Efectuarea inspecţiei tehnice periodice (ITP) pentru o anumită categorie de vehicule va fi suspendată până la începutul anului 2018, după cum se arată într-un proiect de act normativ ce ar putea primi astăzi votul decisiv al deputaţilor.
Proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2014 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a trecut de Senat în februarie 2015 şi figurează astăzi pe agenda şedinţei Camerei Deputaţilor, cu propunere de adoptare.
Aprobarea prin lege de către Parlament este o procedură obligatorie în cazul tuturor ordonanţelor emise de Guvern, pentru ca acestea să poată produce efecte în continuare. Aprobarea se poate face cu sau fără modificări, de data aceasta parlamentarii alegând prima variantă.
Forma amendată a documentului prevede că obligativitatea efectuării ITP, pentru menţinerea în circulaţie, va fi suspendată până la începutul anului 2018 pentru tractoarele agricole şi cele forestiere. „(…) Obligativitatea efectuării inspecţiei tehnice periodice pentru menţinerea în circulaţie a tractoarelor agricole şi forestiere se suspendă de la data intrării în vigoare a prezentei legi şi până la 1 ianuarie 2018”, scrie în propunerea de act normativ.
Obligaţia de a efectua ITP şi pentru aceste vehicule a fost introdusă în 2014, prin ordonanţa de Guvern supusă acum aprobării parlamentare. Conform deputaţilor care au introdus amendamentul în proiect, cei care folosesc tractoare agricole şi forestiere circulă pe distanţe scurte, de la gospodărie la exploataţiile agricole, iar obligaţia de a efectua ITP nu se justifică în cazul lor. Din acest motiv, până în 2018 vor trebui găsite soluţii pentru dezvoltarea unei reţele de drumuri vicinale pe care aceste vehicule să poată circula fără ca şoferii să fie sancţionaţi.
„Prin textul OG nr. 21/2014 a fost instituită obligaţia efectuării inspecţiei tehnice periodice şi pentru tractoarele agricole şi forestiere, prevedere ce afectează o categorie restrânsă de utilizatori, agricultori în special din spaţiul rural. Astfel, eliminându-se distincţia între tractor folosit exclusiv în scopuri agricole, care nu era supus rigorilor inspecţiei tehnice, şi tractorul rutier, care era destinat circulaţiei pe drumurile publice, s-a ajuns la situaţia în care pentru noua categorie introdusă – tractoare agricole şi forestiere – inspecţia tehnică periodică să fie obligatorie. Prin amendamentul propus se suspendă aplicarea prevederii introduse prin OG nr. 21/2014 până la 1 ianuarie 2018, timp în care autorităţile să identifice soluţii în vederea dezvoltării unei reţele de drumuri vicinale pe care aceste vehicule să se deplaseze fără a fi sancţionate. Menţionăm că este vorba despre vehicule care se deplasează pe trasee scurte, între gospodării şi exploataţiile agricole, sezonier în timpul campaniilor agricole. Raţiunea emiterii OG nr. 21/2014 a fost transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor (…) privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de siguranţă pentru copii din vehicule, fapt ce nu justifică introducerea efectuării inspecţiei tehnice pentru tractoare agricole şi forestiere„, este explicat în raportul prin care s-a propus adoptarea proiectului de lege.
Notă: Principala noutate adusă de OG 21/2014 a fost introducerea unei sancţiuni pentru şoferii care transportă minori fără ca aceştia să poarte centura de siguranţă sau să fie fixaţi în scaune pentru copii. Informaţii suplimentare despre acest subiect găsiţi aici şi aici.
Sursă – Avocatnet.ro