În 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania au fost descoperite urme de erbicid, suspectat a fi cancerigen. Acest studiu a fost elaborat de o organizație neguvernamentală de mediu iar aceaste informații pot afecta serios prestigiul mondial al berii germane.
Cercetarea Institutului pentru Mediul Înconjurător din Munchen, în urma studiului, a găsit glifosat în concentrații cuprinse între 0,46 și 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depășind de 300 de ori limita maxima-de 0,1 micrograme la litru-stabilită pentru apa potabilă (pentru bere neexistând valori maxime).
Christian Schmidt, Ministrul german al Agriculturii a declarat că această substanță nu este periculoasă, iar riscul ca sănătatea consumatorului să fie afectată este aproape nulă.”Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Și dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze „.
ONG-ul aflat la originea studiului a subliniat ca nu trebuie pus accentul pe concentratiile de erbicid, ci pe faptul ca o asemenea substanta, despre care se crede ca ar putea fi cancerigena, se gaseste in paharele cetatenilor, iar membrii organizatiei au cerut producatorilor sa explice ”cum a fost posibil ca glifosatul sa ajunga in bere”.
Glifosatul este un erbicid foarte răspândit pe întreaga planetă, mai ales după ce a început să fie comercializat de firma Monsanto, în anii ’70, precizează Reuters, adăugând ca OMS a estimat ca această substanță este probabil cancerigenă pentru oameni.
Momentan, Uniunea Europeană analizează dacă să reînnoiască aprobarea pentru utilizarea glifosatului.