OMNIA csm husi tenis

Personalităţi huşene – Nicolae Malaxa, fondator al industriei naţionale moderne din România

februarie 27th, 2016 | de H PS
Personalităţi huşene – Nicolae Malaxa, fondator al industriei naţionale moderne din România
Istorie Huseana

Nicolae Malaxa, mare inginer și întreprinzător român și unul din cei mai importanți industrialiști ai României interbelice, s-a născut pe 10/23 decembrie 1884 la Huși într-o familie de aromâni greci. Familia marelui inginer s-a stabilit în această localitate în jurul anului 1818.

Apartamente in regim hotelier Husi - Omnia

Nicolae Malaxa a urmat școala primară și liceul din Iași, după care a efectuat studii superioare de inginerie la Universitatea Politehnică din Karlsruhe, Germania.

Marele inginer și întreprinzător român a înființat la 3 august 1921, pe un teren localizat la periferia Bucureștiului, un atelier de fabricare de material rulant, unde se reparau locomotive și vagoane de cale ferată.marana

Între anii 1923-1927, Nicolae Malaxa construiește o uzină langă Halta Titan, urmând că în 1931 acesta să beneficieze de prevederile unei legi prin care se încuraja dezvoltarea industriei naționale și să încheie un contract cu Căile Ferate Române, cu scopul de a fabrica locomotive de concepție proprie românească.

Primele locomotive Malaxa

După ce a primit un avans de la Căile Ferate Române dar și cu ajutorul unor credite de la diferite bănci, Nicolae Malaxa a utilizat uzina de lângă Halta Titan cu scopul de a produce primele locomotive de concepţie proprie românească. Uzina Malaxa avea să devină cea mai performantă fabrică de material rulant din Europa din acea vreme.

La mai puțin de un an de la deschiderea uzinei, Nicolae Malaxa împreună cu echipa sa arată lumii prima locomotivă cu abur româneasca care purta numele inginerului huşean.800px-Romania_CFR_151.002_2-10-2

Succesul uzinei de lângă Halta Titan era răspândit în toate colțurile Europei iar începând cu anul 1939, Uzinele Malaxa erau capabile să construiască toate categoriile și tipurile de locomotive (seriile 50.100, 230.0, 142.000). Locomotivele 151.001 de concepție romanească erau printre cele mai puternice locomotive din Europa.

Începând cu 1930, în România nu s-a mai importat nicio locomotivă.

Alte fabrici si uzine Malaxa

Nicolae Malaxa construiește de asemenea și fabrica de țevi din oțel fără sudură (actuala uzină Republica). În încinta Fabricii de material rulant inginerul român construiește Fabrica de muniții de artilerie și armament.

Atelierul de reparat material rulant a întreprinzătorului român devenise un adevărat concern industrial în Europa.

De asemenea, marele inginer român a inițiat și a introdus în România și alte ramuri ale industriei precum : aparataj pentru material rulant (1939-1943), transmisii mecanice pentru automotoare, motoare Diesel (1935), fabricarea tuburilor de oțel fără sudură și multe altele.

Comments

comments