În ultima perioadă, sistemul de sănătate din ţara noastră a cunoscut mai multe modificări, iar schimbările vizează atât pacienţii, cât şi medicii sau mecanismul asigurărilor de sănătate. Dacă unele dintre măsuri sunt încă în faza de legiferare în Parlament, altele au fost publicate recent în Monitorul Oficial, aşa încât vă prezentăm astăzi principalele noutăţi legislative în acest sens.
Ordonanța de urgență nr. 5/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 189 din 14 martie, zi în care documentul a şi intrat în vigoare.
Totuşi, potrivit informaţiilor furnizate săptămâna trecută de reprezentanţii Guvernului, atunci când Executivul a aprobat proiectul de act normativ, noile dispoziţii se vor aplica începând cu 1 aprilie, atunci când este programat să intre în vigoare şi Proiectul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017.
Concret, să trecem în revistă principalele modificări pe care Legea nr. 95/2006 le-a suferit ieri, odată cu publicarea în Monitor a OUG amintite.
Pensionarii cu pensii mai mici de 872 de lei nu vor mai plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate
Actul normativ majorează plafonul veniturilor până la care pensionarii sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate cu plata contribuției de la bugetul de stat, ceea ce înseamnă că mai mulți pensionari vor fi asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Concret, pentru anul 2016, efectul acestei măsuri va consta în majorarea de la 740 lei la 872 de lei a veniturilor obținute de pensionari, până la care contribuția de asigurări sociale de sănătate se plătește de la bugetul de stat. În această categorie se vor încadra, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul public.
Notă: Majorarea plafonului veniturilor până la care pensionarii sunt asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate cu plata contribuției de la bugetul de stat vine ca urmare a creşterii cu 5%, din 2016, a punctului de pensie. Valoarea acestuia este anul acesta de 871,7 lei, faţă de 830,2 lei, cât era în 2015 – detalii aici.
Sursă – Avocatnet