, sa scrie si in fiecare zi o pagina scrisa e un pas in afirmare in lumea literara. Ma bucur de tineretea lor. II admir cu toate sinceritatea, sunt frumusetea targului nostru!”
„In scris, orice greseala costa, nu asupra celui care scrie, ci insasi istoria literara.”
Lina Codreanu prof. scriitor, critic literar