OMNIA

Mesajul deputatului Aurel Caciula cu ocazia zilei de 1 Decembrie

decembrie 1st, 2017 | de Husi Pe Surse
Mesajul deputatului Aurel Caciula cu ocazia zilei de  1 Decembrie
Local

Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti, 1 Decembrie fiind încheierea unui proces istoric pe care şi-l doreau românii din întreg teritoriul locuit de ei şi faptul rămâne unul simbolic.

Basarabia a fost prima provincie românească care s-a unit cu Romania în primăvara anului 1918, la sfârşitul lunii noiembrie având loc al doilea mare moment din procesul de reîntregire naţională a statului roman, când Congresul general al Bucovinei, format din reprezentanţii aleşi ai românilor şi ai naţionalităţilor din Bucovina, a hotărât, în unanimitate „unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare”. În toamna anului 1918, în condiţiile înfrângerii Puterilor Centrale şi ale prăbuşirii Austro-Ungariei, mişcarea naţională a românilor din Transilvania s-a amplificat, astfel Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, convocată pentru data de 1 decembrie 1918, a fost considerată de contemporani decisivă pentru „unitatea naţională a tuturor românilor”.

Când Adunarea de la Alba Iulia a decis ca Transilvania să fie realipită la Regatul României, încheia un proces istoric care în teorie a fost un lucru extraordinar, dar greul venea abia în anii următori, pentru că era vorba de omogenizarea unei vieţi sociale, economice, politice. Pentru că aceste provincii, Transilvania, Bucovina, Basarabia, trăiseră sub alte legiuiri, sub alte conduceri oficiale, ceea ce complica lucrurile destul de mult. Şi a fost înţelepciunea oamenilor politici postbelici de a găsi acele elemente de coeziune ca să facă posibilă funcţionarea în bune condiţiuni a statului România Mare.

Trebuie să fim mândri de originea noastră, de limba și identitatea noastră, de cultura şi obiceiurile pe care le-am moștenit de la înaintași, de valorile noastre pe care suntem datori să le transmitem generațiilor viitoare. Toate acestea trebuie să ne unească și să ne facă mai puternici. Tradiția și exemplul înaintașilor noștri stau la baza valorilor care trebuie să ne ghideze pașii în viața de zi cu zi. Și, astăzi mai mult decât oricând, trebuie să ne reamintim despre mândria de a fi român pentru că datorită ei putem merge mai departe!  La mulți ani, România!

Deputat Aurel Căciulă

Comments

comments