OMNIA csm husi tenis

O avocată din Huși și un caz fără precedent! Spital obligat să plătească daune morale unei mame căreia i-a fost schimbat copilul la naștere

februarie 27th, 2016 | de H PS
O avocată din Huși și un caz fără precedent! Spital obligat să plătească daune morale unei mame căreia i-a fost schimbat copilul la naștere
Local

Zilele trecute, judecătorii Tribunalului Neamț au hotărat obligarea Spitalului Orăsănesc Târgu Neamț la plata sumei de 50.000 de euro cu titlul de daune morale pentru o mamă al cărei copil a fost schimbat după naștere, datorită neglijenței cadrelor medicale.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Ramona Florean, în vârstă de 33 de ani, a adus pe lume o fetiță la Maternitatea Spitalului Orăsănesc Târgu Neamț pe data de 2 iunie 2011. La o diferență de o jumătate de oră, în aceeași zi, o mamă a adus pe lume tot o fetiță. Din neglijență, cadrele medicale ale spitalului respectiv au inversat cei doi bebeluși.

La început, cadrele medicale nu au ascultat de Ramona Florean în privința neliniștii și nedumeririi sale, sustinând că aceasta este o mamă care nu își acceptă copiii și fiind catalogată ca o „mamă nebună„.

O priveam și încercam să găsesc trăsături de ale familiei și mă duceam cu gândul pană la al nouălea neam, poate seamănă cu cineva, și nu găseam“, relatează femeia

Pe data de 6 iunie 2011, la 4 zile de la naștere, adevărul a ieșit în sfârșit la iveală atunci când asistenta care a asistat la naștere a revenit la serviciu și a realizat că cei doi bebeluși au fost inversați. Cele două mame s-au dus la Neonatologie unde li s-a comunicat clar ca li s-au schimbat copiii după naștere.

Tragedia mamei continuă

După această”confuzie”din partea cadrelor medicale tragedia mamei nu s-a terminat. Rudele celeilalte mame au început să aducă injurii grave la adresa Ramonei Florean pe motiv că fetiță ei ar fi bolnavă și de aceea ar fi insistat la această schimbare a bebelușilor.

Pentru ca Ramona Florean să plece cu fetița ei acasă, cele două mame au căzut de comun acord să efectueze testele de sânge pentru a avea certitudinea că pleacă acasă cu copilul care trebuie.

În urma acestor teste de sânge, Ramona Florean a reușit să plece acasă cu fetița ei.

Ramona Florean, reprezentată de un avocat din cadrul Baroului Vaslui

Aceste evenimente tragice au afectat în totalitate viața Ramonei Florean, aceasta fiind mereu urmărită de gândul că bebelușul ei ar putea fi luat înapoi de către cadrele medicale. A urmat o depresie incredibil de gravă pentru mama zbuciumată de aceste circumstanțe ieșite din comun.

Deși după o anumită perioadă de timp viața tinerei mame a revenit la normalitate, aceasta voia ca cineva să fie tras la răspundere și să plătească pentru toate umilintele și jignirile suferite. Astfel, Ramona Florean a ajuns să fie reprezentată de un avocat din cadrul Baroului Vaslui.

Avocata hușeană s-a luptat timp de 4 ani de zile în instanță pentru a demonstra suferința pricinuită tinerei de neglijența cadrelor medicale.

Deşi s-a mai produs un incident similar, personalul medical a continuat să aibă aceeaşi atitudine de neglijenţă şi indiferenţă faţă de atribuţiile de serviciu prevăzute în fişa postului. Cu consecinţe deosebit de grave este şi practica personalului din secţia Obstetrică Ginecologie a Spitalului Târgu Neamţ, care din lipsă de timp refuză să aplice brăţările de identificare nou născuţilor şi mamelor, astfel încât aceste brăţări sunt aplicate de către asistentele care preiau copiii ulterior naşterii, aspect relatat de către medicul Irimeanu Cristina (coordonatorul compartimentului Neonatologie n.r.) ” –  hotărâre Judecătoria Târgu Neamț.

Într-un final, Spitalul Orășenesc Târgu Neamț a fost obligat să plătească suma de 50.000 de euro cu titlul de daune morale Ramonei Florean. Această sumă va fi achitată de asiguratorul spitalului din Târgu Neamț, în dosar fiind chemat în garanție SC Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Nu vreau sa comentez decizia instanţei cu privire la cuantumul despăgubirilor, însă consider că rezultatul acestui demers judiciar este un act de demnitate al instanţelor nemţene, act ce sper să duca la responsabilizarea celor implicaţi în efectuarea actului medical. ” – a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniela Tonica, din cadrul Baroului Vaslui.

Comments

comments