OMNIA csm husi tenis

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ar putea investi sume importante la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huşi!

aprilie 8th, 2019 | de Husi Pe Surse
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ar putea investi sume importante la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huşi!
Local

Din acest an şcolar, 2019-2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmează să preia liceele care au profil preponderent agricol, pentru care va asigura finanţarea unor investiţii şi cheltuieli materiale * unul dintre liceele ce vor beneficia de implicarea materială şi financiară a MADR va fi Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huşi, singurul din judeţ cu profil preponderent agricol

Pentru că lipsa de specialişti în agricultură este generalizată în întreaga ţară, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de lege, recent aprobat şi promulgat, care reglementează activitatea liceelor agricole, asigurând corelarea programei şcolare şi specializărilor cu noile realităţi din agricultură. O parte din cele liceele tehnologice cu profil preponderent agricol vor primi finanţare de la MADR pentru implementarea unor investiţii şi cheltuieli materiale destinate a creşte calitatea actului de învăţământ şi nivelului de pregătire a elevilor.

Agricultura are nevoie de specialişti

În program va fi inclus şi Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huşi, care îndeplineşte principalele condiţiii pentru a fi selectat. Cu bani guvernamentali urmează a fi finanţate, între altele, construcţii agricole şi zootehnice, dar şi achiziţionarea de combine, tractoare şi echipamente de lucru specifice, mijloace de transport, echipamente pentru irigaţii, motoare şi alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice şi a atelierelor mecanice, animale vii şi echipamente specifice activităţii în zootehnie şi medicină veterinară, echipamente de procesare destinate practicii elevilor. Liceele din program vor primi finanţare pentru înfiinţarea de plantaţii pomicole, viticole, sere, solarii şi răsadniţe şi construirea de cantine, internate, săli de sport. De asemenea, vor primi în folosinţă o suprafaţă de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice. Practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unităţilor subordonate MADR, în colaborare cu inspectoratele şcolare judeţene.

„În cele din urmă, s-a reuşit încheierea unei colaborări între Ministerul Educaţiei şi cel al Agriculturii în vederea pregătirii tinerilor specialişti, acesta fiind o mare realizare a Guvernului. Prin realizarea acestor investiţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmăreşte să creeze condiţiile necesare pentru a atrage cât mai mulţi elevi în cadrul acestei forme de învăţământ, de asigurare a forţei de muncă tânără în agricultură, cu un nivel corespunzător de pregătire profesională, astfel încât să răspundem cerinţelor actuale şi de perspectivă ale sectorul agricol. Principalii beneficiari ai acestei iniţiative a MADR sunt fermierii români, care au neapărată nevoie de specialişti”, a declarat senatorul Doina Silistru, preşedinta Comisiei pentru Agricultură din Senatul României. Ovidiu IANCU

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Comments

comments