OMNIA csm husi tenis

Militarii CBRN din Huși, mai aproape de certificarea NATO – presamil.ro

mai 21st, 2019 | de Husi Pe Surse
Militarii CBRN din Huși, mai aproape de certificarea NATO – presamil.ro
Local

La Huși, militarii Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) General Gheorghe Teleman se pregătesc intens pentru a fi evaluați în vederea certificării naționale și punerea la dispoziția NATO a unei structuri din cadrul unității.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Orașul Huși a devenit un reper important pentru specialiștii în apărarea CBRN (chimic, biologic, radiologic și nuclear). Militarii din Batalionul 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) au acumulat deja experiență în specialitatea lor, dar și la exerciții și misiuni internaționale.

Specialiștii chimiști se instruiesc continuu pentru a fi gata oricând de acțiune. Anul acesta vor fi puși la dispoziția NATO și vor participa la un exercițiu internațional în Polonia. S-au pregătit intens în poligonul de la Valea Poienii, din județul Argeș.

De această dată, i-am întâlnit în poligonul Recea de lângă Huși, aproape de evaluarea națională, instruindu-se în cadrul unui exercițiu tactic cu trupe în teren.

Coloana companiei s-a strecurat pe drumul către poligonul Recea. Comandantul companiei, căpitan Bogdan Dobrescu, a transmis ultimele ordine înainte de intrarea în raion. Cercetașii au verificat zona și au luat măsurile de protecție. Apoi, am putut urmări constituirea fluxurilor prin care urmau să treacă tehnica şi personalul pentru decontaminare.

Cortul și fluxul pentru decontaminarea personalului sunt gata.

Militarii hușeni au instalat, în barem, raionul de decontaminare pe un cod galben de vânt, care, alături de temperatura scăzută, le-a creat unele probleme suplimentare, rezolvate însă prin experiența acumulată până acum. Se putea observa cu ușurință coeziunea echipajelor.

Autospeciala de decontaminare funcționează în parametri normali.

Evaluările naționale și certificările multinaționale vor garanta capacitatea structurii de a interveni pentru decontaminarea tehnicii, echipamentelor militare și personalului, astfel încât să asigure repunerea în stare de operativitate a structurilor afectate de atacuri CBRN.

Începe decontaminarea personalului.

În câteva ore, raionul de decontaminare al companiei a prins contur. Fluxurile de decontaminare au fost trasate pentru autovehicule mari, autospeciale de teren și personal. Corturile de decontaminare personal erau aliniate, gata să primească militarii contaminați, fie bărbați, femei sau răniți.

O altă etapă a instruirii.

Motoarele de pe autospecialele pentru decontaminarea echipamentelor militare torceau liniștite, bruiate din când în când de compresoarele care asigurau presiunea pentru tehnica de decontaminare.

Fiecare militar știa ce are de făcut, foloseau la maxim capacitățile autospecialelor, respectând întocmai procedurile NATO.

Verificarea nivelului de radiații la care a fost expus vehiculul.

Prin exercițiul de astăzi, am dorit să verificăm cum compania de decontaminare CBRN a implementat procedurile de operare privind modul de executare a unui marş tactic, a recunoaşterii, a cercetării şi instalării unui raion de decontaminare şi cum se decontaminează diferite tipuri de echipamente şi personal.

Media de vârstă a militarilor companiei este în jur de 26-27 de ani, sunt dornici să înveţe şi aduc un plus de entuziasm instrucţiei batalionului, ne-a declarat comandantul batalionului, locotenent-colonelul Irinel Apostolescu.

Sursa: presamil.ro

Comments

comments